Ce trebuie să știi despre legea armatei voluntare. Când ar putea fi adoptată, ce fel de instrucție vei face, cu cât vei fi plătit
Parlamentarii își propun să adopte proiectul de lege privind stagiul militar voluntar încă din actuala sesiune parlamentară (februarie-iunie), a declarat pentru digi24.ro, președintele comisiei de apărare din Camera Deputaților, Laurențiu Leoreanu. Proiectul de lege se află în prezent în circuitul de avizare guvernamentală, urmând a fi apoi trimis în Parlament. Deputații din comisia de apărare consultați de digi24.ro susțin că nu au apucat să vadă încă draftul final al acestui proiect, care e publicat pe site-ul MApN încă din iulie 2022. Astfel, se are în vedere o perioadă de instrucție „de până la 4 luni” pentru românii care vor opta să facă, în mod voluntar, armata. Perioada e considerată suficientă pentru „instrucția de bază”, care va fi similară cu cea pe care o fac în prezent militarii profesioniști, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu. La terminarea instrucției, recruții voluntari „primesc o indemnizație reprezentând 3 câștiguri salariale medii brute”.
Astfel, cetățenii români, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18-35 de ani, care nu au mai făcut armata, vor putea opta pentru „armata voluntară” și să solicite să se instruiască „până la 4 luni” în unitățile MApN în calitate de „militar voluntar în termen”.
„Propunerea (de 4 luni de pregătire militară pentru viitorii militari voluntari în termen) a venit din interiorul ministerului. Ideea e să nu fie un termen lung pentru cineva care și-ar dori să facă o pregătire de bază și să nu dureze un an de zile”, a spus președintele comisiei de apărare din Camera Deputaților după discuțiile recente avute în acest sens cu reprezentanții MApN.
Proiectul privind „armata voluntară” (care modifică practic legea 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare) face parte dintr-un pachet de legi privind apărarea, care mai include noua lege a apărării și noul statut al cadrelor militare.
„Proiectul de lege privind stagiul militar voluntar e în circuitul de avizare in guvern. A fost la Ministerul Finanțelor, înțeleg că între timp s-a întors de acolo”, a declarat pentru digi24.ro vicepreședintele comisiei de apărare din Cameră, Mihai Fifor. „Legea apărării e și ea gata și va pleca pe circuitul avizării”. Odată încheiat „circuitul de avizare”, proiectul de lege va fi trimis în Parlament.
Care e „pachetul salarial” pentru un militar voluntar cu gradul de soldat al armatei române
Termenul de 4 luni de instrucție e momentan unul orientativ, a mai precizat deputatul Leoreanu, președintele comisiei. „Poate fi o lună mai puțin, pot fi 4, 5 sau 6 luni”, a precizat parlamentarul. Durata exactă a pregătirii militare de bază - dacă va rămâne la 4 luni, cât a propus MApN, sau va fi mai mică ori mai mare - va fi stabilită prin vot în parlament.
„Pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen beneficiază gratuit de cazare, drepturi de echipare și de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară similare militarilor în termen cu grad de soldat”, se arată în proiectul ale MApN.
Conform surselor MApN, recruții vor primi o soldă lunară de „aproximativ” 3.000 de lei pe lună. Conform legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, solda unui soldat este de 2.500 de lei, în vreme ce un gradat fruntaș (gradul imediat superior soldatului) are 2.750 de lei pe lună.
„Eu cred că trebuie să mergem și pe stimulente financiare”, a spus deputatul Leoreanu.
De asemenea, angajatorii vor fi obligați să păstreze locurile de muncă ale salariaților care decid să se înroleze voluntar în armată. Pe durata lunilor de instrucție, angajatorii vor suspenda raporturile de muncă/serviciu ale respectivilor salariați, fără a-i da însă afară.
Ce înseamnă „pregătire militară de bază”. Ce spun reprezentanții MApN. Cum arată „pregătirea de bază” în armata americană
La finalul celor 4 luni de instrucție recruții au varianta să opteze să intre în armată „pe bune”, dacă vor. După terminarea stagiului, aceștia sunt trecuți în rezervă. Stagiul de instrucție nu poate fi „repetat”.
Parlamentarii și militarii consultați de digi24.ro nu au putut estima în acest moment costurile suplimentare la buget pe care le presupune un astfel de program de „armată voluntară”. În proiectul de lege prevede doar că pregătirea voluntarilor „se asigură în limita fondurilor asigurate prin bugetul Ministerului Apărării Naționale”. De asemenea, „numărul maxim de locuri disponibile” se aprobă prin ordin al ministrului Apărării, „în funcție de fondurile aprobate”.
Bun, ce înseamnă mai exact „pregătire militară de bază”? Ce poate învăța un recrut în această perioadă?
Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, a precizat că militarii voluntari vor face o pregătire de bază similară cu cea a militarilor profesioniști „care să asigure cunoștințe necesare precum mânuirea armei, protecția în mediu contaminat, orientare în teren”.
Patru luni să înveți doar să tragi cu o pușcă, să pui un costum de plastic pe tine, o mască de gaze pe figură și să înveți unde e Nordul pare un interval de timp destul de mare. „Vor fi detaliate, vom avea o programă”, a spus reprezentantul MApN. Acesta a refuzat să ofere alte detalii și să specifice exact care e programa actuală a militarilor profesioniști și ce anume învață aceștia exact în 4 luni de pregătire, pe motiv că astfel de informații sunt „secrete”.
Ca element orientativ, putem analiza modul în care e alcătuit programul de „instrucție de bază” („Basic Combat Training”), al armatei americane, care e nesecret și publicat pe site-ul US Army. Programul se întinde pe o durată de 10 săptămâni, începe cu o săptămână de acomodare urmată de trei etape distincte de instrucție: „Roșu”, „Alb” și „Albastru”.
„Etapa roșie” de pregătire militară durează 3 săptămâni. Recruții sunt împărțiți în plutoane, învață să se deplaseze în marș, pozițiile, comenzile de bază (săptămâna 1). În a doua săptămână de instrucție, recruții din armata americană învață tehnici de luptă corp-la-corp, orientare în spațiu, folosirea busolei, traversează un curs cu obstacole, învață coborârea în rapel și tehnici de prim-ajutor. În săptămâna a 3-a se „familiarizează” cu arma din dotare (întreținere, montare/demontare) și exersează funcționarea măștii de gaze (închiși într-un cort/incintă izolată unde au fost împrăștiate în prealabil gaze lacrimogene).
În „Etapa albă” a instrucției, recruții învață să tragă cu tot armamentul de infanterie: armă de asalt, mitraliere, aruncătoare de grenade etc. De asemenea, militarii se instruiesc în folosirea armamentului antitanc.
„Etapa albastră” este partea cea mai intensă a instrucției - militarii sunt supuși mai multor teste eliminatorii. În această fază a antrenamentului, recruții execută trageri de noapte și exersează tactici de luptă urbană. În a opta săptămână de instrucție, militarii - șefi de grupă sau pluton - sunt supuși unor provocări care le testează capacitatea de decizie. Ultima săptămână de instrucție e dedicată „recuperării” - recruți americani primesc sarcini precum repararea și întreținerea armelor și echipamentelor militar, curățirea dormitoarelor, astfel încât acestea să fie recepționate „în bună stare” de seria viitoare de recruți.
„Depinde ce se vrea, dar pentru cursul de bază este destul, așa cum o arată și exemplul american”, a comentat pentru digi24.ro, analistul militar Sandu-Valentin Mateiu, comandor în rezervă al armatei române, referitor la programul de pregătire de bază de 4 luni propus de MApN pentru viitori militari voluntari din armata română.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News