Cu câți bani crede statul că o familie poate trăi decent în România. Economist: „Nu uitați că o casă cu copii are nevoie și de altele”
Statul român estimează că o familie de la oraș, formată din doi adulți și doi copii, poate trăi rezonabil cu 3.300 de lei pe lună. Analiza arată că se poate trăi decent cu 11 lei pe zi pentru mâncare și 2 lei pe zi pentru diverse produse și servicii. Specialiștii spun totuși că mai sunt câteva cheltuieli de luat în calcul, precum întreținere, costul locuinței și educație.
Campanie inedită pe străzile din Cluj-Napoca
Percheziții de amploare în Republica Moldova. Anchetă privind fapte de corupție în prag de alegeri
Inundațiile din Spania: O femeie a rămas blocată trei zile într-o mașină, alături de corpul neînsuflețit al cumnatei sale
Tarantula, noul animal de companie la modă printre români
Industria mineritului din România ajunge la fier vechi, furată bucată cu bucată. Acuzații grave la CEO Oltenia
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Circulație blocată în Timișoara. Un tramvai abia scos pe traseu, a deraiat
Un român a murit pe un şantier din Italia, după ce un zid s-a prăbuşit peste el
Suspiciuni de luare de mită: Procurorii DNA fac percheziții la Serviciul de Ambulanță Dolj și la Spitalul CFR Craiova
În contextul economic actual, în care inflația a depășit 15%, ratele aproape s-au dublat față de anul trecut, iar bugetele românilor devin tot mai subțiri, reperul de la care statul pornește în stabilirea multor politici publice arată că o familie poate duce un trai rezonabil, în oraș, cu aproximativ 3300 de lei: 1.400 pe mâncare, 175 pe haine, 500 pe facturi și 65 pentru diverse produse și servicii.
-Nu, incredibil, să mai aibă și o rată de 18 milioane și doi copii să mai aibă și probleme de sănătate, nu...
-Contează foarte mult, copii sunt mici sunt mari? Undeva la 6.000 lei, net...
În opinia unor specialiști, analiza publicată de Comisia pentru Insolvență la Nivel Central este mult prea optimistă.
Adrian Mitroi - economist: Mai ai și alte cheltuieli, copii necestă și cheltuieli de angajament, de viitor, de educație, nu uitați că o casă cu doi copii are nevoie și de alte lucruri. Doar pentru cheltuielile curente pare rezonabilă, dar dacă luăm în calcul traiul unei familii moderne care dorește să dea o șansă copiilor trebuie să ne gândim la toate lucrurile astea.
Andrei Perianu - analist financiar: Fie că plătim o rată sau o chirie, dacă facem o medie din orașele României, la o familie cu doi copii plătim o rată de circa 2000 de lei lunar. Educația iar este foarte importantă și nu vorbim doar de educația formală care în general e gratuită în România, dar știm că sunt costuri asociate, copii fac activități sport, putem adăuga și aici 100 de lei pe lună.
Potrivit aceleiași analize, o familie cu doi adulți și doi copii ar putea trăi rezonabil, la țară, cu aproximativ 2600 de lei: 1000 pe mâncare, 260 pe haine și 326 pe facturi. Realitatea contrazice totuși teoria. Maria și Constantin au doi copii și un venit lunar de 2550 de lei.
-Din ce să faci din 2000 de lei la copilași, cu ce să-i îmbraci, cu ce să-i încalți, cu ce să-i trimiți la școală? Rechizitele nu se mai pune problema.
-Cheltuiți mai mult de 1000 de lei pe mâncare?
-Cheltuim, da. Dacă facem socoteala. Mai mâncăm și noi pe lângă ei. Din cumpărat, din ce să-i crești.
Dacă vorbim de coșul minim pentru un trai decent, institutul pentru calitatea vietii ne oferă câteva valori. Pentru o familie fără copii, 4400 de lei pe lună, pentru o familie cu 1 copil, 6000 de lei, iar pentru familie cu doi copii, 7200 lei pe lună.
Pentru anul 2023, experții recomandă creșterea veniturilor.
Adrian Negrescu - economist: Îţi iei încă un job dacă timpul îţi permite, te apuci să faci ceva pe cont propriu – fie să lucrezi undeva sau să faci ceva pe internet, îţi cauţi un loc de muncă mai bine plătit, urmezi un curs rapid de calificare într-un domeniu cerut de piaţă, cum sunt, de exemplu, serviciile de instalaţii sanitare, reparaţii de tot felul – în general prestări de servicii, sunt elemente care ne pot ajuta să câştigăm mai mult.
În România, sunt aproximativ 1,5 milioane de angajați plătiți cu salariul minim, dintr-un total de 5 milioane de angajați.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News