Încă un oraș din Transilvania ar putea intra în Alianța Vestului
Alianța Vestului, un parteneriat între Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea prin care se dorește atragerea fonduri europene direct de la Bruxelles, poate fi interesantă și pentru Sibiu, a declarat primarul orașului, Astrid Fodor.
„Este o inițiativă interesantă a patru primari care conduc municipii reședință de județ situate în regiunile de dezvoltare vest și nord-vest ale țării. Cunosc acest proiect doar din mass media și nu mă pot exprima doar în baza a ceea ce am urmărit la televizor. Sunt convinsă însă că este o inițiativă constructivă, în sensul demarării unor proiecte comune pentru care inițiatorii doresc atragerea de fonduri europene, mai ales a fondurilor transfrontaliere”, a declarat Astrid Fodor pentru Turnul Sfatului.
Citiți și Rețelele lui Dragnea. Cine este fostul dușman care i-a pus la picioare mafia din Justiție
Administrația locală din Sibiu nu a avut discuții cu niciuna din cele patru primării pentru a extinde parteneriatul în Regiunea Centru, a precizat primarul Sibiului. „Sibiul, care face parte din regiunea de dezvoltare Centru, nu a fost invitat și nu s-au purtat discuții în acest sens”, a mai spus Fodor.
Cu toate acestea, municipiul Sibiul ar putea fi interesat de inițiativa celor patru primari, mai ales dacă își vor propune finalizarea autostrăzii A1. Întrebată dacă ar fi oportună intrarea Sibiului în Alianța Vestului, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a răspuns: „Poate fi oportun, dacă Alianța extinde aria obiectivelor și pentru regiunea noastră. Finalizarea autostrăzii A1, parte din Coridorul IV paneuropean, pe tot tronsonul care străbate România, ar fi un astfel de obiectiv”.
La rândul său, primarul din Reșița, Ioan Popa, a declarat că intenționează să facă demersurile necesare pentru ca orașul pe care îl conduce să se alăture Alianței Vestului.
„Reşiţa e gata să se alăture oricărei alianţe create de municipii din zona Transilvania, din zona Banat, creată de municipii de genul celor patru pentru că aceste administraţii au demonstrat că fac performanţă. Eu, cel puţin, sun de foarte multe ori la Oradea şi la Arad şi primesc răspunsuri concrete şi corecte. Când s-au întâlnit prima dată cei patru primari, în urmă cu aproape două luni, când s-a devoalat intenţia, la Conferinţa Urban Talk, am spus de atunci că vreau să ne alăturăm”, a declarat primarul reşiţean.
Prima alianță a orașelor din România s-a semnat la Timișoara. ”AVE” sau ”Alianța Vestului” este formată din Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca. Edilii celor patru orașe vor astfel să se dezvolte mai rapid și să atragă mai ușor fonduri europene și investitori, în colaborare cu Guvernul.
Alianța Vestului este o structură formată din cele mai mari orașe vestice al României, din dorința de atragere mai facilă a fondurilor europene, a investitorilor și pentru descentralizare. În primul trimestru din 2019, Alianța Vestului va avea personalitate juridică.
De asemenea, consiliile locale ale Timișoarei, Aradului, Oradei și Clujului vor emite hotărârile pentru funcționarea ei.
După Alianța Vestului, în România ar putea apărea și Alianța Estului sau Alianța Ținutului Secuiesc. O spune senatorul UDMR Tanczos Barna, care e de părere că, în perspectiva anului 2021, când municipiile reședință de județ vor avea acces direct la fonduri europene, alianțele de acest tip sunt un răspuns potrivit.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News