Live

Îmbulzeală la slujba de Bobotează. Mitropolitul Ardealului: „De ce trebuie să ne dăm în spectacol de fiecare dată?”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Turnul Sfatului

Mii de persoane au participat luni la prânz la slujba de Bobotează oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan. După ce mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit apa din cele 11 butoaie, lumea s-a îmbulzit pentru a lua agheasmă. Între timp, zeci de persoane au rupt ramurile de brad din cruce.

Sute de persoane au așteptat la rând, luni, să ia agheasmă, în timp ce alte mii de credincioși ascultau slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, potrivit Mediafax.

Imediat ce s-a terminat slujba, oamenii s-au îmbulzit pentru a lua Agheasma Mare. Au venit cu peturi de 2,5 litri și cu găleți și de după un gard al Jandarmeriei i-au rugat pe preoți și pe voluntari să le umple recipientele. Cei mai vocali, la fel ca în fiecare an, au fost cei din comunitățile rome din Iași, care au luat și câte 10 litri de agheasmă, „ca să sfințească casele și mașinile”.

Îmbulzeală nu a fost doar la agheasmă, ci și în fața Catedralei, unde oamenii au rupt din bradul din care a fost făcută Crucea de Bobotează. Ramurile sfințe de Mitropolitul Moldovei ar trebui să le poarte noroc tot anul, spun oamenii.

În parcarea de la lângă catedrală, câteva persoane de etnie romă au aruncat cu agheasmă pe mașini și s-au așezat la masă, „pentru că așa spune tradiția”. În portbagaje erau bucate alese: cozonaci de 5 kilograme, afumături, bucăți întregi de porc la proțap și zeci de sticle de băutură.

„De ce trebuie să ne dăm în spectacol de fiecare dată? (...) Vă rog! (...) Noi nu plecăm de aici până nu luaţi toţi", a spus mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Strez, potrivit Agerpres.

Aproape o mie de credincioşi au asistat la slujba de Bobotează oficiată la noua catedrală regală şi arhiepiscopală de la Mănăstirea Curtea de Argeş

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Calinic. Ultima parte a ceremonialului religios s-a desfăşurat în faţa catedralei, unde arhiepiscopul Calinic a sfinţit apa şi i-a binecuvântat pe credincioşi, potrivit Agerpres.

„Dacă aveţi dureri de orice fel, luaţi imediat agheasmă de care aveţi în casă (...). Neapărat să luaţi agheasmă, să vedeţi cât de bine vă simţiţi (...). Nu ne facem reclamă la agheasmă, e sfinţită de Duhul Sfânt, nu are nevoie de niciun fel de prezentare, este o forţă a Duhului Sfânt pe care o avem la îndemână. Folosiţi-o", a spus arhiepiscopul Calinic în cuvântul către credincioşi.

El le-a cerut oamenilor să se roage pentru semenii lor din Australia, greu încercaţi de incendiile de vegetaţie din ultimele săptămâni.

Mulţi dintre credincioşi au aşteptat la rând câteva ore pentru a lua agheasmă, însă nu au fost înregistrate incidente din cauza aglomeraţiei.

Ordinea publică a fost asigurată de câteva zeci de jandarmi, care au montat încă de dimineaţă garduri de protecţie şi au dirijat mulţimea.

În noua catedrală de la Curtea de Argeş au fost înmormântaţi Regele Mihai şi Regina Ana, ulterior fiind reînhumate şi osemintele Regelui Carol al II-lea, aduse la Curtea de Argeş încă din anul 2003 şi depuse iniţial într-o capelă din curtea mănăstirii, precum şi cele ale Reginei Elena.

Editor web: C.T.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Astăzi este Sfântul Nicolae. Ce reprezintă sărbătoarea trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este zi cu dezlegare la pește

Sărbători trecute cu cruce roșie în calendarul ortodox în luna decembrie 2024. Sunt patru praznice importante în ultima lună din an

Sfântul Andrei este sărbătorit astăzi, 30 noiembrie. De ce este numit Apostolul și "Ocrotitorul românilor"

Cui să îi spui "la mulți ani" de Sfântul Andrei. Unul dintre cele mai populare nume este sărbătorit astăzi, pe 30 noiembrie

Partenerii noștri