Chimist: „Când nivelul de clor atinge la 400 mg/l pot apărea probleme de sănătate”
Cantitatea de clor din apă ar trebui să fie masivă pentru a provoca probleme de sănătate a spus la Digi24 chimistul Raul Pătrașcu, asistent universitar la UMF Timișoara.
Românii nu au încredere în apa de la robinet
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
„E regretabil că avem instituții ale statului care se contrazic, iar acest fapt duce doar la alarmarea populației. Toate studiile de până acum, inclusiv cele ale OMS, arată că pentru efecte de sănătate, cantitatea de clor în apă ar trebui să fie masivă. Mă îndoiesc că poate fi adevărat”, a spus Paul Pătrașcu joi, la Digi24.
Declarațiile au fost făcute înainte ca DSP și Apa Nova să publice buletinele de analiză a apei - buletine care arată valori diferite ale clorului din apa potabilă. Între timp, buletinele DSP arată valori mai mari decât limitele legale – 2,73 mg/l, față de 0,5 mg/l. Apa Nova, în schimb, spune că probele lor arată că clorul era în limite legale.
„Când nivelul de clor e peste cel normal și se atinge undeva la 400 mg/l atunci pot apărea probleme de sănătate pentru cei care au deja alergii și probleme respiratorii”, a adăugat Paul Pătrașcu.
Acesta spune că trebuie să așteptăm și rezultatele analizelor, din punctul de vedere al produșilor de degradare a clorului.
„Cât nivelul de clor a fost mare, acest lucru nu poate impacta negativ și semnificativ foarte mult starea de sănătate a populației. În schimb, acei produși de degradare, acizii haloacetici și clorometranul, sunt carcinogeni chiar și pe termen scurt. E important să vedem dacă acești produși de degradare au fost peste limite normale. Dar până atunci nu are rost să se inducă panica în populație doar pe baza unor speculații”, a mai spus chimistul.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News