Live

Ce reprezintă pictura murală apărută pe un hotel din centrul Bucureștiului. Povestea extraordinară din spatele ei

Data actualizării: Data publicării:
Prima operă de artă închinată unui veteran al Armatei Române. Foto: Facebook / Obie Platon

Ultimul pilot român în viață care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial este celebrat într-un mod inedit: Armata i-a dedicat o pictură murală pe un zid din centrul Capitalei - care ilustrează bătălia aeriană din iunie 1944, când pilotul român a doborât avionul în care se afla americanul Barrie Davis, dar fără să îl ucidă. E prima operă de artă închinată unui veteran al Armatei Române care poate fi văzută zilnic de mii de oameni.

Aviatorul Ion Dobran, în vârstă de 102 ani, a fost primit la eveniment așa cum se cuvine: ca un erou. În ropote de aplauze el a fost adus într-o mașină de epocă, un Rolls Royce Silver din 1947.

Otilia Sava, președinte „Alături de eroi”: Sunteti un adevarat model pentru noi și pentru copii. Dacă astăzi putem fi liberi și iubi în libertate, a fost așa că dumnavoastră v-ati sacrificat viața pentru ceva mai înalt decât noi toți – România.

Ministerul Apărării i-a dedicat o pictură murală pilotului pentru a-i arăta recunoștința pentru faptele de vitejie din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe 1 iunie 1994, pilotul român și aviatorul american s-au angajat într-o luptă aeriană în urma căreia pilotul american a fost nevoit să aterizeze forțat. La 66 de ani de la acel moment, cei doi s-au întâlnit pentru prima oară față-n față.

Ion Dobran: Sunt fericit că trecând prin atâtea, am avut 340 de misiuni și 74 de lupte aeriene, să-l felicit, să-l privesc în ochi pe cel pe care l-am înfruntat atunci, și fericit că a rămas în viață.

Barrie Davis, fost aviator american: Niciodată nu i-am văzut fața, era în spatele meu. Generalul era un trăgător excelent și sunt încântat că a ochit avionul, și nu pilotul.

Ca acest moment să rămână viu în amintirea tuturor, pe pictura murală de pe fațada unui hotel din Capitală cei doi piloți au fost ilustrați prin două personaje mitologice care care se luptă deasupra crucii Caraiman din Bușteni care este și un simbol pentru eroii români din timpul Primului Război Mondial.

Obie Platon, artist plastic: Lucrarea a durat 5 zile, într-o perioadă de ploi infernale. A fost o adevărată luptă cu vremea. Are 14 metri lățime și 20 de metri înălțime.

Pilotul american Barrie Davis a murit în 2014, la patru ani după întâlnirea cu cel care i-a cruțat viața în bătălia aeriană de pe cerul României din iunie 1944.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MApN acuză o campanie de dezinformare legată de NATO și apărarea aeriană a României organizată inclusiv de „actori statali” ostili

Cum răstălmăcește ambasada rusă un comunicat MapN despre pericolele la adresa României. Studiu de caz: minele din Marea Neagră

MApN atenționează în legătură cu mai multe ştiri false vizând două proiecte de lege

Încă trei avioane de vânătoare F-16, cumpărate de la Norvegia, au aterizat azi în România

Partenerii noștri