Live

Direcții pentru protecția copilului, fără bani de salarii

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Direcţiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din mai multe judeţe ale ţării au ajuns la fundul sacului. După creșterile salariale de anul trecut, instutuţiile sociale sunt acum în imposibilitatea de a asigura banii angajaţilor, dar şi cheltuielile pentru facturi sau mâncare. De exemplu, în Harghita şi Covasna, consiliile judeţene nu pot suplini integral banii care nu au fost încă acordaţi de la Guvern, prin rectificare bugetară.

În 2017, salariile angajaţilor de la Protecţia Copilului s-au mărit. Inflaţia a făcut, însă, ca şi facturile de utilităţi, materiale și alimente să crească. Aşa că instituţiile din sistemul social au ajuns în situația de a nu mai putea acoperi cheltuielile.

Dacă un educator să zic că a avut un salariu de 1200-1300, maximum 1500 de lei pe lună, în momentul de față are 2200-2300 de lei. Deci oricum este o diferență foarte mare”, spune Mária Vass,director DGASPC Covasna.

90% din bani trebuie acoperiţi de Guvern, iar restul de 10% de Consiliile Judeţene. Dacă DGASPC Covasna a plătit, în 2016, 14 milioane de lei pentru cheltuielile de personal, în anul următor, după măririle salariale, au plătit cu 6 milioane de lei mai mult.

„Vă dați seama, la salariu m-ar afecta pentru că fiecare are cheltuieli, are de plătit și dacă nu este bugetul corespunzător atunci se simte într-o familie”, spune Ioana Vlădărean, educatoare de specialitate la un centru pentru copii neglijaţi.

Centrul de zi pentru copii neglijaţi se numără printre instituţiile care după luna octombrie vor rămâne fără fonduri. Aici sunt 22 de minori care provin din familii sărace si sunt asistaţi timp de 12 ore de educatori.

„În momentul în care nu avem destui bani, nu le putem oferi, deci nu le putem oferi acest suport pentru familii și periclităm abandonul acestor copii, pentru că de fapt asta facem noi, oferim un sprijin părinților”, spune Pálma Faragó - şef centru de coordonare, complex de servicii comunitare Sfântu Gheorghe.

Consiliul Judeţean a dat doar o parte din banii necesari.

„Am rezolvat cu o parte din aceste probleme, am alocat 5.800 de lei pentru funcționarea direcției de specialitate, dar și acestă sumă acoperă numai o parte din sumele pentru funcționare și acoperă numai până la sfârșitul lui octombrie”, spune Sándor Tamás, preşedintele CJ Covasna.

Nici la Harghita situaţia nu este mai bună.

„Dacă pe 10 septembrie plătim salariile, nu o să mai rămână bani pentru salariile următoare, pentru contribuții. Sigur ni se termină și banii pentru bunuri și servicii la centre, în primul rând la centrele noastre pentru adulți, dar după aceea urmează și centrele pentru copii”, spune Elekes Zoltán, directorul DGASPC Harghita.

În aşteptarea rectificării bugetare de la Guvern, şefii DGASPC pot spera doar ca furnizorii să accepte plata facturilor cu întârziere.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară. „84% din deficit merge în zona de investiţii”

Deficitul bugetar pe 2024 va crește la 6,94% din PIB, după rectificarea bugetară (proiect)

Rectificarea bugetară: ce ministere primesc bani în plus și ce fonduri merg la autoritățile locale

Ministerele care primesc mai mulți bani la rectificarea bugetară

Partenerii noștri