CNN: „Trump se îneacă în mlaștina dezinformării pe care tot el a creat-o. Cariera lui politică e o copie a deteriorării social media”

Data publicării:
Donald Trump
Retorica lui Donald Trump profită de slăbiciunea platformelor social media. Foto: Profimedia

Candidatul republican la președinție a intrat în direct la TV și a prezentat un zvon nebunesc, dezmințit pe Facebook, ca fiind deja un fapt verificat. Când a fost corectat (de mai multe ori) de moderator, Donald Trump a dublat afirmația: „Oamenii de la televizor spun că oamenii care au mers acolo le-au mâncat câinele”. CNN analizează prestația fostului președinte american și trage concluzia că dezinformările pe care el își sprijină deseori discursul nu sunt altceva decât o replică fidelă a deteriorării social media din ultima vreme. 

„Oamenii au mâncat câinii”, a devenit rapid o glumă printre comentatorii care au înțeles că întreaga poveste despre imigranții haitieni care au mâncat animalele de companie ale oamenilor din Ohio a fost, de fapt, o minciună înrădăcinată într-o istorie rasistă bine stabilită.

Este genul de scandal care, deși dezgustător, nu este neașteptat pe Facebook în aceste zile.

Dar această afirmație odată făcută pe scena dezbaterii prezidențiale subliniază o realitate sumbră a internetului în 2024: Dezinformarea este peste tot, platformele renunță la moderare, iar inteligența artificială înrăutățește lucrurile.

Prestația lui Trump la dezbatere „a fost ca o postare 4chan care a prins viață”, a declarat Jake Tapper de la CNN. (n.r 4chan este o platformă web populară în care fiecare postează ce vrea)

Este o analogie potrivită.

4chan, cândva un forum de mesaje online inofensiv pentru pasionații de anime la începutul anilor 2000, este un prim exemplu a ceea ce se întâmplă atunci când îndepărtezi gardurile de protecție de pe un site de social media, doar o mână de membri ai comunității reglementându-l. De-a lungul anilor, 4chan a devenit o cloacă a violenței, a teoriilor conspirației și a propriei sale mărci particulare de „supremație albă”, după cum a spus Verge.

Haosul se streacoară în mainstream

Derulând pe Facebook sau X, este greu să nu vezi o parte din acest haos strecurându-se în mainstream.

Spam-ul de pe Facebook este în creștere și, în cazuri extreme, este folosit pentru a înșela și a induce în eroare oamenii - o schimbare care coincide cu o strategie intenționată a platformei de a minimaliza știrile și politica, amplificând în același timp conținutul insipid, generat de calculator, în feed-urile utilizatorilor.

Pe X, pe care Elon Musk a achiziționat-o în 2022 și care și-a redus imediat eforturile de moderare, discursurile instigatoare la ură și amenințările violente sunt acum un joc cinstit.

Un purtător de cuvânt al Meta, compania mamă a Facebook, a declarat săptămâna trecută că lucrează „pentru a elimina și a reduce răspândirea conținutului spam pentru a asigura o experiență pozitivă a utilizatorului” și „ia măsuri împotriva celor care încearcă să manipuleze traficul prin angajament neautentic”.

Cu siguranță, întotdeauna au existat lucruri grosolane și false pe social media. Diferența acum este cât de repede se transformă în dezinformare, adesea alimentată de texte și imagini cu inteligență artificială de tip uman, cu mai puțin personal dedicat monitorizării și eliminării informațiilor false. Cândva, trebuia să treci printr-un proces, supravegheat de moderatori umani, pentru a obține o bifă „verificată” pe Twitter; acum, oricine are sau nu o agendă de promovat o poate cumpăra pur și simplu.

Într-un fel, cariera politică a lui Trump urmărește ascensiunea și deteriorarea social media din ultimul deceniu. Fostul star de reality-show și-a făcut un nume în politică, în parte exploatând puterea social media de a transmite maselor minciuni și teorii ale conspirației, începând cu atacurile sale rasiste „birther” asupra președintelui Barack Obama.

Odată cu incursiunea de marți seară în minciuna mâncătoare de animale de companie, este posibil ca acesta să fi intrat în sfârșit atât de adânc în mocirla internetului încât nu mai poate vedea prin ea.

Scandalul Taylor Swift

În urmă cu doar câteva săptămâni, fostul președinte a postat pe platforma sa Truth Social o imagine generată de AI care sugera că Taylor Swift l-a susținut. „Accept”, a scris el în postare.

Bineînțeles, era o imagine falsă - același tip de inteligență artificială evidentă care a invadat Facebook și X. Fie Trump nu știa că imaginea era falsă, fie nu l-a deranjat să își mintă adepții și să perpetueze susținerea falsă.

Niciunul dintre scenarii nu sugerează că este prea preocupat de problema dezinformării online.

Taylor Swift, la rândul ei, este îngrijorată. În susținerea vicepreședintelui Kamala Harris de marți, Swift a scris că incidentul cu imaginile false cu ea „mi-a evocat temerile legate de inteligența artificială și pericolele răspândirii dezinformării”.

Ea a semnat postarea numindu-se o „doamnă pisică fără copii” - o aluzie la comentariile larg ridiculizate ale contracandidatului lui Trump, JD Vance.

Ca la un moment dat, Musk, multimiliardarul pro-Trump care a împărtășit, de asemenea, povestea falsă despre mâncatul animalelor de companie pe X în această săptămână, a intervenit pentru a reaminti tuturor că puteți spune orice doriți pe platforma sa, indiferent cât de josnic sau amenințător pentru o femeie care nu l-a recunoscut niciodată public.

„Bine Taylor ... ai câștigat ... Îți voi da un copil și îți voi păzi pisicile cu viața mea”.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...