Managerul de la “Marius Nasta”: Tot mai mulți pacienți netestați și cu forme severe de Covid ajung la ATI direct de acasă
Beatrice Mahler, managerul Institutului “Marius Nasta” din Capitală, a declarat că un număr în creștere de pacienți ajung la spital, direct în terapie intensivă, cu forme severe de pneumonie cauzată de Covid-19, ei nefiind testați pentru această boală. Ea spune că aceste persoane nu apelează la medicul de familie sau serviciul 112 decât când nu mai pot respira. Medicul atrage atenția că totuși există soluții pentru cei cărora le este teamă că nu vor găsi locuri în spital.
DSP București spune că Institutul „Marius Nasta” are autorizație de funcționare
Mahler, despre medicii de la „Marius Nasta” care ar fi luat mită
Rafila: Valul 7 al pandemiei, posibil la toamnă
Ce e nou în valul 6 al pandemiei
18 cadre medicale de la „Marius Nasta”, în comisia de disciplină din cauza unghiilor
Cum am putea scăpa de pandemie?
Spitalele, blocate de numărul mare de infectări în rândul personalului
Ce simptome specifice are Omicron
Ce a însemnat un an de vaccinare anti-COVID în România
“Suntem încă la un nivel destul de ridicat. E un număr mare de teste pozitive și un număr mare de pacienți care se adresează spitalelor, în condițiile în care, din punctul meu de vedere, numărul de pacienți care au simptomatologie și care sunt la domiciliu încă netestați este mare. Tot mai mulți pacienți ajung cu forme severe de pneumonie care necesită internare și nu au testare efectuată. În jurul lor au alte persoane pozitive, simptomatice, dar care nu sună nici măcare medicul de familie și nici DSP pentru a solicita testare sau 112.
Este o situație care a început să fie prezentă în ultimele zile sau pe care eu am constatat-o la Institutul “Marius Nasta” ca fiind prezentă sau din ce în ce mai frecventă. Pacienți cu forme severe de afectare care ajung în Institut cu saturații de 50-60%, veniți direct de la domiciliu, netestați și care nu se reușește compensarea stării lor de insuficiență respiratorie și necesită internarea în terapie intensivă.
Nu înțeleg de ce aceste persoane așteaptă să se vindece la domiciliu atunci când văd că starea lor de sănătate nu e bună și nu apelează la medicul de familie sau la serviciul 112, decât într-un moment în care riscul pentru viața lor este major.
Există o problemă a locurilor în spitale dar întotdeauna încercăm și în spitalele unde în acest moment la “Marius Nasta” locurile sunt complet ocupate. Dacă ajunge un pacient, împreună cu centrul operativ găsim o soluție. Undeva în România găsim un pat pentru acest pacient. Ce este important – atunci când ajung în spital, primesc oxigen, asta este primul gest pe care trebuie să-l facem atunci când pacientul ajunge”, a afirmat Mahler, la Digi24.
În ultimele 24 de ore rata de pozitivare Covid-19 este de 28%. Alte 131 de persoane au murit după ce s-au infectat cu coronavirus, astfel că bilanțul total depășește 10.000 de decese. La ATI sunt internați 1.174 de pacienți COVID.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News