Live

Sezonul legumelor românești cu chimicale: „Toată lumea le forțează. Dacă nu forțezi, poimâine le dai pe degeaba, nu scoți investiția”

Data publicării:
Abia așteptăm să mâncăm legume românești, dar ne otrăvim fără să știm. Foto: Captură TV Digi24

Abia așteptăm să mâncăm legume românești, dar ne otrăvim fără să știm! Avertismentul îl dau chiar producătorii, care recunosc că multe dintre trufandalele primăverii, roșiile și castraveții de exemplu sunt crescute cu chimicale foarte periculoase și interzise. Numai ieri, polițiștii au confiscat 200 de kilograme de legume și peste 350 de litri de substanțe nocive. Cei doi legumicultori din Buzău vizați își țineau marfa adusă ilegal în țară, într-o dubă. Practica este cunoscută în toată țara.

Cazul Glodeanu Sărat, unde poliția a prins doi fermieri care forțau coacerea roșiilor și a castraveților cu substanțe chimice interzise în țara noastră, a iritat oarecum clientul, dar nu l-a mirat pe grădinarul cinstit. Pentru că-n breaslă sunt destui avari care vor să aibă proprii „Feți Frumoși” în grădină: legume care cresc și se coc într-o lună cât altele în trei. Și cum la supermarket, analizele i-ar putea da pe mâna poliției, își duc marfa în piețe, unde nimeni nu își poate da seama ce otrăvuri vând.

Legumicultor: Orice legumă care iese devreme e ajutată!
Reporter: Cum?
Legumicultor: E ajutată!
Reporter: Adică?
Legumicultor: Adică e băgat îngrășământ, e băgat de toate în ea ca să se facă!
Reporter: Un exemplu, concret!?
Legumicultor: Unde să se facă roșia la ora asta dacă a fost până ieri brumă? Și noi o coacem! Dacă nu avem încălzire centrală, dacă nu avem câte și mai câte băgate la ea.
Reporter: Ăștia care vând, spun că au încălzire!
Legumicultor: Și eu spun. Că nu mă doare gura. Toată lumea forțează! Care nu forțează? Că dacă nu forțezi când e de forțat, poimâine le dai pe degeaba. Și nu scoți nici investiția. Cât e sămânța, cât e tot ce este...
Reporter: Și nu otrăvești clientul?
Legumicultor: Nu! Nu! Că nu se bagă în doze. Asta-i de când lumea. A murit cineva de așa ceva? De când se știe agricultura, așa a mers.
Reporter: Matale poți să duci marfă, fără să îți fie analizată?
Legumicultor: Păi da!
Reporter: Da?
Legumicultor: Da! Cine o analizează? Am dus un solar din ăsta cu salată la Pucheni. Cine l-a analizat? Cine? E cineva să analizeze? Ce să analizeze?
Reporter: Organele de control ale statului or ști ce spui matale acum?
Legumicultor: Păi, de unde să știe? Nu știe nimic. Toată lumea știe, numai ăia care trebuie nu știu.

Chiar și grădinarii cinstiți se feresc să comenteze subiectul în fața camerelor. Spun doar că toată lumea cunoaște această practică. Cel mai grav este că leguma măsluită nu poate fi recunoscută doar prin gust și miros.

Bărbat: Le forțează, le șmecherește... Au centrale... De toate le fac oltenii. Dacă ei de-o lună și ceva scot roșii pe piață?! La noi abia sunt verzi acum.
Reporter: Păi și care-i explicația?
Bărbat: Păi, acolo e... Păi, da. Păi... este acolo. Astea numai să le duci la laborator, să-ți dai seama dacă au ceva în ele sau nu. Noi nu... N-ai cum s-o simți! Unii zic că se bășică pe limbă, că, scuză-mă, se strică la stomac...

Reporter: De ce le forțează?
Bărbat:
Să ia bani. Să ia banii! D-aia le forțează!
Reporter: Să ia bani... Și nu se gândesc la om?
Bărbat: Nu cred că se gândește ăla care...

Reporter: Uite că sunt și unii în breaslă care vă strică imaginea tuturor!
Legumicultor: Ce să facem... Asta este! Noi mergem tot înainte! Și o marfă dacă vrei s-o faci, o faci ca lumea, o îngrijești. Asta nu se face așa,.. decât ai plantat-o și gata.
Reporter: Dar sunt mulți cărora nu le pasă și, uite, bagă în ele tot felul de otrăvuri.
Legumicultor: Bagă ei, dar nu e bine...

Medicii ne atrag atenția să avem grijă de unde cumpărăm legumele apărute timpuriu, pentru că dacă sunt tratate cu chimicale în exces ne pot aduce o mulțime de probleme de sănătate. De la hipertensiune, dureri de cap sau musculare până la... deces.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani. Culturile de toamnă și livezile și-au revenit spectaculos

Fermierii polonezi au blocat un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina. Cauzele protestului

Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete. „Nu s-au făcut cerealele, o ducem rău”

Criză de specialiști în agricultură. Soluția găsită de antreprenori și ce salarii le propun viitorilor lor colegi: „Credem în tineri”

Partenerii noștri