Video Dramă umanitară la frontierele României. Mesaj emoționant de susținere, transmis în limbaj mimico-gestual
Mobilizarea românilor în sprijinul refugiaţilor este una impresionantă, iar lista statelor care trimit ajutor în Ucraina e în creştere. Peste 33 de mii de ucraineni sunt în prezent în România. O parte dintre cei care fug acum din calea războiului sunt puși în fața unor provocări suplimentare. Este vorba despre persoanele cu deficiente de auz vorbire sau chiar de vedere. Psihologul Claudia Iordache, interpret în limbajul mimico-gestual, a explicat la Digi24 cum pot fi ajutați astfel de oameni.
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
Nepoata lui Belousov își imploră unchiul să nu mai ucidă copii ucraineni
O femeie scapă ca prin minune după ce o rachetă trasă de ruși lovește lângă ea
Rusia dă vina pe SUA pentru atacurile de la Belgorod care au ucis civili ruși
Acord de securitate pe zece ani. Belgia va da Ucrainei 30 de avioane F-16
Zelenski e în Harkov
Un expert din Ucraina avertizează
Alertă în Ucraina, rușii au bombardat Kievul noaptea
"Pentru persoanele cu deficiențe de auz este de trei ori mai greu, pentru că ei neavând acces la ce se întâmplă decât prin percepție vizuală sunt nevoiți să se ducă în grupuri, fără să li se explice încotro, de ce. Faptul că ceilalți din jur aud este un lucru care îi ține totuși în siguranță, deși în contextul acesta nimic nu mai este în siguranță. Este un plus faptul că tu știi, poți să comunici, poți să te duci spre zonele sigure, în schimb ei sunt dependenți de ceilalți. Reprezintă categoria cea mai vulnerabilă, din punctul meu de vedere în astfel de context. E foarte important ca cineva să se gândească la ei. Am discutat cu o persoană surdă la noi, care a oferit unei familii de surzi un loc, tocmai pentru că ei comunicaseră pe internet, prin camere web.
Am putea doar să le oferim ajutor în scris, pentru că din păcate nu există mulți interpreți cunoscători, astfel încât să putem comunica. Dar în scris cuvintele cheie ar fi "ești bine", "vrem să te ajutăm", "haide să te ajutăm", cuvinte cât mai simple și ei vor putea fi ajutați ca și ceilalți auzitori", a explicat psihologul.
Claudia Iordache a avut și un mesaj de susținere formulat în limbaj mimico-gestual, transmis cu emoție în direct, la Digi24.
"Am formulat un mesaj pentru comunitatea surzilor. Cu multe emoții, aș vrea să vă spun, pentru toate persoanele surde din Ucraina, dar și pentru cine a venit la noi, în România: Nu sunteți singuri! Noi, auzitori, dar și persoane surde, suntem alături de voi. Rămâneți curajoși, puternici și uniți! Dumnezeu nu abandonează oameni buni, copii, bătrâni, mame sau persoane care apără. Nu vrem război, vrem pace! Ne rugăm pentru voi, rămâneți cu speranța!", a transmis Claudia Iordache, la Digi24.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News