Live

Bucureștenii despre scumpirea căldurii: Dumnezeu știe cine o mai reuși să iasă din iarnă. Oricum n-avem, e ca pe vremea lui Ceaușescu

Data publicării:
Foto: Profimedia

Locuitorii Capitalei așteaptă un răspuns. Dacă va fi apă caldă și căldură la iarnă. Momentan, singura certitudine este că prețul gigacaloriei va fi cu 20% mai mare față de anul trecut, așa cum a transmis deja primarul general Nicușor Dan. Nu e clar cât va subvenționa municipalitatea din noul preț.

Bărbat: Iarna asta, Dumnezeu știe cine o mai reuși să iasă din iarnă, cine nu, asta e. Va fi foarte grea, poate cea mai grea iarnă de până acum avand in vedere scumpirile astea.

Mircea este administratorul unui bloc din Capitală de mai bine de un deceniu și se gândește cu groază la facturile pe care le va achita iarna asta.

Mircea Paraschiv, administrator de bloc: Toată lumea sună la mine non-stop și mă întreabă de ce nu e apă caldă, de ce nu au căldură, dacă am plătit facturile. Facturile le plătim, ne chinuim. Văd în factură câte gigacalorii consum, dar eu nu simt nimic, că e rece. E ca pe vremea lui Ceaușescu. Dacă facem o comparație din punct de vedere termic, datorită încălzirii globale avem cald pe perioada iernii. Eu cred că va fi un dezastru, nu vom reuși să plătim facturile la timp.

Citiți și:
Căldura în București se scumpește. La cât ar putea ajunge factura din iarna aceasta pentru un apartament cu două camere

Între timp, bucureștenii caută soluții pentru a nu îngheța în case iarna aceasta.

Bărbat: Varianta B - aeroterma, care firește implică multe costuri, mai punem și gazele care sunt piperate, nu văd nicio ieșire pentru unii dintre noi.

În prezent, bucureştenii plătesc 164 de lei din prețul unei gigacalorii, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție. Pentru 2021 subvenția plătită de municipalitate se ridică la peste 1 miliard lei.

Primăria are deja datorii de peste jumătate de miliard de lei către Elcen

Bărbat: Trăim într-o perioadă grea cu facturile, energia electrică, se scumpesc că știu că vine frigul și românul trebuie să se bage la caldură, nu putem să murim în casă.

Majorarea subvenţiei ar însemna o gaură imensă în buget pentru municipalitate. Mai ales că Primăria are deja datorii de peste jumătate de miliard de lei către Elcen.

Virgil Popescu, ministrul demis al Energiei: Subvenția care trebuie să vină de la primarie nu a fost platită și de aceea s-au strâns datorii către Termoenergetica. Nu vom avea probleme cu furnizarea agentului termic din punct de vedere al Elcen-ului, sigur vor fi sincope și iarna aceasta, primarul general a spus asta, datorită pierderilor din rețea.

În timp ce bucureștenii îngheață de frig în case și se spală zile întregi cu apă încălzită pe aragaz, din cauza avariilor tot mai mari, Primăria Capitalei a reabilitat în acest an doar 10 kilometri de rețea primară de termoficare. Abia anul trecut a fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea a 210 km de rețea primară cu bani europeni, iar lucrările ar putea începe anul viitor.

Reporter: Ana-Maria Păun / Operator: Eugen Petrescu

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Înotători lăsați fără bazin, după ce căldura și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei

Cum se va vota duminică la referendumul lui Nicușor Dan. Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi la urne

Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

Partenerii noștri