Modelul italian | Cum a reuşit primarul unei comune să-i convingă pe localnici să colecteze gunoiul selectiv
Modelul italian de colectare selectivă a gunoiului s-a dovedit de succes într-o comună din Bihor. Inspirat de măsurile luate de un oraș din peninsulă, primarul din Sălacea a impus tarife diferite pentru strângerea gunoiului. Cei care o fac selectiv plătesc de două ori mai puțin decât cei care amestecă deșeurile. În câteva luni, aproape toți locuitorii s-au conformat și acum colectează selectiv gunoiul. Și nu oricum, ci pe cinci fracții.
Desființarea ghenelor de bloc, obligatorie până în 2025, în București
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții
Inspirat din cele văzute într-un oraș din Italia, primarul comunei Sălacea a hotărât, în primăvară, să implementeze un proiect prin care deșeurile să fie colectate selectiv, pe cinci fracții. Le-a explicat localnicilor care sunt beneficiile, iar în aprilie a demarat programul pilot.
A împărțit containere locuitorilor și a impus tarife diferite: 5 lei de persoană pe lună pentru cei care colectează separat gunoiul și 10 lei pentru cei care nu fac acest efort.
"Noi, din fonduri locale au cumpărat trei containere pe care le-am dat gratuit cetățenilor, pentru reziduale și pentru biodeșeuri, niște containere care se pot închide, nu chiar ermetic, dar nu iese mirosul și au rămas pubelele vechi care sunt la 120 de litri pentru sticlă", explică Bela Horvath, primarul comunei Sălacea.
"Localnicii din Sălacea colectează deșeurile pe cinci fracții, nu doar pe trei, cum se întâmplă în alte localități. Așadar, vom găsi aici tomberoane pentru biodeșeuri, plastic și metal, hârtie și cartoane, deșeuri reziduale și chiar un tomberon pentru sticlă", a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.
În trei luni de la demararea proiectului, 90% din cei aproape trei mii de localnici s-au conformat. În plus, în comună s-au amenajat și două puncte de colectare pentru deșeuri voluminoase.
"Nu le-a plăcut prima dată, dar le-am explicat că dacă va rămâne așa, distrugem toată natura. Sunt cam 10% pe care nu înseamnă că nu-i putem convinge, dar nu sunt capabili, deci vorbesc despre bătrâni, cei care stau în pat sau cei care sunt cu dizabilități", susţine primarul comunei Sălacea.
"Este un lucru foarte bun și foarte important", spune o femeie. O consăteană o completează: "Acum sunt în stadiul acela că și de 2-3 ori pe zi trebuie să mă uit, să fiu atentă la coșuri și să separ ceea ce nu este corect."
Dacă proiectul se dovedește un succes, acesta ar putea fi implementat și în alte comune.
Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News