Live

La câți locuitori va ajunge România în 2050

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Fenomenul îmbătrânirii populaţiei este tot mai accentuat în fiecare an. Acest lucru este confirmat de Institutul Naţional de Statistică într-un studiu publicat joi. Medicina care a avansat influenţează speranţa de viaţă a populaţiei. Cu toate acestea, creşterea numărului de bătrâni îi va afecta în special pe tineri.

Persoanele care au peste 65 de ani sunt mai multe cu 350 de mii decât tinerii până în 14 ani.

Europa din punct de vedere demografic îmbătrâneşte în fiecare an ce trece şi România odată cu ea speranţa de viaţă în România este, spuneam, la 75 de ani, 72 la bărbaţi şi 78 aproape 79 la doamne, iarăşi în trendul european”, afirmă Vladimir Alexandrescu - Institutul Naţional de Statistică.

Specialiştii spun că îmbătrânirea se va accentua, iar asta îi va afecta în special pe tineri.

„Când discutăm de raportul dintre tineri şi cei vârstnici, vedem că această proporţie se schimbă în defavoarea tinerilor. Discutăm de 110 persoane vârstnice la 100 de tineri şi pe termen lung acest raport va creşte, asta înseamnă, tehnic vorbind, că peste 20-30 de ani o să avem un adult care va trebui să întreţină până la 2 pensionari. Dacă acum populaţia de peste 65 de ani din Europa este undeva la 18%, în 2080 este proiectată, undeva la 29%”, afirmă Dan Jugan, sociolog.

Doar în ţările dezvoltate întâlnim acest fenomen, spun cei de la Institutul pentru Calitatea Vieţii.

9% din populaţie au între 44 şi 49 de ani...8,8%, toţi aceşti 8,8% se vor adăuga la cei care au 65 de ani peste nu foarte mulţi ani peste 14-15 ani. În toată Europa îmbătrâneşte populaţia, în primul rând datorită faptului că a crescut speranţa de viaţă, datorită faptului că medicina a evoluat foarte mult. De ce se nasc mai puţini oameni este o cauză, pentru că se nasc mai puţini”, spune Mihnea Preoteze, de la Institutul pentru Calitatea Vieţii.

La 1 ianuarie 2018, în mediul urban erau peste 12 milioane persoane. Mai puţin cu 0,1% față de 1 ianuarie 2017.

România a avut la 1 ianuarie 2018, 29 de mii de persoane cu domiciliu în România mai puţin decât la 1 ianuarie 2017, dar acest lucru face parte din lucrurile cât se poate de naturale”, afirmă Vladimir Alexandrescu, INS.

Cât despre vârsta medie a populaţiei, aceasta ajunge la 41 de ani, în creştere faţă de anul trecut.

În 2050 am ajunge la 16 milioane de locuitori în România. Este cifra pe care o găsim în cele patru seturi de proiectări ale populației României: o găsim în propriile proiectări ale Centrului de Cercetări Demografice, în proiectările din zona de statistică, în proiectările ONU, dar și în Eurostat”, afirmă Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice.

România avea, la începutul acestui an, 22,194 milioane de locuitori înregistraţi oficial după domiciliu, în scădere cu circa 29.000 comparativ cu începutul anului 2017

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

Harta sărăciei în România: Care sunt zonele defavorizate din țară

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Protest topless la sediul ONU. Activiste înarmate cu o drujbă și pictate pe piept cu mesaje anti-Rusia au vandalizat un monument

Partenerii noștri