Live

Klemm: Comunicatul Departamentului de Stat nu ar trebui să fie o surpriză

Data actualizării: Data publicării:

Comunicatul Departamentului de Stat al SUA nu ar trebui să surprindă pe nimeni la Bucureşti. O spune ambasadorul american Hans Klemm, potrivit căruia comunicatul este o nouă dovadă a preocupărilor Washingtonului, exprimate încă din vară. Adică de când ministrul Justiţiei a propus măsurile de reformă din domeniul Justiţiei.

„Nu ar trebui să fie o surpriză comunicatul de ieri al Departamentului de Stat. Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost din nou expresia îngrijorării SUA privind măsurile care pot duce la anularea progresului uimitor făcut de România până acum”, a spus ambasadorul Hans Klemm.

Deşi a lăudat progresele făcute de România în ultimii 15-20 de ani, ambasadorul Statelor Unite a tras din nou un semnal de alarmă. Nu este primul, după cum el însuşi a declarat, în timpul unei vizite la Drobeta Turnu Severin.

Pe 29 august, ambasada a dat un comunicat în care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de propunerile Ministerului Justiţiei. În document nu scria "aşa cred ambasadorul Klemm sau Ambasada SUA", scria că Statele Unite ale Americii sunt preocupate de statul de drept”, a adăugat el, într-o conferință transmisă pe pagina de Facebook a postului Tele2Drobeta.

Diplomatul american a vorbit şi despre protestele de duminică din România, la care au participat 45.000 de oameni.

A fost un exemplu important de responsabilitate civică, oamenii au mărşăluit pe o vreme rece cu familiile lor, ordonat, cu pasiune, în sprijinul statului de drept şi democraţiei”, a spus ambasadorul.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având "îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei".

În ceea ce priveşte pachetul de legi ale Justiţiei pregătit iniţial de către ministrul Justiţiei şi prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluţia şi aşteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament şi care va fi forma finală rezultată din comisie. Aşa cum aţi menţionat, avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei. Motivul îngrijorării noastre este acela că în ultimii 15 ani România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupţiei de nivel înalt şi mediu. România a creat independenţă judiciară, a înfiinţat instituţii care se ocupă cu descoperirea infracţiunilor şi a corupţiei, mă refer aici în principal la DNA. În ce priveşte situaţia din regiune, Statele Unite cred că România este ţara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupţiei. Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce priveşte prevenţia şi educaţia, însă România are rezultate excepţionale în ce priveşte pedepsirea corupţilor”, a spus ambasadorul SUA.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul ambasadoarei SUA la București, înaintea alegerilor parlamentare: Nicio decizie nu trebuie să limiteze dreptul de a vota liber

Kavalec: SUA nu spun altor democraţii pe cine să aleagă. Dar securitatea şi libertatea de a călători nu sunt întâmplătoare

Ambasada SUA de la Kiev s-a închis după ce a primit informații privind un „atac aerian semnificativ”

Ambasada SUA la București, alertă de securitate: „Sunt amenințări ce ar putea viza o sinagogă, un templu sau o moschee”

Partenerii noștri