Live

Siegfried Mureşan: "Guvernul a votat tăierea fondurilor pentru pesta porcină africană în Bugetul UE 2019"

Data actualizării: Data publicării:

Pe lângă proiectul de suplimentare a ajutorului comunitar, inclusiv pentru fermierii români care au înregistrat pierderi din cauza virusului pestei porcine africane, Executivul de la Bucureşti a mai votat, susţine eurodeputatul Siegfried Mureşan, şi "reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor pentru măsuri de urgență de combatere a bolilor la plante și animale în Uniunea Europeană, față de propunerea inițială a Comisiei"

Mai jos, comunicatul integral remis de europarlamentarul Siegfried Mureşan:

"Guvernul Dăncilă a votat tăierea fondurilor pentru pesta porcină africană în Bugetul UE 2019

Guvernul Dăncilă sabotează orice șansă ca fermierii români afectați de pesta porcină africană să fie despăgubiți din fonduri europene! Guvernul României a votat în Consiliul Uniunii Europene (UE) reducerea alocărilor pentru fermierii afectați de pesta porcină africană (PPA) în Bugetul UE 2019, la o săptămână după ce solicitasem în Parlamentul European creșterea cu 110 milioane de euro a alocărilor pentru PPA în bugetul UE de anul viitor.

În data de 30 august a.c., am depus în Parlamentul European două amendamente la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2019 în care solicitam alocarea, în total, a 110 milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene afectați de pesta porcină africană, inclusiv fermierii din România.

Dintr-un document oficial obținut ieri de la Consiliul UE am aflat că, în data de 4 septembrie a.c., deci la aproape o săptămână după amendamentele depuse de mine, Guvernul a votat în Consiliu tăierea fondurilor pentru pesta porcină. Concret, Executivul condus de Viorica Dăncilă a votat alocarea a zero euro către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană, acolo unde eu solicitasem 100 de milioane de euro. Mai mult, Guvernul Dăncilă a votat și pentru reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor pentru măsuri de urgență de combatere a bolilor la plante și animale în Uniunea Europeană, față de propunerea inițială a Comisiei. La acest capitol, eu am solicitat o creștere de 10 milioane de euro.

Forma finală a Bugetului UE 2019 va fi negociată și aprobată de Parlamentul European și Consiliul UE la finalul lunii noiembrie.

Între timp, eu am obținut deja sprijinul Grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, pentru susținerea amendamentelor mele după ce le-am explicat gravitatea situației și nevoia de a ajuta fermierii români.

În următoarele două luni voi lupta să obțin sprijinul majorității Parlamentului European, al Comisiei Europene și al guvernelor celorlalte 27 de state membre pentru ca forma finală a bugetului să cuprindă banii pentru fermierii afectați de pesta porcină, nu zero euro, cât a votat Guvernul Dăncilă.

Este clar că principalul obstacol pentru obținerea acestor alocări către fermierii păgubiți este însuși Guvernul României care, cu 3 luni înainte de preluarea Președinției Consiliului UE, se arată incapabil de a pune pe agenda europeană o problemă de maxim interes pentru România."

Scandalul politic, mizele financiare şi minimalizarea fenomenului de către ministrul Daea 

Răspândirea pestei porcine africane în România s-a transformat într-o miză economică şi politică cu implicaţii majore. În luna august, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat Executivul Dăncilă de gestionarea defectuoasă a fenomenului: "Starea de fapt actuală arată că Guvernul este incapabil să gestioneze situația pestei porcine africane, care are consecințe foarte grave pentru economia românească. La fel de grav este și faptul că autoritățile responsabile nu au informat producătorii și populația, la timp și eficient, cu privire la riscurile majore ale răspândirii virusului PPA", susţinea la acea vreme şeful statului.

Mai mult, cu trei săptămâni înainte de atacul lui Iohannis la adresa Guvernului, presa a relatat că "în plină ameninţare a pestei, s-a ordonat eliminarea controlului veterinar din primăvară, economisind şase milioane de euro şi pierzând aproape un miliard".

Comisia Europeană a monitorizat în permanenţă măsurile luate de autorităţile de la Bucureşti, iar în februarie 2017 avertiza: „România nu aplică încă multe măsuri în vederea prevenirii Pestei Porcine Africane, de exemplu gestionarea populației de mistreți și biosecuritatea în cadrul exploatațiilor non-profesionale și le va aplica doar odată cu confirmarea bolii, cu o întârziere în consecință a rezultatelor. Deși vânătorii au cunoștință de Pesta Porcină Africană, programul slab de supraveghere pasivă a mistreților nu oferă garanția că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu incipient după introducerea sa. Acest lucru va întârzia depistarea bolii și, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploatațiile non-profesionale. Numeroasele exploatații non-profesionale, cu un nivel mic de biosecuritate, reprezintă punctul cel mai vulnerabil pentru apariția infecției la porcii domestici.”

În total, numărul porcilor sacrificaţi pentru a opri răspândirea virusului tinde spre 400.000. Totuşi, atunci când efectivele de animale ucise atinseseră pragul de 150.000 de capete, ministrul Petre Daea încă minimaliza anvergura fenomenului. "România are 4,5 milioane de porci. Până acum au dispărut în jude de 150.000 de porci din toate efectivele. Oricum, sunt sub 10% din efective", declara Daea la DIGI-FM.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Giorgia Meloni îi ia apărarea lui Elon Musk, miliardarul fiind tot mai criticat în UE: „Este un om genial”

Uniunea Europeană vrea să accelereze deportarea migranţilor ilegali. „Există un impuls în acest moment”, spune premierul suedez

Haos în UE de Revelion, din cauza petardelor și artificiilor. Oficialii nemți cer restricții după ce cinci oameni au murit de Anul Nou

Ungaria pierde un miliard de euro din fonduri europene și alte 19 miliarde sunt înghețate, din cauza lui Viktor Orban

Partenerii noștri