În Bătrâna, comuna cea mai mică din țară, pâinea vine doar o dată pe săptămână. Bătrânii o așteaptă la poartă ca-ntr-o zi de sărbătoare
Comuna Bătrâna din Hunedoara este, oficial, cea mai mică din țară. Nu ca suprafață, ci ca număr de locuitori. 88 de oameni trăiesc acolo. N-au școală, dispensar sau cimitir, iar mașina de pâine vine o dată pe săptămână.
De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni
Un bărbat a fost reținut în cazul celor trei frați dispăruți din Hunedoara. Ce au aflat autoritățile
Adrian Marțian, tatăl celor trei copii dispăruți din Hunedoara, va fi cercetat în libertate. Mama fraților va fi și ea audiată
Cei trei frați dați dispăruți din Hunedoara au fost aduși în țară. Tatăl copiilor: „Când o să aveți copii o să faceți la fel”
Cei trei fraţi dispăruţi din judeţul Hunedoara ar fi cu tatăl lor
Ultima mineriță din România a împlinit 100 de ani
Intervenții în munți după ploile torențiale
Povestea impresionantă a unui director din Călărași
Mii de pensionari stau la cozi la CAR ca să poată trăi de la o lună la alta
Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna: Am ajuns la ultima gospodărie din satul Piatra, care a dispărut la sfârşitul anului 2018. Ultimii locuitori au plecat din cauza condiţiilor pe care le vedeţi şi dumneavoastră. N-a fost curent... S-au plâns că nu au apă. A fost o familie tânără. Au apărut copii de şcoală şi... Putem să intrăm. Batem degeaba... Pe uşă e pus zăvorul... Asta e viaţa în satele comunei Bătrâna.
Ursuleţi abandonaţi la ferestre. Oale şi cizme înfipte-n uluci. Jucării azvârlite-n gunoaie. Morminte săpate-n grădini. La Bătrâna Hunedoarei, nici măcar cimitir nu este. Morţii sunt îngropaţi în livezi, ori în curţile caselor.
În satul Sabinei, la Răchiţaua, nu e apă, nu e canal, nu e asfalt, nu e transport. Cel mai apropiat magazin alimentar se află la două ore de mers pe jos. Iar dispensarul la 25 de kilometri distanţă.
Femeie: Părinţii mei sunt după grajdiul ăsta, încolo sunt înmormântaţi părinţii mei! Sunt părinţii mei, doi. Sunt bunicii mei, doi.
Reporter: De când se îngroapă morţii în curţi, aici?
Femeie: Păi eu de când ştiu. Două-trei zile trebuie să facem până ne ducem la medic.
Reporter: Dar de ce?
Femeie: Păi cu ce să ne ducem?
Reporter: Autobuz nu e... ?
Femeie: Autobuz nu-i, drum nu-i, să vină maşini mai mici după noi. Aţi văzut cum e drumul pe aici, pe la noi. Nu e, nu e bine! Nu-i bine, nu-i uşor aici, la noi. Dar n-avem ce face, dacă ne-am sădit pe aici.
În locul şcolii de altădată, astăzi e primăria. Lipsa educaţiei a risipit tinerii comunei.
Bătrâna a rămas cu bătrânii, cu amintirile şi cu magazinul din centru. O odaie din lemn unde pâinea şi restul mărfurilor ajung doar o dată pe săptămână. E zi mare, atunci. Ca la sărbători, parte dintre săteni se primenesc şi aşteaptă.
Reporter: Bună ziua! Ce așteptați?
Localnici: Pită!
Reporter: Când vine pita?
Localnici: O dată pe săptămână
Reporter: De ce o dată pe săptămână?
Localnici: Noi ne bucurăm și o dată pe săptămână.
Cam asta-i povestea pădurenilor de la Bătrâna... Înainte de rămas bun, atunci, în martie 2019, primarul Herciu a încercat să ne explice de ce crede că i-a fost abandonată comuna de politicieni și investițiile în infrastructură.
Radu Herciu, primar: Păi, când vin alegerile, nu contează foarte mult numărul de voturi? Eu aşa ştiu!
Reporter: Adică?
Radu Herciu, primar: Dacă avem un număr de voturi scăzut nimeni nu ne bagă în seamă.
Reportaj realizat de Digi24 în comuna Bătrâna. În 2019, comuna avea cu zece locuitori mai mult.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News