Cinci copii au rămas fără mamă. Femeia a umblat trei ani prin instanțe ca să-și facă acte de identitate și să se poată trata de cancer
Cinci copii dintr-un sat din Iași au rămas fără mamă, pentru că femeia nu și-a permis să-și îngrijească sănătatea. Nu avea acte de identitate, iar când și-a rezolvat problema cu documentele, după trei ani de umblat prin instanțe, astfel încât să beneficieze de asigurare de sănătate, boala avansase atât de mult, încât nu s-a mai putut face nimic.
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Concurență mare la rezidențiat. Jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri
Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut
Accident grav în Iași cu 16 persoane implicate, dintre care 14 copii: două persoane au fost rănite. Poliția a deschis dosar penal
Povestea cutremurătoare a unei românce, căreia medicii din Bacău i-au dat 5 luni de trăit, dar salvată de doctorii din Turcia
Prezență peste așteptări la racla Sfintei Parascheva. Zeci de mii de oameni așteaptă la coadă pentru a se închina la moaște
Cozi de kilometri pe străzile din Iași, cu ocazia pelerinajului de Sf. Parascheva
Pelerinajul de Sfânta Parascheva, mană cerească pentru afacerile din Iași
Autorul jafului de la banca din Iași vine cu o explicație halucinantă
„Eu vreau să mă fac doctoriță ca să ajut oamenii care n-au bani, să-i vindec”, mărturisește fetița.
Maria este unul dintre cei cinci copii ai familiei Popa. Nu a trecut nicio săptămână de când și-a pierdut mama, pe Veronica.
„A mai fost la spital, dar n-au reușit să-i rezolve problema, că ea nu a avut acte. Dacă ai bani, ai mamă și tată. Dacă nu ai bani, nu ai nici mamă, nici tată. Așa e la noi, ce să faci!”, spune resemnat Ionel Popa, tatăl copiilor.
Veronica nu a avut acte de identitate, nici familia ei. Nu a putut beneficia de servicii medicale decât atunci când a născut și, la final, când boala avansase mult prea mult. Când a reușit să-și obțină buletinul, după trei ani de procese în instanță, a fost prea târziu.
Dramele tăcute din familiile sărace
Preotul Dan Damaschin, care acum construiește o casă pentru cei cinci orfani, a încercat să o ajute.
„Familia Veronicăi este una din multele familii din România care se confruntă cu mari drame, atunci când apar probleme de sănătate. Veronica nu a reușit să se trateze la timp, boala, un cancer în zona calcaneului, s-a agravat”, explică preotul Dan Damaschin.
„Ea, săraca, mult ar fi vrut să-și crească copiii, dar...”, rostește, cu voce scăzută, Ionel Popa, tatăl celor cinci copii.
În urmă cu o lună, Veronica a fost ultima oară la spital, dar s-a întors de acolo fără nicio speranță. A revenit doar că să își ia rămas bun de la copii.
- Ce-ți lipsește ție, Elena, cel mai mult?
Fetița stă un pic pe gânduri și apoi răspunde hotărât:
- Mama! Pentru mama îmi doresc să fac ceva în viață, să reușesc ceva în viață, adaugă copila, cu o maturitate dezarmantă.
Deși pare de-o șchioapă, Ionuț știe exact ce are de făcut:
- De acum trebuie să îl ajut și eu pe tata, să am grijă de surori, să-l mai ajut la treabă, spune băiatul.
Preot: „Nu vom mai accepta ca mame ca ea să fie lăsate să moară!”
Drama Veronicăi l-a făcut pe preotul Dan Damaschin, care are în grijă 8.500 de copii din familii nevoiașe, să se gândească la înființarea unui centru medico-social unde femeile sărace să poată beneficia gratuit de investigații medicale.
„Tocmai Veronica a fost cea care ne-a împins de la spate și ne-a făcut să decidem că nu vom mai accepta ca mame, așa cum a fost ea, să fie lăsate să moară, pentru că nu au avut bani la vremea respectivă de o investigație de calitate sau, eu știu, de un tratament adecvat”, spune preotul Dan Damaschin.
Ideea s-a concretizat repede. S-a identificat deja un spațiu în Iași, iar oameni generoși au început deja să facă donații pentru a finanța proiectul.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News