După Alianța Vestului, în România ar putea apărea și Alianța Estului sau Alianța Ținutului Secuiesc. O spune senatorul UDMR Tanczos Barna, care e de părere că, în perspectiva anului 2021, când municipiile reședință de județ vor avea acces direct la fonduri europene, alianțele de acest tip sunt un răspuns potrivit.
Guvernul va adopta o Ordonanță de urgență pentru a înființa un fond de investiții locale de 10 miliarde de euro, asemănător cu Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Cu toate acestea, PSD nu știu încă de unde va lua bani. „Acest fond de investiții o să îl avem în bugetul pe 2019. Este vorba de cei 10S pe fiecare localitate în parte, fiecare localitate putând avea două proiecte legate de apă, canal, școală. Pe lângă Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) vrem să facem și acest de investiții locale”, a declarat premierul Dăncilă, care a plecat însă fără să răspundă când a fost întrebată de unde vor fi alocați bani pentru acest proiect.
Invitat la emisiunea „Imparțial”, senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat că Alianța Vestului este o idee bună, mai ales în contextul în care, conform declarațiilor comisarului european Corina Crețu, care spune că din 2021 municipiile reședință de județ vor avea acces direct la fonduri europene. Reprezentantul UDMR spune că în acest context este posibilă o alianță similară Alianței Vestului în Ținutul Secuiesc.
Tanczos Barna: Sunt foarte multe variabile. Nu am văzut încă proiectul de buget, nu știm pe ce perioadă - sau la ce perioadă se referă premierul și domnul Dragnea când vorbesc de 10 miliarde de euro. Și PNDL-ul este un program multianual. Sunt foarte multe criterii de angajament, nu sunt cash, care se cheltuie anul ăsta. Sunt pe mulți ani, se fac contractele de finanțare cu ministerele de resort și, pe parcurs, cum se fac achizițiile publice, vin deconturile și plătesc facturile. Nu știu în ce măsură sunt incluse în program și fonduri europene - sunt țări care au un alt program de management și... Sunt trei propoziții în momentul de față, e clar că se pregătește un nou program pentru finanțarea investițiilor în zona rurală și orașele mici, în principiu, pentru că municipiile vor avea acces direct la Bruxelles. Doamna Crețu a anunțat deja că după 2021 municipiile reședință de județ vor avea acces direct la fondurile europene la Bruxelles. Vine ca un răspuns la această posibilitate, în viitor, alianța... nu știu care, și vestului, și estului, și Ținutului Secuiesc, de ce nu? O să facem multe alianțe!
Citiți și: Încă un oraș din Transilvania ar putea intra în Alianța Vestului
Deputat de Iaşi: O asociație intercomunitară „Alianța Est-Vest” rămâne soluția viitorului și pentru Moldova