Video Localitățile în paragină ale României: Blocuri degradate, mizerie cruntă, lipsuri și oameni care urcă lemne la etajul 4
Stau la bloc, dar urcă lemnele până la etajul 4 pentru a putea face focul în sobă. În România anului 2021, încă mai avem localități, cu rang de oraș, în care condițiile de trai sunt mai grele chiar decât în multe sate de la noi din țară. Abia acum, autoritățile au promis că vor încerca să atragă fonduri europene pentru a rezolva din probleme.
Gândaci și mizerie la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca
Mizerie, mâncare expirată și jucării periculoase în centrele de copii din Giurgiu
Studenții Universității din București se plâng de condițiile din cămine
Europenii caută cu disperare lemne
Cișmigiul este distrus, miroase și arată deplorabil, dar autoritățile plantează mii de panseluțe
Ucraina spune că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României. MApN: „Nu a fost confirmată”
Un cargo rusesc s-a scufundat în Mediterană, după o explozie în sala motoarelor
Ciolacu, răspuns ironic când a fost întrebat de facturile pentru zborurile Nordis
Cod portocaliu de ninsori și vânt puternic în ziua de Crăciun. Care sunt zonele afectate
Mătăsari, județul Gorj
În comuna Mătăsari din județul Gorj, timpul pare că s-a oprit în loc în urmă cu mai bine de 30 de ani. Aceste blocuri părăsite au fost construite înainte de Revoluție chiar în centrul localității. Aici ar fi trebuit să locuiască minerii, dar acum acolo se aruncă deșeurile. Sunt spații întregi acoperite de pet-uri, moloz și tot felul de gunoaie. Iar mirosul este insuprtabil... La numai câțiva metri depărtare, sunt blocuri în care își duc traiul câteva zeci de persoane. Unii nici măcar nu au fereste la toate camerele. Două jucării uitate la o ușă și câteva haine întinse la uscat pe o sârmă din fața blocului sunt singurele indicii că pe acolo a trecut recent picior de om.
Reporter: Cum puteți să stați aici? E dezolant.
Bărbat: Păi putem să stăm..unde să plecăm?
Reporter: Avem apă?
Tânără: Avem, curentă.
Reporter: Apă, curent?
Tânără: Da, este...
Reporter: Gaze?
Tânără: Da, unele apratamente. Pe scară la noi, nu. Adică aici pe scară la noi nimeni nu are.
Spațiul de joacă din zonă este atât de vechi încât și celor mici le este teamă să îl mai folosească. Când am ajuns noi în localitate își scoseseră o pătură pe trotuarul din fața blocului. Autoritățile locale susțin însă că nu mai are rost să mai investească în blocurile din spatele primăriei din Mătăsari.
Gheorghe Gaspar, primar: Am scos și la licitație să demolez câteva blocuri, au fost prețurile prea mari. am oprit licitația. Ele soluții de locuit nu o să mai avem. Populația zonei este în scădere, industria începe să se închidă, deci nu o să mai fie populație ca să fie solicitare de locuințe.
Abrud, județul Alba
Alt județ, un alt fost oraș minier, același peisaj însă. Abrud, orașul care în urmă cu aproximativ 20 de ani era unul dintre cele mai dezvoltate din Apuseni, a ajuns acum să îți fie frică și să îl traversezi. Fațadele blocurilor sunt scorojite, unele acoperișuri nici măcar nu mai au tablă, iar ceea ce ar trebui să fie acoperișul unui spațiu comercial nou este deja deteriorat.
Bărbat: Se degradează, da...
Reporter: Nu e un pericol pentru cetățeni care trec pe lângă el?
Bărbat: Acuma să se uite și ei, că doar de aia le dă Dumnezeu ochi, să vadă.
În anul 2021, locuitorii orașului Abrud se înclăzesc la sobă. Pe domnul din imagini l-am găsit în spatele blocului. Tăia lemne pentru iarnă.
Bărbat: Ne aprovizionăm pentru iarnă!
Reporter: Nu aveți încălzire aici și nici apă?
Bărbat: Avem potabilă, dar nu avem altă sursă de încălzire decât lemnul de foc. Teracote, nu avem ce face. De la adus, crăpat, până la aruncatul cenușei e mult de muncă. Multă, multă muncă. Cu astea ne încălzim de ani de zile și cred că ani de zile de acum încolo așa va fi.
Bărbat: Coșurile de fum sunt destul de improvizate. Ceea ce înseamnă că există și un risc destul de mare.
Autoritățile locale sunt depășite însă de situație. Singura lor speranță sunt fondurile europene.
Cristian Albu, primarul orașului Abrud: Noi căutăm acum soluții, cel puțin cu fonduri europene să putem să gândim un alt sistem de încălzire.
Reporter: Legat de anveloparea blocurilor?
Cristian Albu: Știm cu toții că există programe și proiecte cu finanțare europeană care pot să fie aduse și în Abrud.
Mărășești, județul Vrancea
Mergem acum în Vrancea, în orașul Mărășești. Mirosul de pe stradă este greu de suportat în unele locuri. În fața acestui bloc, de exemplu, pubela de gunoi este goală, dar deșeurile zac aruncate chiar lângă ea, într-un spațiu împrejmuit de un gard micuț. Multe dintre imobilele din oraș au fost construite înainte de Revoluție. Fațadele blocurilor au început să se desprindă și să cadă. Și chiar dacă are statut de oraș, pe străzi încă mai circulă căruțe trase de cai.
Femeie: Trebuie curățenie multă. Multă curățenie, că sunt numai gunoaie în partea asta...marase4sti
Bărbat: S-au înmulțit câinii care bântuie peste tot și le e frică oamenilor să iasă noaptea.
Clădirea veche din imagini a fost cândva Casa de Cultură a orașului. Acum are geamurile sparte, iar în locul unora au fost montate niște placaje mari.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News