Harta zonelor cu cei mai mulți consumatori de canabis ajunși la Urgențe
Cel puţin un fumător de canabis ajunge zilnic la Urgenţe. Agenţia Naţională Antidrog a făcut o listă cu judeţele din ţară în care sunt cele mai multe astfel de cazuri. Cei mai mulţi sunt diagnosticaţi cu intoxicaţie după ce au fumat prea multă iarbă, dar alţii au ajuns cu simptome mai rele după ce au combinat canabisul cu alte substanţe interzise sau alcool şi medicamente. De obicei, tinerii consumatori urmăresc relaxarea în urma consumării acestui drog şi recunosc că fumează inclusiv la muncă.
Orban, despre candidatura lui Antonescu la alegeri: Nu e desemnat oficial de PNL și PSD. Nu se poate lua decizia țaca paca, la cafea
Șofer inconștient, aproape să producă o tragedie în Defileul Jiului
Măsurile guvernului riscă să scumpească mâncarea cu 10%
ÎPS Teodosie s-a împiedicat la slujba de sfințire a apei pentru Bobotează
Studiu. De ce românii refuză să se vaccineze
România rămâne țara europeană cu cele mai multe persoane care au murit în accidente rutiere. Câte decese au fost anul trecut
2025, anul austerității, dar nu pentru toți: Noua indemnizație a șefilor CFR s-a dublat față de cea din 2023
Pe cine ar vota românii la prezidențiale: Scorul obținut de Călin Georgescu, într-un sondaj comandat de Nicușor Dan
Nicușor Dan, despre decizia lui Crin Antonescu: Nu cred că face bine imaginii României
Andrei, consumator de canabis: „Au fost perioade când consumam şi zilnic. Atunci când m-am apucat aveam 15 ani. Chiar şi la muncă îmi place să fac asta, mă ajută foarte mult.”
Andrei are acum 20 de ani şi face parte dintre cei puţin peste un milion de români care au încercat marijuana. Nu vede niciun pericol în acest drog, chiar dacă ultimul raport al Agenţiei Naţionale Antidrog arată că, în 2016, 543 de oameni au cerut ajutor medical de urgenţă după ce au consumat canabis. Cei mai mulţi sunt din Cluj, Timiş, Bucureşti şi Iaşi, iar diagnosticul pus de medici pentru majoritatea din ei a fost unul clar: intoxicaţie.
Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Antidrog: „Experimentează senzații de panică, de agitaţie şi, în urma acestor simptome, se duc către urgenţe crezând că se întâmplă altceva.”
Uneori, de la consumul de canabis la alte droguri nu este decât un pas. Aşa se face că la spital au ajuns şi tineri cu tulburări mentale şi de comportament sau chiar sevraj după ce au fumat iarbă şi a luat şi alte substanţe, se arată în raportul Agenţiei Antidrog. Consumatorii sunt, însă, de altă părere şi militează pentru beneficiile marijuanei.
Andrei, consumator de canabis: „Cel mai grav lucru pe care l-am simţit a fost o durere de cap temporară. Niciodată nu am văzut să păţească cineva ceva de la canabis să ajungă la spital. Poate doar să vomite pentru că nu este obişnuit cu starea.”
Şi totuşi, efectele consumului de canabis pot fi mai nocive decât credem, atrag atenţia specialiştii. De exemplu, o persoană care a fumat marijuana şi se urcă la volan poate fi un pericol în trafic.
Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Antidrog: „Am avut cazuri în care conducătorii auto nu au oprit la culoarea roşie, nu au cedat prioritatea când aveau semnul de cedează trecerea şi aceste lucruri se înâmplă ca urmare a efectelor pe care îl produce consumul de canabis.”
Unul din 10 tineri a încercat cel puțin o dată să consume marijuana. Datele oficiale arată că vârsta de la care începe să fie consumat acest drog scade de la un an la altul. Așa se face că sunt unii elevii care încep să fumeze chiar dacă nu au terminat încă clasa a 8-a.
Medicii spun că uneori consumatorii de droguri se feresc să ajungă la spital, din cauză că ar putea fi traşi la răspundere, însă consumul de stupefiante nu este incriminat în România, ci doar deţinerea în vederea consumului.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News