ANPC a descoperit 60 de tone de fructe și legume cu nereguli, în hipermarketuri. Produsele erau alterate, lovite și cu mucegai
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a anunțat că 60 de tone de legume și fructe, din cele aproape 500 de tone verificate, nu se încadrau în prevederile legale, iar 78%, din cei peste 670 de operatori economici care le comercializează, au fost sancționați. Inspectorii au depistat fructe şi legume lovite, deshidratate, cu pete, pulpă moale, depreciate calitativ, dar şi produse alterate, cu urme de boli de depozit, atacate de mucegai, improprii consumului.
ANPC a verificat, de la începutul lunii aprilie, operatorii economici care comercializează legume şi fructe proaspete în lanţuri de magazine de tip hipermarket şi supermarket, depozite şi pieţe en-gros.
„Au fost controlaţi 678 operatori economici, dintre care la un număr de 532 (78%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare. A fost verificată o cantitatea 487 tone fructe şi legume proaspete din care 60 tone (12 %) nu se încadrau în prevederile legale”, a transmis, vineri, ANPC.
Ca urmare a deficienţelor constatate, s-a dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 9,5 tone de fructe şi legume, în valoare de 60.479 lei, produse improprii consumului uman. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 135 tone fructe şi legume în valoare de 204.852 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.
Au fost aplicate 608 sancţiuni contravenţionale, dintre care 260 avertismente şi 348 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.723.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
Inspectorii au de găsit fructe și legume lovite, deshidratate, cu pete, pulpă moale, depreciate calitativ.
Unii comercianţi vindeau legume şi fructe preambalate, cantitatea reală fiind mai mică ecât cea inscripţionată pe etichete. De exemplu, s-au găsit cartofi albi, plasă 2 kg, daar produsul cântărea în realitate 1,974 kg, lămâi la plasă de 500 gr., cantitate reală - 0,470 gr., ghimbir la caserolă de 200 grame având în realitate 188 grame.
De asemenea, erau comercializate legume și fructe utilizând practici incorecte, privind originea acestora (ex: legume și fructe import Turcia, China, Egipt, comercializate ca având proveniența România).
„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi asigură pe cetăţeni, că nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale şi că va monitoriza, la fel că până acum, piaţa şi se va asigura, în continuare, de respectarea drepturilor consumatorilor”, a mai transmis ANPC.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News