Live

Cât de departe este Crăciunul de părinții care își cresc singuri copiii. O mamă crește singură cinci fete, iar o alta doi băieți

Marco Badea Data actualizării: Data publicării:
Luca (stânga) și Eric (dreapta) sunt bucuroși că au brad anul acesta. Foto: Digi24.ro

Copiii din România sunt cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială la nivelul UE. De asemenea, aproape jumătate dintre părinţii din România ar anula, dacă ar putea, Crăciunul din acest an. Printre ei se numără și Flori, o mamă care crește singură doi băieți. În situația ei se află și Nicoleta, o altă mamă singură căreia i-a luat foc casa în urmă cu o lună și care crește singură cinci fete. Deși condițiile în care trăiesc sunt foarte grele, copiii din ambele familii sunt zâmbitori și visează la un viitor în care să ajute oameni sau să exploreze lumea și chiar spațiul.

Copiii din România sunt cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială la nivelul UE. Confrom Eurostat, 41,5% dintre ei sunt în acest pericol, raportat la media europeană de 24,2%. 

Sprijinul pentru un astfel de copil înseamnă efectiv o şansă. Înseamnă grija şi iubirea pe care orice copil de pe această lume le merită. Şansa la educație pentru copiii din mediul rural este vitală, chiar dacă uneori nu realizăm urgența şi importanţa acestei investiţii. Investiția în educaţie chiar schimbă vieţi. Nu sunt vorbe mari. 

Iar dacă vorbim despre bucuria de Crăciun, poate părea un lucru minor, însă o astfel de amintire rămâne întipărită în minte şi orice cititor cred poate regăsi în ceea ce spun. Să crezi în Moș Crăciun cu toată puterea și naivitatea ta de copil, să fii cuminte tot anul, să-ți ajuți familia în gospodărie, să împarți hainele și ghetele cu frații, pe rând, ca să mergi la școală, să crezi, să-i scrii, să vezi la alți copii prin sat cadouri, iar tu să nu primești nimic….Ce poate frânge mai mult sufletul unui copil, când ultima speranță la geaca nouă, la ghete, la jucării, dulciuri și haine se stinge?​​”, declară petru Digi24.ro Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Un raport recent al World Vision România susține că peste jumătate dintre părinții dim mediul rural spun că perioada Crăciunului este una stresantă pentru ei, 74% dintre părinți fiind stresați din cauza lipsei banilor. De asemenea, 30% dintre părinți afirmă că sunt stresați pentru că le este rușine că nu pot asigura familiei cele necesare, 14% pentru că nu cu ce încălzi casa, 10% deoarece nu știu dacă vor avea bani pentru mâncare și tot 10% fiindcă nu au haine de iarnă.

În plus, în jur de 70% dintre respondenți ar alege un cadou care să acopere o necesitate de bază (alimente, haine, încălțăminte), iar mai puţin de 30% ar alege un cadou care să-l bucure pe copil, chiar dacă nu este o necesitate de bază.

În ciuda acestor lipsuri, în fiecare sat din România poate exista un Moș Crăciun. Atâta timp încât mai există empatie, solidaritate, grijă pentru celălalt, bucuria unui bine făcut împreună, eu cred că da, putem găsi un Moş Crăciun în fiecare sat. Singuri putem face puţin, însă împreună cu alţii oameni buni chiar putem schimba Crăciunul unei familii, modul în care se face şcoală în satele noastre, evoluţia unei comunităţi şi, de ce nu, realitatea unei ţări”, mai spune Mihaela Nabăr. 

Cauzele și efectele abandonului școlar

Un alt raport World Vision arată că unul din zece copii din mediul rural se duce seara flămând la culcare. Când nevoi elementare care țin de supraviețuire nu sunt satisfăcute, nu e greu de înțeles ce se întâmplă cu restul necesităților.

În peste un sfert din gospodăriile din mediul rural copiii nu se spală pe mâini de fiecare dată când merg la toaletă, cea din fundul curții în multe situații. În 24% dintre gospodării, copiii nu obișnuiesc să se spele pe mâini înainte de fiecare masă. Nerespectarea regulilor minime de igienă, precum spălarea frecventă a mâinilor, a dinților și baia, reprezintă o consecinţă a sărăciei și a lipsei utilităţilor de bază la nivelul locuinţelor: apă curentă, baie amenajată și toaletă. Nu este de mirare că, în aceste condiții, crește abandonul școlar.

Peste 40% dintre elevii din mediile defavorizate, în special din mediul rural, nu au participat la şcoala online în 2020 și au pierdut 24 de săptămâni de şcoală, conform unui studiu publicat de World Vision România. Totodată, din datele de la începutul anului, aproximativ 237.000 de elevi nu aveau acces la internet, iar 287.000 nu aveau tablete.

Riscul de abandon şcolar a crescut enorm. În România, 1 din 5 copii abandonează şcoala în mediul rural, iar 44% din elevii români suferă de analfabetism funcțional, potrivit datelor furnizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Mai mult, un studiu realizat de World Bank în 2020 arată că un copil de 15 ani de la sat are un nivel de cunoștințe similar cu un copil de 12 ani de la oraș. Atât de mari sunt decalajele dintre urban și rural

Cele mai multe goluri în ceea ce privește abilitățile simple de ordin digital se înregistrează în mediul rural, acolo unde digitalizarea este o utopie atât în şcoli, cât şi acasă”, a mai precizat Mihaela Nabăr.

O mamă își crește singură cei doi băieți

Este puțin trecut de ora 14:00. La distanță de 50 de kilometri de București, într-un sat din județul Ialomița, într-o cameră foarte mică, de doar câțiva metri pătrați, în care patul și soba ocupă mai mult de trei sferturi din cameră, doi copii abia ajunși de la școală se joacă cu mașinuțele. Sunt băieții lui Flori, o mamă care își crește singură copii de doi ani de zile, după ce tatăl i-a părăsit în urma problemelor cu alcoolul și jocurile de noroc. 

Luca are 7 ani, este în clasa întâi și ne-a povestit că vrea să devină astronaut, pentru că îi plac costumele oamenilor care zboară cu racheta. Spune că i-a văzut la televizor și într-o zi vrea și el să zboare în spațiu. Eric, fratele său mai mic, are 6 ani, este în clasa pregătitoare și vrea să devină polițist, pentru că îi place mașina de poliție din satul său.

Flori, alături de cei doi băieți ai săi. Sursă foto: Digi24.ro

Amândoi locuiesc împreună cu mama lor în două camere dintr-o locuință ale cărei pereți sunt degradați și stau să cadă. Au reușit să împodobească un brad artificial, pe care l-au primit cadou de la cineva. 

Peretele de pe partea laterală a casei este din placaj subțire. În timp s-a degradat din cauza ploilor și au apărut găuri. Foto: Digi24.ro

Nici acoperișul nu o duce mai bine. Învelit în țiglă veche și spartă, abia mai rezistă.  

Acoperișul locuinței în care stă Nicoleta și cei doi băieți. Foto: Digi24.ro

Flori și cei doi băieți ai săi trăiesc din alocația copiilor și ce mai reușește ea să lucreze cu ziua uneori prin vecini. 

Medaliile pe cre le-au obținut Luca și Eric la concursurile școlare. Foto: Digi24.ro

„Iarna este foarte greu”  

Eu îmi cresc singură copiii de doi ani de zile și îi duc la școală. Îi spăl, dar nu am mașină de spălat. Spăl la mână”, povestește Flori pentru Digi24.ro

De Crăciun, Flori își dorește pentru copiii ei o mașină de spălat, ca să le poate spăla hăinele copiilor așa cum trebuie pentru a-i pregăti de școală, dar și de un frigider, pentru că cel vechi aproape că nu mai funcționează. 

Tatăl copiilor i-a abandonat 

Tatăl lui Luca și Eric avea un loc de muncă în construcții, dar în urmă cu șase ani a început să bea și să piardă banii la jocuri de noroc. Asta a determinat-o pe Flori să se despartă de el și să își crească singură cei doi băieți. 

Mama și cei doi copii trăiesc din alocație și ajutorul social. Flori mai muncește cu ziua prin vecini, iar unii dintre ei o mai ajută cu alimente.

Exteriorul bucătăriei în care Flori face mâncare pentru cei doi băieți. Foto: Digi24.ro

De asemenea, mama ei, în vârstă de 62 de ani, a făcut un împrumut prin care a reușit să ridice parțial o construcție în aceeași curte, dar banii nu au fost suficienți. Acum, bunica lui Eric și Luca plătește o rată de 900 de lei pe lună dintr-un salariu de 1.600 de lei. 

Rechizitele, principala dorință de Crăciun a copiilor

La școala din comuna Roșiori, la care învață Luca și Eric, când unitatea de învățământ a trecut în regim online din cauza pandemiei de COVID-19, cei doi băieți au făcut cursurile de pe telefonul mobil al mamei. Ulterior s-au întors la școală, dar au nevoie de rechizite, pentru că cele pe care le au acum, donate de organizația World Vision România, nu sunt suficiente. 

Flori și cei doi băieți vor întâmpina iarna grea din acest an cu doar aproape patru metri cubi de lemne. Am doar patru metri, dar nu prea îmi ajunge, pentru că sunt trei focuri de făcut”, declară Flori. 

Deși nu o spune, Flori ar avea nevoie de mai multe lemne, dar și de haine noi și călduroase pentru iarnă pentru cei doi băieți. 

O mamă își crește singură cele cinci fiice

Într-o altă familie din Ialomița, Nicoleta, o mamă în vârstă de 33 de ani, își crește singură de trei ani cele 5 fete pe care le are. Melek, a doua cea mai mare dintre surori, are 10 ani își dorește să devină medic de copii. 

Sora ei cea mai mare, Irina, are 13 ani și vrea să devină învățătoare ca doamna ei învățătoare de la școala din sat. Vanessa, care urmează să împlinească 4 ani, este cea mai mică dintre fete, iar Gabriela, care are 8 ani, este iubitoare de animale și foarte atașată de bichonul ei. 

Două dintre fetele Nicoletei, Gabriela, care ține în brațe cățelușul de care are grijă și sora ei, Maia, în vârstă de 5 ani, care mănâncă ciocolată, surprinse în camera în care locuiesc după incendiu. Foto: Digi24.ro

Nicoleta a fost căsătorită de două ori, dar în prezent nu mai ține legătura cu niciunul dintre cei doi foști soți. În urmă cu o lună, casa Nicoletei a luat foc, iar majoritatea lucrurilor au fost arse în totalitate sau distruse, după ce tavanul s-a prăbușit. De atunci, Nicoleta și fetele sale s-au mutat la câteva case distanță, la mama ei. 

În cele trei camere ale casei părinților Nicoletei locuiesc 10 persoane. Într-o cameră dorm mama și tatăl Nicoletei, în altă cameră stă fratele său împreună cu logodnica lui, iar într-o altă cameră doarme Nicoleta și cele 5 fete. Camera o folosesc și pe post de bucătărie, iar în timpul școlii online, fetele au învățat după un singur laptop vechi în aceeași cameră. 

Holul în care Nicoleta și cele 5 fete și-au depozitat ce s-a mai putut recupera din incendiu. Foto: Digi24.ro

Nicoleta spune că oamenii i-au sărit în ajutor după incendiu, iar casa a început să fie renovată. Putem să locuim din nou în casă peste câteva luni. Dar avem nevoie de mobilă, pe care nu ne-o putem permite. Fetele au nevoie de câte o tabletă pentru lecțiile la școală și ar fi bun și un televizor, că fata mică (Vanessa) se uită la desene”, mărturisește Nicoleta. 

Nicoleta vrea ca fetele sale să învețe și să aibă parte de o viață mai bună. „Vreau ca fetele mele să nu trăiască ce am trăit eu. Vreau să învețe și să ajungă fete cu carte și la casa lor. Să ajute oamenii, cum ne ajută și pe noi alții acum” a mai spus Nicoleta. Ea și cele cinci fete trăiesc din alocație și ce mai reusește să stângă din munca prin vecini. 

La fel ca în cazul lui Flori, și Nicoleta ar avea nevoie de lemne pentru iarnă. În prezent, la locuința părinților săi, unde stă provizoriu cu fetele sale în această iarnă, focurile sunt făcute în mare parte din coceni adunați de tatăl Nicoletei.

În campania „Eu cred în tine, Moş Crăciun. Tu crezi în mine?” a organizației World Vision România, oricine poate fi Moş Crăciun la sate, trimițând un SMS la 8864 cu textul SPERANȚĂ (cost 4 euro).

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zile libere în ianuarie 2025 pentru angajații din România. Calendarul sărbătorilor legale în prima lună a anului următor

Prețuri mai mari de Sărbători. Ce este „greedflation” sau inflația de lăcomie și la ce strategii de marketing apelează comercianții

Moș Crăciun, folosit ca amenințare în educația copiilor. Ce spun psihologii despre metoda la care apelează părinții înainte de Crăciun

Pericolul depresiei de Crăciun. Cum putem să înfruntăm haosul și stresul de sărbători

Partenerii noștri