Ministerul Muncii a elaborat proiectul de OUG pentru majorarea alocaţiilor pentru copii
Ministerul Muncii anunţă că a elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru majorarea alocaţiei pentru copil în 2019, acesta fiind lansat în dezbatere publică şi urmând să intre într-o şedinţă viitoare a Executivului.
„Ca urmare a deciziei Parlamentului României, de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocaţiilor de stat pentru copii, prin Legea Bugetului pe anul 2019, MMJS a întocmit un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 61/1993 şi a Legii 448/2006, care reglementează, în prezent, plata acestor drepturi", se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Muncii.
Astfel, potrivit proiectului de OUG, articolul 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte astfel: 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3); 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.
Totodată, este introdus un nou alineat conform căruia "Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii, prevăzut la alin.(1) se majorează prin hotărâre a Guvernului".
Potrivit Ministerului Muncii, se modifică şi alineatul (1) al articolului 58 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare, şi va avea următorul cuprins: „(1) Copiii cu handicap, inclusiv copiii cu handicap de tip HIV/SIDA, beneficiază de alocaţie de stat în condiţiile şi în cuantumul prevăzut de lege”.
Acelaşi proiect de OUG prevede că modificările se aplică începând din 1 martie anul acesta.
Potrivit reglementărilor în vigoare, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă - ISR: 0,4 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap); 0,168 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3); 0,4 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap, conform prevederilor art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că a discutat cu ministrul Muncii despre ordonanţa de urgenţă prin care să se reglementeze majorarea alocaţiilor pentru copii, spunând că aceasta va fi adoptată. Dăncilă a menţionat că majorarea ar urma să se aplice începând cu 1 martie, nefiind luată în calcul o prorogare.
Dăncilă a spus că nu se poate finanţa majorarea alocaţiilor din bugetul asigurărilor sociale.
„După cum ştiţi, tot noi am identificat soluţia prin a lua din deficit şi a creşte alocaţiile. Mai mult, legea alocaţiilor de stat este Legea 61/1993, bineînţeles cu modificările şi completările ulterioare, mai ales la articolul 3. Deci ca să putem modifica alocaţiile pentru copii, trebuie să dăm o ordonanţă de Guvern, o ordonanţă de urgenţă, în care să reglementăm calculul acestor alocaţii”, a afirmat Dăncilă.
Ea a adăugat că aceste alocaţii ar urma să crească de la 1 martie.
„Încă o dată mă uimeşte faptul că se dă dovadă de atâta neseriozitate, să spui că iei din excedent, excedentul care îl ai la sfârşitul anului, în ultimul trimestru, şi să creşti alocaţiile cu 1 martie mi se pare un lucru total neserios”, a continuat Dăncilă.
Dăncilă a afirmat că a vorbit cu ministrul Muncii şi va fi adoptată această ordonanţă de urgenţă, nefiind luată în calcul prorogarea acestei măsuri.
Ea a mai spus că deficitul este 2,76, deci fiind sub 3% se încadrează în normele europene.
PSD a anunţat, după decizia din Parlament privind mărirea alocaţiilor pentru copii la propunerea PNL, că va creşte alocaţiile pentru copii şi va îndrepta lucrurile făcute prost de opoziţie, calificând demersul liberalilor ca fiind „pur demagogic”, pentru că aceştia „nu înţeleg legile şi economia”, ceea ce face amendamentul „inaplicabil”.
„Într-un demers pur demagogic, cei de la PNL s-au trezit în ultimul moment să ceară majorarea alocaţiilor. Dar au făcut-o prost, pentru că nu înţeleg legile şi economia: au indicat o sursă eronată pentru aceste creşteri şi au greşit la calcule astfel că suma propusă era insuficientă pentru majorările cerut”, au afirmat social-democraţii.
Ei au susţinut că liberalii nu au ştiut că Legea Bugetului alocă bani doar pentru instituţii, nu şi pentru drepturi ale persoanelor, cum sunt alocaţiile.
„Deci amendamentul lor la Legea Bugetului era inaplicabil. Guvernul PSD+ALDE va îndrepta aceste lucruri şi va emite o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze corect majorările de alocaţii pentru copii”, a anunţat PSD.
Parlamentul a decis joi, la propunerea PNL şi prin votul opoziţiei, că alocaţiile copiilor vor fi majorate, de la 1 martie 2019, după adoptarea în plenul Parlamentului a unui amendament la Legea bugetului. Astfel, copiii de până la doi ani vor primi câte 300 de lei pe lună, faţă de 200 de lei cât era alocaţia până în prezent, iar cei de până la 18 ani vor primi 150 de lei pe lună, faţă de 84 de lei cât primeau până acum. Amendamentul a fost revotat după ce a fost schimbată sursa de finanţare, liderul PSD, Liviu Dragnea, apreciind că amendamentul făcut de PNL a fost „demagogic” întrucât avea o sursă de finanţare care îl făcea de neaplicat. Conform lui Dragnea, deficitul bugetar creşte, astfel, la 2,76% de la 2,55% cât a fost estimat iniţial.
Sursa: News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News