Live

Contribuţia pentru Pilonul II de pensii va creşte de la 3,75% la 4,75%. Ministerul Muncii: Jalon îndeplinit din PNRR

Data actualizării: Data publicării:
Alocația pentru copii poate fi încasată de către părintele căruia i s-a încredințat minorul printr-o decizie a judecătorilor care au emis un ordin de protecție în caz de violență domestică.. Foto: GettyImages

Contribuţiile la fondurile private de pensii (Pilonul II) vor creşte de la 3,75% la 4,75%. Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens, a anunţat Ministerul Muncii.

"Jalon îndeplinit din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: contribuţiile la fondurile private de pensii vor creşte de la 3,75% la 4,75%.

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi o Ordonanţă de Urgenţă care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuţiilor la fondurile private de pensii (Pilon II).

Măsura este inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede, totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022.

Reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vizează elaborarea legislaţiei prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu şi lung a sustenabilităţii şi a predictibilităţii sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.

Prin actul normativ adoptat astăzi, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuţiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare", precizează Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii şi se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.

Baza de calcul, reţinerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii sunt aceleaşi cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale.

Datele publicate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 89,63 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2022, în creştere cu 15% faţă de nivelul înregistrat la 31 ianuarie 2021. "Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB", arată raportul ASF, potrivit Agerpres.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,471 miliarde de lei, respectiv 60,77%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 23,148 miliarde de lei (25,83%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,413 miliarde de lei, respectiv 7,15% din totalul activelor

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,814 milioane de participanţi, în ianuarie.
 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO David Popovici și-a cumpărat o mașină de trei ori mai scumpă decât cele primite de la Țiriac: ”Mi-am permis”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

DOCUMENT „Ordonanța austerității” a fost publicată de Guvern. Noi măsuri anunțate

Ultima formă a „ordonanței trenuleț”. Principalele măsuri discutate de coaliție pentru tăierea cheltuielilor

ASF: Fondurile de pensii private din România au creșteri de 28 % față de aceeaşi perioada a anului trecut

Ce spune Simona Bucura-Oprescu, nominalizată pentru ministerul Muncii, despre înghețarea pensiilor în 2025

Partenerii noștri