Live

Câți bani au trimis anul trecut în țară românii plecați să muncească în afară

Data publicării:

România înregistrează al doilea cel mai mare surplus din transferuri personale din Uniunea Europeană, de 2,7 miliarde de euro, în 2018, după Portugalia dar înaintea Poloniei, informează Mediafax, care citează Eurostat.

În 2018, fluxurile de bani trimise de rezidenţii din UE către ţări din afara Uniunii Europene, transferurile personale, au ajuns la 35,6 miliarde de euro, în creştere faţă de 2017, când suma a fost de 32,6 miliarde de euro.

Totodată, anul trecut, intările în Uniunea Europeana au însumat 10,9 miliarde de euro, la fel ca în 2017, ceea ce a dus la un sold negativ pentru UE (- 24, 6 miliarde de euro), în relaţia cu restul lumii.

Datele Eurostat arată că, în rândul statelor membre, cele mai mai ieşiri de transferuri personale s-au înregistat, anul trecut, în Franţa (11,4 miliarde de euro), Spania (7,7 miliarde de euro), Regatul Unit (7 miliarde de euro), Italia (6,5 miliarde de euro) şi Germania (5,2 miliarde de euro).

În schimb, cele mai mari intrări s-au înregistrat în Portugalia (3,6 miliarde de euro, România (3 miliarde de euro), Polonia (2,9 miliarde de euro), Regatul Unit (2,3 miliarde de euro) şi Italia (2 miliarde de euro).

Drept urmare, cele mai mari surplusuri de transferuri personale au fost înregistrate, în 2018, în Portugalia (+ 3,1 miliarde de euro), România (+ 2,7 miliarde de euro) şi Polonia (+ 2,5 miliarde de euro), în timp ce Franţa (- 10,5 miliarde de euro) a înregistrat de departe cel mai mare deficit, urmată de Germania (- 5,1 miliarde de euro), Regatul Unit (- 4,7 miliarde de euro) şi Italia (- 4,5 miliarde de euro).

În cazul României, intrările de fonduri din urma transferurilor personale au ajuns, anul trecut, la 2,977 miliarde de euro, dintre care 2,661 miliarde de euro din interiorul Uniunii Europene şi 316 milioane de euro din afara UE, în timp ce ieşirile au ajuns la 263 milioane de euro, dintre care 172 milioane de euro au mers în interiorul UE şi 91 milioane de euro în afara Uniunii.

Transferurile personale în afara UE au fost direcţionate în cea mai mare parte către Asia (21% din totalul ieşirilor din afara Uniunii Europene), urmate de Africa de Nord (18%), ţări europene din afara UE (16%), Africa Centrală şi de Sud (14%) şi America de Sud (13%).

În 2018, cele mai mari ponderi ale intrărilor în UE, în rândul fluxurilor totale de transferuri personale, au fost înregistrate în Slovacia (99%), Ungaria (90%), Luxemburg şi România (ambele 89%), Polonia (85%) şi Suedia (83%), precizează sursa citată.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O româncă a jefuit pensionari austrieci și i-a lăsat fără mii de euro. Cum a încercat să scape de închisoare: „Nu a păstrat banii”

Doi muncitori români din Belgia au aruncat în aer din greșeală apartamentul pe care îl renovau

MAE: 6 din cei 22 de români daţi dispăruţi după inundațiile din Spania sunt în siguranţă. Se fac verificări în legătură cu ceilalţi 16

O româncă din Italia, dată dispărută de o săptămână, a fost ucisă de un tânăr de 17 ani. Poliția spune că s-au cunoscut online

Partenerii noștri