Focar nou de pestă porcină. Localnică: „Dumnezeu unde e, de nu ne vede?”
Inspectorii sanitari din Dolj merg însoţiţi de jandarmi într-un sat în care a fost confirmat un caz de pestă porcină. Este a doua zi în care încearcă să sacrifice animalele din gospodările localnicilor. Cei mai mulți și-au sacrificat, însă, porcii.
Aproape 600 de focare de pestă porcină, active în România
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
ACTUALIZARE 15.31. Poliţişti, jandarmi şi inspectori sanitari au descins în această dimineaţă în comuna Secu pentru a ucide porcii din gospodăriile oamenilor. Autorităţile au mai găsit, însă, jumătate din totalul porcilor din comună pentru că localnicii fie şi-au sacrificat animalele, fie le-au ascuns.
Localnicii din Secu au aflat de mult ce se întâmplă în focarele de pestă porcină africană. Chiar dacă un singur animal este bolnav, toţi ceilalţi sunt omorâţi.
Localnică: Nu se interesează nimeni, nu se interesează doctorii, porcii ni-i ia. Ce să facem noi, Dumnezeu unde e, de nu ne vede?
Oamenii s-au adunat la intrarea în sat şi i-au oprit acolo pe inspectorii DSV care veneau cu misiune clară: să sacrifice 92 de porci. După patru ore de scandal, spiritele s-au încins şi au fost chemaţi poliţiştii şi jandarmii. Nici aceştia nu i-au convins pe săteni că trebuie să renunţe la porci.
Reprezentanţii primăriei au turnat şi ei gaz pe foc.
Viorel Ţirei, viceprimar: De ce a durat un diagnostic două săptămâni, în condiţiile în care nu suntem prima poziţie cu pestă porcină şi suntem al n-lea judeţ în care apare. Ca atare, ar fi trebuit ca viteza diagnosticului să fie mult mai rapidă”.
Narcis Purcărescu, prefect de Dolj: Au fost filtrele organizate de poliție împreună cu jandarmeria la ieșirile din localitate, pentru prevenirea a...dacă începe lumea să-și taie porcii sau să înceapă să-i ducă dintr-o localitate în alta”.
După ce virusul a fost confirmat la un animal din Secu, Doljul a devenit al 17 judeţ care a intrat pe lista celor afectate de pesta porcină africană.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News