Live

Economia creşte, ţara se goleşte. De ce pleacă românii din țară

Data actualizării: Data publicării:

Economia creşte, ţara se goleşte. Suficienţi români cât să populeze un oraş mai mare decât Bucureştiul muncesc şi trăiesc printre străini. Unul din cinci români cu vârste cuprinse între 25 şi 39 de ani este plecat din ţară pentru mai bine de un an. Pentru piaţa muncii, hemoragia migraţiei este un dezastru.

Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: Mai bine de 2,5 milioane de români au plecat din ţară pentru o perioadă mai mare de un an, potrivit datelor Monitorului Social. Drastică este, însă, situaţia în rândul celor care au între 25 şi 39 de ani, unde unul din cinci locuieşte şi munceşte în afara graniţelor.

Adrian Mitroi, analist: Și nu uităm că vorbim de partea cea mai activă a societății și cea mai ambitioasă. Generaţiile de care îmi spuneţi trăiesc deja mai bine decât părinţii lor şi au ambiţia simplă: copiii noştri trebuie să trăiască şi ei mai bine decât noi.

Aşa că nu e de mirare că judeţele sărace ale Moldovei au pierdut cei mai mulţi locuitori.

Pe hârtie, comuna Cosmeşti, din judeţul Galaţi are 6.900 de locuitori. În realitate, însă, aproape jumătate din ei sunt plecaţi de ani buni la muncă în Italia şi Spania.

Toţi cei trei copii şi toţi cei cinci nepoţi ai soţilor Toader trăiesc şi muncesc în Italia.

Dumitru Toader, localnic: Vara e mai bine, când vin ei în august , copii , nepoţii e altă veselie, altă plăcere.

Marilena Toader, localnică: Este greu, aşteptăm să vină acasă, vin o dată pe an, atunci stau o lună. Măcar unul să fi rămas acasă.

Cristian Pârvan, secretar general al AOAR: PIB-ul crește, țara se golește.

România continuă să piardă populaţie, deşi de cinci ani încoace economia ţării creşte galopant. Anul trecut, avansul a fost de 7%, mult peste cel a unor ţări precum Spania, Italia sau Germania, unde românii, mai ales tinerii, pleacă în căutarea unui trai mai bun.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului IMM-urilor: Ei sunt nemulțumiți de educație, de calitatea serviciilor din sănătate, sunt nemulțumiți de infrastructură. Ei nu pun salariul ca prima problemă. Și salariile, slavă Domnului, atât în mediul privat cât mai ales, din nefericire, în mediu public, au crescut foarte foarte mult.

O adevărată hemoragie, spun oamenii de afaceri, care avertizează că s-a creat astfel o criză a forţei de muncă. Dacă la asta aduni infrastructura insuficient dezvoltată, obţii frânele care vor stopa dezvoltarea economiei româneşti.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Moș Crăciun, folosit ca amenințare în educația copiilor. Ce spun psihologii despre metoda la care apelează părinții înainte de Crăciun

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Partenerii noștri