Live

Cum reacționează cei care își studiază dosarele de la Securitate

Data actualizării: Data publicării:

Au trecut 28 de ani de la căderea comunismului, iar românii încă mai sunt curioşi dacă cineva i-a turnat pe ei sau pe apropiaţi la temuta Securitate. Merg să verifice asta la Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. Cam 4-5 persoane intră zilnic în arhivă. Mulţi sunt rudele celor care au fost urmăriţi sau condamnaţi politic în perioada comunistă. De-a lungul vremii, unii au avut nevoie de asistenţă medicală după ce au aflat că au fost turnaţi chiar de cei pe care îi iubeau cel mai mult.

„Unii nu ştiu ce s-a întâmplat, unii au murit în închisoarea comunistă şi vin copiii, nepoţii să afle ce s-a întâmplat cu ei, nu ştiu mai nimic de ei, uitaţi, aici mandat de arestare”. Un consilier CNSAS răsfoiește un dosar și povestește cine sunt cei care vin să consulte arhivele fostei Securități.

În jur de 3.000 de vizite au loc anual la sala de studiu din cadrul Arhivelor Securităţii. Mulţi sunt cercetători, care lucrează cot la cot cu cei care îşi consultă propriul dosar sau pe cel al rudelor. Printre ei sunt, însă, şi foşti colaboratori ai Securităţii care acum se feresc să dea ochii cu presa.
Andreea Opriş vine de cinci ani la sala de studiu şi a observat de-a lungul timpului reacţiile celor care au aflat că au fost turnaţi.

„Stări de tristeţe, chiar de plâns. Am asistat la un moment dat la o izbucnire în plâns. Descopereau persoane care le turnaseră dintre prietenii foarte apropiaţi. Alţii erau amuzaţi de cât de distorsionate puteau fi informaţiile care existau într-o conversaţie prietenească şi apoi transmisă către Securitate”, povestește Andreea Opriș.

Unii au descoperit că au fost turnaţi chiar de cei cu care au ales să îşi împartă viaţa. Aşa a aflat un pensionar că a fost trădat de propria soţie.

„Nu şi-a dat seama la momentul respectiv cine a dat informaţia atât de clară şi de precisă. A venit la noi, i-am dus dosarul şi după circa două-trei minute a început să se zgâlţâie cu tot cu masă, a cerut un pahar de apă. L-am dus puţin pe hol, nu-şi revenea”, povestește George Vișan, consilier superior CNSAS.

Alţii, după informaţiile descoperite în dosare au ajuns la spital. Este cazul unei doamne de peste 60 de ani care a aflat că a fost turnată de propriul tată.

„Un preot ortodox, devotat clar Securităţii. Era turnată fiica lui, se spunea exact ce a făcut în anumite zile, cu cine s-a întâlnit, cu prietenii ei, ce pachete din străinătate primeau prietenii ei. Atunci a descoperit fiica, tatăl ei nu mai trăia, dar era foarte dezamăgită. E un spital aici, în apropiere, a trebuit să o duc puţin, că era în vârstă”, relatează George Vișan.

Sunt unii care vin de la sute de kilometri depărtare pentru a afla dacă există informaţii despre ei în dosarele fostei Securităţi.

„De la Satu-Mare până în Constanţa, din Timişoara până în Suceava efectiv vin din toate judeţele României. Când avem de aface cu petenţi din provincie pot veni o dată, vedem despre ce este vorba, eventual îi ajutăm prin întocmirea integrală de fotocopii după materialul întocmit de Securitate,urmând ulterior să fie înaintat prin curier”, precizează Liviu Burlacu, consilier superior CNSAS.

Nu este foarte complicat să ajungi să îţi studiezi propriul dosar. Trebuie să faceţi o cerere online. Apoi să aşteptaţi până când un consilier al instituției despistează informaţiile despre dvs şi vă programează pentru a vă consulta dosarul.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Candidații la alegerile parlamentare sunt verificați de CNSAS. A fost găsit unul care a avut calitatea de lucrător al Securității

Peste 9.000 de autori de „înscrisuri dușmănoase” erau în bazele Securității. „John Lenon”, „Cadavrul viu”, printre pseudonime

Candidații pentru alegerile prezidențiale au fost verificați de CNSAS. Cine a colaborat cu Securitatea

CNSAS: Nu există documente care să ateste calitatea de colaborator sau lucrător al Securității a lui Nicușor Dan

Partenerii noștri