Live

Cum poți fi despăgubit în caz de inundații. Sumele au crescut și de patru ori în ultimii ani

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Shutterstock

După furtuni, oamenii numără pagubele. Numai în București, pompierii au avut peste 500 de intervenții. Peste 200 de locuințe, gospodării și subsoluri au fost afectate de furtuna de joi seara. La nivelul țării, bilanțul este și mai mare. Cei care și-au asigurat locuințele pot răsufla liniștiți, pentru că pot fi despăgubiți. Iar sumele nu sunt deloc mici.

De exemplu, proprietarul unei case a primit nu mai puțin de 400.000 lei pentru că locuința i-a fost distrusă, anul trecut, de vremea extremă. O sumă de 4 ori mai mare față de valorile din anii trecuți. Iar în ultimii 10 ani, asiguratorii au achitat despăgubiri de 102 milioane lei în baza asigurărilor facultative de locuințe - pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de furtuni.

Ca să primiți despăgubiri trebuie să aveți încheiate polițe de asigurare facultative, pe lângă cele obligatorii.

Și asta pentru că printr-o asigurare facultativă pot fi acoperite o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri precum: cutremure, alunecări de teren, incendii, explozii ori inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal.

Prima de asigurare PAD pentru o locuință din beton armat, având o sumă asigurată de 100.000 lei, este de 130 de lei/an. Pentru locuința tip B, având o sumă asigurată de 50.000 de lei, prima de asigurare este de 50 de lei/an.

Pentru prima oară, riscul de furtună ajunge pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după riscurile de incendiu și explozie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se răspândesc online teoriile conspirației referitoare la inundațiile catastrofale din Spania

Regele Felipe al Spaniei şi Regina Letizia s-au întors în zonele devastate de inundaţii, unde continuă căutarile celor dispăruți

Scuze oficiale pentru „erori” în gestionarea inundațiilor catastrofale din Spania. „Mincinoși, asasini, demisia!”, strigă victimele

Un imigrant sosit cu barca, erou în Malaga. Imaginile în care salva o bătrână din mijlocul apelor au devenit virale

Partenerii noștri