Alimente mai ieftine la nivel mondial. Nu și în România
Preţurile alimentelor la nivel mondial au atins în noiembrie cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate. Este o consecinţă a scăderii preţurilor la uleiurile vegetale, lactate şi cereale, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
În fiecare lună, organizaţia măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri, lactate, carne şi zahăr. În noiembrie, indicele a scăzut cu 1,3%, comparativ cu luna precedentă, fiind cel mai redus nivel înregistrat după mai 2016.
Singurul produs alimentar care a înregistrat o creştere a preţului a fost zahărul.
Însă, dincolo de contextul internaţional, această scădere-record înregistrată la nivel mondial spune multe despre situaţia din România. La noi în ţară, preţurile alimentelor continuă să crească, iar avansul nu mai poate fi pus pe tendinţa globală. În România ajungem, aşadar, să vorbim despre un exces de cerere, principala cauză a propulsării preţurilor.
Românii sunt pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte bugetul alocat pentru mâncare. Mai mult de un sfert din cheltuielile unei gospodării se duc pe alimente, potrivit datelor Eurostat. Asta înseamnă de două ori mai mult decât media europeană, care este de aproximativ 12 la sută. România este urmată în acest top de Lituania, Estonia şi Bulgaria, unde bugetul alocat pentru hrană este de cel mult 22 la sută din totalul cheltuielilor. Cea mai mică pondere a cheltuielilor cu mâncarea o au locuitorii din Irlanda, Luxemburg şi Marea Britanie. Aici, mai puţin de 10 la sută din cheltuieli se duc pe alimente. Însă, în aceste state şi nivelul veniturilor este mult mai mare decât în România şi celelate state din estul Europei.
Citiți detalii aici:
Românii, campioni la cheltuielile alimentare. Valoarea coșului minim de consum este de 5500 lei/lună/familie
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News