Live

Video Cât de greu este să vii să muncești în România? Firmele de recrutare se plâng că durează luni de zile obținerea unei vize

Mădălina Chițu Data actualizării: Data publicării:
România caută muncitori în străinătate pentru a suplini deficitul de forță de muncă Foto: captură video Digi24

Criza forței de muncă din România va fi rezolvată cu străini. Este strategia guvernului, care a stabilit că pot veni în țară până la 100 de mii de muncitori din afara Uniunii Europene, un număr record. Firmele de recrutare spun însă că este o soluție doar pe hârtie: ca să angajezi un străin durează chiar și 8 luni, din cauza birocrației.

Importul de angajați din afară Uniunii Europene a ajuns pentru multe firme soluția la criza forței de muncă.

Ibrahim a lăsat Iordania în octombrie 2019 și a venit să muncească în România. Aici și-a cunoscut și soția.

- România este acum casa mea pentru că locuiesc cu familia mea. Iar Iordania este aproape de România, spune Ibrahim Almomani Ali, angajat la un salon de coafură.

- Românii sunt amabili?

- Da. Sunt amabili, într-adevăr. Sunt la fel de prietenoși ca la mine în țară. Sunt săritori, te ajută. Sunt oameni amabili, spune Ibrahim.    

Magi a lăsat Filipine pentru România din 2011. Atunci își găsise un job de babysitter, dar de mai bine de 2 ani lucrează ca expert în comunicare la o agenție care recrutează pentru România forță de muncă din străinătate.

- Îți e dor de casa ta?

- Da. Îmi este foarte tare dor, mai ales că am un copil care are nevoie de mine, dar încerc să fiu bine. În fiecare zi vorbesc cu el prin apel video, povestește Magilin Mamanta.

- Stă cu mama ta?

- Cu mătușa mea și verișoara mea. Stau împreună în aceeași casă.

Nevoia de forță de muncă în România este în continuare una crescută.

„E destul de greu să găsești forță de muncă, pentru că ne axăm pe o parte în care nu căutăm decât angajatul în sine. Atitudine, comportament, limbaj, până la rezultatul final”, spune Ramon Hurjui, antreprenor.

În cazul acestor angajatori, forța de muncă din străinătate ar putea fi soluția. În acest an 100.000 de lucrători străini ar putea fi admiși pe piața forței de muncă din România. Este dublu față de anul trecut. Măsura a fost luată de Ministerul Muncii pentru a acoperi deficitul de forță de muncă înregistrat în țară.

Firmele de recrutare spun că se așteaptă mult pentru vize din cauza personalului insuficient

Strategia Guvernului de a rezolva astfel criza forței de muncă vine, însă, la pachet cu o serie de minusuri.

„Vestea este bună cu condiția să se suplimenteze numărul angajaților din cadrul MAI și MAE, respectiv Inspectoratul General pentru Imigrare și ambasadele României, deoarece la un număr de 100.000 de avize, la momentul de față sistemul nu reușește să îndeplinească cererea și durează foarte mult”, spune Yosi Peisakh, reprezentant al unei firme de recrutare.

„Perioada medie de așteptare diferă în funcție de țara de unde se recrutează. Unele țări cum ar fi Nepal, India și Bangladesh au o singură ambasadă, la Delhi, fiind o singură ambasadă cu personal puțin. A crescut, s-a dublat, s-a triplat timpul de așteptare. Undeva la 5 luni este așteptarea unei vize”, spune și Melania Pop, reprezentanta unei alte firme de recrutare.

„Vom încerca să suplimentăm personalul. A fost o discuție să suplimentăm personalul pe consulate acolo unde va fi nevoie, însă a fost și perioada aceasta de pandemie, când au fost anumite restricții și de aici și anumite probleme. Stabilirea contingentului de lucrători străini nou admiși pe piața forței de muncă din anul 2022 a fost o solicitare a mediului de afaceri pentru a-și putea desfășura activitatea în 2022”, a explicat pentru Digi24 ministrul muncii, Marius Budăi.    

Peste 100.000 de angajaţi din state non-UE au venit să lucreze în România în ultimul deceniu. Un muncitor necalificat din Asia câştigă, în medie, 500 de euro net pe lună.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați: „M-a făcut să demisionez”

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

Paradox pe piața muncii. Cerere uriașă în România pentru joburile remote, în timp ce angajatorii vor să își readucă angajații la birou

Plătită să nu facă nimic timp de 20 ani, o franțuzoaică a dat în judecată compania la care este angajată: M-au băgat în dulap

Partenerii noștri