Live

Mii de medici străini ar putea profesa în România. Dar statul nu îi vrea

Matthew Garvey Data actualizării: Data publicării:
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Aproximativ 7.000 de studenți care vin din state care nu aparțin Uniunii Europene erau înscriși la studii de licență ale facultăților de medicină generală și dentară, potrivit ultimelor date transmise de Ministerul Educației. În urmă cu o lună, Digi24.ro a arătat, pe larg, barierele pe care România le pune studenților din state non-UE care termină facultățile de medicină generală și care și-ar dori să profeseze în țară. 

Digi24.ro a cerut în septembrie 2024 Ministerului Educației să transmită o situație a studenților străini înscriși la facultățile de medicină.

Potrivit ultimelor date furnizate de instituție în această săptămână, în anul universitar 2023-2024 erau înscriși 15.945 de studenți străini. Dintre aceștia, 9.381 provin din Uniunea Europeană, iar 7.114 provin din state din afara Uniunii Europene.

În anul universitar 2023-2023, numărul absolvenților străini din facultățile de medicină generală și dentară era de 3.852. 1.969 dintre ei provin din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Dintre cei 1.969 de studenți din state non-UE absolvenți, cei mai mulți vin din Israel - 899. Pe locul al doilea din acest punct de vedere se află cei 158 de absolvenți din Maroc, iar din Republica Moldova provin 126 de studenți. 

Zeci de absolvenți mai provin din Tunisia (83), Siria (87), Teritoriile Palestiniene Ocupate (55), Irak (45), Iordania (63), Turcia (36) sau Liban (50), potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației.

Statele din afara Uniunii Europene din care provin cei mai puțini absolvenți sunt Arabia Saudită, Benin, Camerun, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Gabon, Ghana, Republica Democrată Congo, Reunion, Uganda, Yemen, Zimbabwe (câte doi) și Madagascar, Monaco, Vietnam (câte unul pe fiecare țară).

Din Uniunea Europeană, cei mai mulți absolvenți provin din Franța (639), Italia (435) și Germania (328). 

De ce sunt nevoiți absolvenții străini să plece

În condițiile în care România există un deficit de medici, Digi24.ro a arătat, pe larg, barierele cu care absolvenții străini (din state ce nu aparțin de Uniunea Europeană) de medicină generală se confruntă după finalizarea licenței. 

Legea prevede condiții stricte prin care un medic poate profesa în țară, iar accesul studenților din state ce nu aparțin de Uniunea Europeană la rezidențiat este restricționat de o taxă de mii de euro pe an. 

Astfel, deși și-ar dori să rămână în România, după cum au arătat doi studenți cu care Digi24.ro a stat de vorbă, aceștia sunt forțați să plece în alte state. Detalii, pe larg, aici.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce a făcut o fostă profesoară cu moștenirea surpriză de 1 miliard dolari de la soțul decedat. „Mi-a spus să fac ce cred cu ei”

Candidata socialistă la preşedinţia Franței deplânge că tineri pleacă în România să studieze Medicina: „Ne lipsesc medicii”

Studenții străini, entuziasmați că se vaccinează în România: „Tata e medic și m-am vaccinat înaintea lui!”

Cine sunt studenții care s-au oferit voluntari în spitalele COVID și ce îi motivează: E o lecție de viață, ca viitor medic

Partenerii noștri