VIDEO. Cum arată acum cinematograful Patria și ce i se pregătește
Cinematograful Patria, aflat în centrul Bucureştiului, va fi renovat. Acelaşi lucru se va întâmpla cu alte patru săli de proiecţie din Capitală. Banii provin din bugetul local al Sectorului 1. Din cele aproape 600 de cinematografe care funcţionau în România înainte de 1990, acum mai sunt doar 13.
Pârtii închise în Sinaia, din cauza viscolului
Vremea se racește brusc în nordul țării, iar la munte va ninge. Ce temperaturi se vor înregistra în primul weekend din 2025
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Un marocan a intrat cu maşina în vitrina unei benzinării din Timișoara, după ce a încurcat frâna cu acceleraţia
Câți kilometri de autostradă și drum expres au fost inaugurați în 2024 și ce promit autoritățile pentru acest an
Cu trei ore de program televizat ambalat, seară de seară, în ode închinate lui Nicolae Ceauşescu, românii îşi luau raţia de cultură din cărţi şi cinematografe. Erau cozi la carne, dar şi la cinema. Erau cozi la Lumina, la Bucureşti, la Capitol, la Scala. Seara era aglomeraţie mai ales pe Magheru, la Patria: perla cinematografelor româneşti. După Revoluţie, totul s-a schimbat... Bătrânele săli au rămas goale. Acum, la Patria, un film vechi zace pe-un fotoliu murdar.
În fereastră atârnă o jerbă funerară în amintirea RADEF-ului: instituţia care în 90 administra 600 de cinematografe, iar acum se zbate-n insolvenţă.
Într-un cui e agăţată pelicula Muppets. Aparatele cehoslovace, care au proiectat zeci de mii de filme, au fost pensionate. Încăperile sunt năpădite de igrasie.
Autorităţile promit să redea strălucirea locului. Mai întâi însă, trebuie consolidat blocul. După zece ani de procese cu Regia Distribuţiei şi Exploatării Filmelor, Primăria Sectorului 1 a preluat cinematografele Patria, Excelsior, Cotroceni, Giulești și Cinema "Grădina Parc".
Dan Tudorache, primarul sectorului 1: O consolidare şi a cinematografului şi a blocului. Acea lucrare trebuie s-o facem împreună cu Primăria Capitalei. Cum vedeţi dumneavoastră în mall-urile din Bucureşti, aşa trebuie să arate şi aceste cinematografe.
Plin astăzi cu gunoaie şi păianjeni, podul cinematografului Patria va fi umplut cu ceaiuri şi cărţi.
Petruţa Ulmeanu, consilierul primarului sectorului 1: Intenţionăm să facem o bibliotecă pentru tineri. Sala mare va arăta ca una dintr-un mall.
Petruţa Ulmeanu, consilierul primarului sectorului 1: Se află într-o stare avansată de degradare. Dar intenţionăm ca, în cel mai scurt timp, să realizăm un cinematograf modern.
Patria va avea şi-un muzeu al cinematografiei cu personaje din ceară.
Până vor avea o viaţă nouă, cinematografele României sunt subiectul unei drame. Au fost 600. Astăzi mai sunt 13. Multe oraşe nu mai au nici măcar unul. Situaţia se reflectă şi-n pofta românilor pentru cultură: statistic, 93 % dintre români merg la cinematograf de cel mult patru ori pe an.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News