Live

De ce nu sunt dăunătoare certurile în cuplu. Psihoterapeut: O chimie bună vine cu multe disfuncționalități

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/ Getty Images

Statisticile arată că prețul unei căsnicii nefericite nu este doar suferința emoțională prin care trec cei doi soți, ci chiar degradarea stării lor de sănătate. La polul opus, cei care au o căsătorie fericită trăiesc cu până la 8 ani mai mult decât persoanele necăsătorite.

„Ca să vorbim de o relație disfuncțională, poate că mai întâi ar trebui să vorbim despre cum ar arăta o relație funcțională și care sunt așteptările noastre vizavi de asta. Vorbim de un mit relațional care spune că o relație de succes este una în care oamenii nu se ceartă sau nu au conflicte. Acesta e un mit relațional periculos pentru că, de fapt, statisticile ne arată că o relație de succes este dată de abilitatea celor doi parteneri de a-și gestiona într-un mod inteligent relațional conflictele.

Toată lumea se ceartă, doar că unii dintre noi se ceartă într-un mod inteligent și care ține cont și de perspectiva noastră, dar și a partenerului nostru, cheia de succes este comunicarea.

Subiectele de conflict din relații sunt repetitive, ele sunt inevitabile și 69% dintre ele sunt fără rezolvare. Majoritatea dintre ele sunt legate de stilul de parenting, de conectarea emoțională, fie legate de consum de substanțe sau alcool. Femeile se conectează din punct de vedere emoțional, printr-o anumită manieră, iar bărbații printr-o manieră de contact fizic și aici apar discrepanțe, în special vizavi de atitudinea față de sex, cum cerem asta. Încă un predictor foarte bun legat de conflicte, sunt certuri legate de situația financiară”, explică Cornelia Paraipan, psihoterapeut.

Există un mit că unii oamenii sunt făcuți unii pentru ceilalți?

„E un mit că există o atracție foarte mare față de ceea ce ne este familiar și atunci ne aprindem foarte repede. Chimia foarte bună înseamnă de cele mai multe ori și potențial foarte bun de relaționare, dar în același timp, vine cu foarte  multă disfuncționalitate pentru că ceea ce ne este familiar este ceea ce nu ne-am rezolvat nouă înșine și atunci e problematic”, spune psihoterapeutul pentru Digi24.

„Există statistici care spun că acel cuplu care reușește să comunice într-o manieră sănătoasă relațional sunt cupluri care nu se antrenează în niște maniere disfuncționale. Sunt numiți cei patru călăreți ai apocalipsei, care sunt un foarte bun predicător de sfârșit relațional. Ei sunt: critica, defensiva, disprețul și împietrirea”, adaugă psihoterapeutul.

„Trebuie să cultivam inteligența relațională, prin atenție, grijă, față de partener, să ne spunem plângerile într-o manieră în care nu-l atacăm, să exprimăm aprecieri față de acesta, să cultivăm atenție, intenționalitate, curiozitate față de partener și în același timp să reușim să menținem un balans de mai multe interacțiuni pozitive decât negative, cheia succesului fiind de 5 la 1”, spune Cornelia Paraipan, psihoterapeut.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alain Delon și Romy Schneider, o mare iubire, încheiată cu o scrisoare de despărțire

Povestea inedită a unui cuplu de pensionari care s-a mutat din Mexic în Grecia. De ce au ales să facă asta

Au vrut să moară în aceeași zi: De ce au ales doi olandezi care au trăit cinci decenii împreună să moară prin eutanasiere în cuplu

Contrariile nu se atrag. Partenerii de cuplu fac casă mai bună dacă seamănă unul cu celălalt

Partenerii noștri