Fermierii se opun promulgării „Legii mirosului” pe motiv că le-ar afecta afacerile
Fermierii solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge „Legea mirosului”, pe motiv că acest act normativ, în forma adoptată de Parlament, le-ar afecta afacerile. Federaţia Naţională Pro Agro susţine, într-un comunicat de presă, că, în prezent, nu există „aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive”, motiv pentru care fermierii se vor confrunta cu „un număr foarte mare de reclamaţii”.
„Solicităm preşedintelui României să nu promulge acest proiect normativ, fiind evident că în cazul în care modificările ar intra în vigoare numărul plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar creşte, nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv”, se arată în comunicatul Pro Agro.
Organizaţia solicită tratarea problemei disconfortului olfactiv, precum şi legiferarea în acest sens, într-o manieră care să asigure protejarea fermelor deja existente, dar şi cu asigurarea mijloacelor tehnice care să poată constata, în mod obiectiv, eventualele depăşiri ale cotelor şi apariţia unui disconfort olfactiv.
Pro Agro precizează că, în cazul în care acest act normativ intră în vigoare, există riscul ca un număr mare de ferme să nu îşi mai poată continua activitatea, generând astfel un număr semnificativ de şomeri pe piaţa muncii, „slăbind independenţa alimentară a României”.
„Ne manifestăm opoziţia faţă de acest proiect legislativ, fără să identificăm vreo oportunitate, mai ales în condiţiile în care mediul asociativ, partenerii sociali, nu au fost consultaţi cu privire la dispoziţiile ce ar urma să intre în vigoare. Este evident că iniţiatorii acestui proiect nu cunosc realităţile din teritoriu, respectiv nu cunosc impactul negativ ce ar urma să fie resimţit de către fermieri”, se mai arată în comunicat.
Organizaţia profesională a producătorilor din agricultură şi industria alimentară menţionează că măsurile impuse de această lege sunt mult mai drastice decât legislaţia europeană şi ar genera astfel „revolta fermierilor care constată că propriul legislativ le îngreunează în mod nejustificat activitatea, şi nu forul european”.
Editor web: M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News