Fenomenul „sharenting”. O greșeală a părinților care îi supără pe copii și îi pune chiar în pericol
Copiii sunt nemulţumiţi de pozele pe care părinţii lor le postează în mediul online, fără să-i consulte înainte. Este concluzia unui studiu realizat de platforma Digital Lives pe tema fenomenului denumit „sharenting”. Psihologii spun că părinţii n-ar trebui să construiască identitatea online a copiilor, iar poliţia atrage atenţia asupra riscurilor la care sunt expuşi copiii.
Trucuri pentru poze reușite în social media
Trump, interzis pe rețelele sociale: Este timpul unei regândiri fundamentale a social media?
Adepții lui Trump trec pe Parler
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Prima zi de şcoală, aniversarea zilei de naştere sau o plimbare în parc sunt cateva momente pe care părinţii le imortalizează şi le postează în mediul online. Lucru care nu îi încântă pe copii. 3 din 10 spun că nu sunt întrebați înainte ca părinții să posteze pozele, iar 23% spun că au fost supărați din cauza ipostazelor în care au fost surprinşi.
Jeni Chiriac, psiholog: Admiraţia faţă de propria progenitură ne determină pur şi simplu, sub domeniul încântării, să ne dorim foarte mult să împărtăşim. Copilul se bucură indirect de o identitate online prestabilită sau construită de către părinte. În momentul în care nu este consultat, dar totuşi este parte integrantă din activitatea de împărtăşire în spaţiul online a imaginii lui, copilul dezvoltă atât obişnuiţa, cât şi dreptul de a-şi putea expune, la rândul lui, propriile lui poze.
-E vorba de cum doresc eu să fiu afişat pe social media. Mă supăr şi pe prieteni, d-apăi pe părinţi...
-Mai pune mama poze cu mine, nu ma deranjează, dar să îmi ceară voie şi să fie o poză cu care suntem amândouă de acord.
-Pe internet te poate găsi oricine şi poate la un moment dat ai să regreţi că chiar şi mama ta sau tatăl tău au postat o poză într-o ipostază pe care tu nu ai dorit-o.
În mediul online, copiii pot fi expuşi mai multor riscuri. Pot inclusiv să devină ţinta agresorilor sexuali.
Sorin Stănică, comisar la Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii: De multe ori vedem copii dezbrăcaţi sau aproape dezbrăcaţi pe conturile părinţilor sau vedem cum părinţii creaază conturi pe numele copiilor de la vârste foarte fragede. În ceea ce priveşte abordarea copiilor in mediul online, abordarea se face gradual, pe un ton neutru, de egalitate, iar de multe ori se folosesc conturi false. Trebuie să cunoaştem nişte măsuri minime. Poţi de exemplu să limitezi sau interzici altor persoane să distribuie fotografiile pe care le postezi.
Peste 600 de dosare penale privind combaterea pornografiei infantile au fost înregistrate la nivel naţional, în perioada 2016-2018.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News