Live

Lector universitar: Mi se pare îngrijorător că nu ripostăm social când e vorba de drepturi de muncă

Data actualizării: Data publicării:

Un lector de la la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai îndeamnă la proteste. Asta după ce, în loc de mărirea de 25% a salariului, promisă de guvern, a ajuns să câştige cu 80 de lei mai puţin. Conducerea universităţii atrage atenţia că situaţia e şi mai gravă în cazul doctoranzilor. Vor fi nevoiţi să renunţe la peste 100 de cadre universitare.

Claudiu Turcuş lucrează în învăţământ de 13 ani. Lector la Universitatea Babeş-Bolyai, cere acum public ca toţi colegii săi să se solidarizeze în lupta contra schimbărilor fiscale din cauza cărora primeşte cu 80 de lei mai puţin în fiecare lună.

Claudiu Turcuş, lector UBB: „Dacă ne simţim păcăliţi?! E evident că nu s-a respectat practic o negociere cu sindicatele care prevedea o majorare de 25%.

Nu ripostăm social atunci când vine vorba de drepturi fundamentale de muncă. Or, asta mi se pare îngrijorător. Asta trebuie reconstruit în România.”

Trecerea parţială a contribuţiilor sociale de la angajat la angajator în cazul celor cu jumătate de normă nu a făcut viaţa mai simplă celor aflaţi la conducerea universităţii. Din contră!

Dan Lazăr, prorector UBB: „Noi ne-am asumat ca până la finalul acestui semestru să facem acest lucru din fondurile proprii ale universităţii, iar începând cu semestrul doi să renunţăm la cadrele universitare respective, pentru că nu ne permitem, nu avem prevăzute în buget sumele respective.

În cazul nostru sunt cam 160 de persoane, le-am numărat noi, în situaţia respectivă”.

Nemulţumiri sunt şi în rândul doctoranzilor care din bursa care a rămas la fel trebuie acum să plătească şi contribuţii la stat. Cei care studiază la Universitatea Babeş-Bolyai au sesizat Ministerul Educaţie în acest sens, dar nu au primit niciun răspuns până acum.

Cătălin Hădadea, doctorand: „În anumite cazuri, studenţii doctoranzi au mai mult de şase ore, ceea ce înseamnă că intră la această plată cu ora. Potrivit noilor modificări, plata cu ora nu se mai poate face decât dacă plăteşti constribuţiile”.

În vara anului trecut, guvernul le-a promis profesorilor salarii mari mari. Însă ceea ce ar fi trebuit să repare legea salarizării, a stricat mutarea contribuţiilor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Ilie Bolojan despre îngrijorarea premierului Marcel Ciolacu că nu vor mai fi bani pentru pensii și salarii

Lasconi: Ciolacu e foarte îngrijorat că pierdem bani. Deja am început să pierdem, nu vom mai avea pentru pensii, salarii

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

PSG ignoră cererea Ligii franceze în cazul lui Mbappe. Clubul refuză să-i achite 55 de milioane de euro - salarii şi bonusuri restante

Partenerii noștri