Alimente mai ieftine la nivel mondial. Nu și în România
Preţurile alimentelor la nivel mondial au atins în noiembrie cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate. Este o consecinţă a scăderii preţurilor la uleiurile vegetale, lactate şi cereale, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Surse: PNL vrea să-l pună premier pe Ilie Bolojan după alegerile prezidențiale
Operaţiunea „Ghost Gun”
O femeie a murit în fața spitalului, la scurt timp după ce a fost externată
Maia Sandu a câștigat cu 82% în diaspora
Campania la prezidențiale, „o luptă nedreaptă”
Declarații la închiderea urnelor din partea Maiei Sandu și a lui Alexandr Stoianoglo
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova, turul II: Sandu vs Stoianoglo. Val de alerte cu bombă la secții de vot, inclusiv în România
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova, turul II: Sandu vs Stoianoglo. Prezența la vot până la ora 17:00
În fiecare lună, organizaţia măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri, lactate, carne şi zahăr. În noiembrie, indicele a scăzut cu 1,3%, comparativ cu luna precedentă, fiind cel mai redus nivel înregistrat după mai 2016.
Singurul produs alimentar care a înregistrat o creştere a preţului a fost zahărul.
Însă, dincolo de contextul internaţional, această scădere-record înregistrată la nivel mondial spune multe despre situaţia din România. La noi în ţară, preţurile alimentelor continuă să crească, iar avansul nu mai poate fi pus pe tendinţa globală. În România ajungem, aşadar, să vorbim despre un exces de cerere, principala cauză a propulsării preţurilor.
Românii sunt pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte bugetul alocat pentru mâncare. Mai mult de un sfert din cheltuielile unei gospodării se duc pe alimente, potrivit datelor Eurostat. Asta înseamnă de două ori mai mult decât media europeană, care este de aproximativ 12 la sută. România este urmată în acest top de Lituania, Estonia şi Bulgaria, unde bugetul alocat pentru hrană este de cel mult 22 la sută din totalul cheltuielilor. Cea mai mică pondere a cheltuielilor cu mâncarea o au locuitorii din Irlanda, Luxemburg şi Marea Britanie. Aici, mai puţin de 10 la sută din cheltuieli se duc pe alimente. Însă, în aceste state şi nivelul veniturilor este mult mai mare decât în România şi celelate state din estul Europei.
Citiți detalii aici:
Românii, campioni la cheltuielile alimentare. Valoarea coșului minim de consum este de 5500 lei/lună/familie
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News