Live

77.000 de doze din lotul ABV2856 au fost folosite în România. Gheorghiță: Nu au de ce să intre în panică cei vaccinați

Data actualizării: Data publicării:
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, spune că nu există motive de îngrijorare pentru cei care s-au vaccinat cu lotul ABV2856 de vaccin AsttraZeneca. Foto: captură TV Digi24

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, a declarat, la Digi24, că cei care s-au vaccinat cu lotul AstraZeneca venit în țară nu au de ce să intre în panică, nefiind dovezi care să ateste o legătură între vaccin și evenimentele adverse raportate în alte țări. El a mai precizat că evenimentele trombotice vor fi evaluate.

“Evenimentele trombotice presupun apariția cheagurilor de sânge și pot cauza consecințe medicale în funcție de localizarea acelui cheag. Din acest punct de vedere, nu avem o atitudine particulară pentru persoanele vaccinate atât cu dozele din lotul 2856 cât și cu cel din celelalte tipuri de vaccinuri.

Din punct de vedere statistic, ca și în populația generală nevaccinată, există probabilități diferite de apariție a unor evenimente cardiovasculare, neurologice. În România, principala cauză de mortalitate este reprezentă de afecțiunile cardiovasculare.

Din toate aceste motive și având în vedere frecvența acestor evenimente raportate, centralizat la nivel european, nu arată o incidență mai crescută decât se întâmplă în mod obișnuit în rândul populației. Nu este nevoie la acest moment de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate.

Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, luăm legătura cu medicul de familie sau serviciul de urgență, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul”, a declarat Gheorghiță, la Digi24.

Italia a ridicat o suspiciune legată de apariția a două evenimente majore de natură trombotică pe un lot ABV2856 și a decis să suspende vaccinarea cu acest tip de vaccin din lotul aferent.

Am făcut o evaluare cât se poate de rapidă a tipului de vaccin pe care l-am primit și al loturilor transmise, în România prima tranșă recepționată pe 7 februarie a fost din acest lot, de aproximativ 81.600 de doze și au fost utilizate 77.049 de doze din acest al doilea lot de ABV2856.

Au mai rămas neutilizate 4257 de doze. Sunt carantinate. Ele vor fi păstrate. În momentul în care vom avea o concluzie a EMA, vom decide ce se va întâmpla cu acest lot.

Activitatea de vacinare continuă”, a mai spus acesta.

În cursul serii de joi, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, Ministerul Sănătății, ANMDMR, în care a fost analizată situația celor două loturi de vaccinuri.

Deciziile au fost următoarele, arată un comunicat al CNCAV:

„1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;

3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin
și evenimentele adverse raportate”, reamintește CNCAV. 

De precizat că în România nu au existat până acum probleme tromboembolice de genul celor semnalate în alte țări la persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Valeriu Gheorghiţă a fost numit manager al Spitalului „Agrippa Ionescu”

Andrei Baciu a fost numit în funcţia de preşedinte al CNCAV, în locul lui Valeriu Gheorghiţă

Gheorghiță: Trebuie să distrugem aproape un milion de doze expirate de vaccin AstraZeneca

Peste 170 de centre de vaccinare din țară se închid. Altele vor fi transformate în centre de testare pentru COVID

Partenerii noștri