Live

Gafă: Cine a citit Proclamația de Unire de la 1918 în viziunea Primăriei Capitalei

Data actualizării: Data publicării:

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB), Francisc Doboş, atrage atenţia asupra unei erori de pe un panou din pasajul de la Piaţa Universităţii, unde a fost scris greşit numele celui care a citit Proclamaţia de Unire de la Alba Iulia: Emil Hossu în loc de Iuliu Hossu. Doboş spune că trebuie scos în evidenţă rolul pe care l-a avut Biserica Greco-Catolică în realizarea Marii Uniri, însă ar trebui evitate astfel de greşeli.

„Trebuie scos în evidenţă rolul central al Bisericii Greco-Catolice în făurirea Marii Uniri de la 1918. Se pare că este un pic neglijat rolul ei la ceas aniversar. Iar atunci când este amintit ar trebui evitate astfel de erori. Episcopul greco-catolic IULIU (şi nu Emil) Hossu a citit Declaraţia Unirii”, a scris pe Facebook Francisc Doboş.

El precizează că în materialul video difuzat în pasaj este corect menţionat numele episcopului greco-catolic.

Iuliu Hossu a fost episcop greco-catolic de Cluj şi cel care a citit Proclamaţia de Unire de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918 în faţa a mii de români, pe când avea doar 32 de ani. Episcopul greco-catolic a fost şi cel care a dus regelui Ferdinand şi Reginei Maria hotărârea de unire a Transilvaniei cu Vechiul Regat.

Emil Hossu a fost un actor celebru care a decedat la vârsta de 70 de ani, în 2012, pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti, din cauza unei maladii cardiace. El a jucat pe scena teatrului Nottara din Bucureşti şi în numeroase filme, printre care „Toamna bobocilor”, „Iarna bobocilor”, „Accident”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Noi, cei din linia întâi”, „Balanţa” și altele.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

Nicuşor Dan, despre referendumul de duminică: „Vor exista niște normative de cost și va fi o echitate între locuitorii Bucureștiului”

VIDEO Inundație în București, în apropierea stației de metrou Titan: O stradă este acoperită de apă, după ce o conductă s-a spart

Partenerii noștri