Live Text Armata ucraineană „face noi progrese în Bahmut”. Acordul pentru cereale a fost prelungit. Ucraina nu acceptă să cedeze teritorii Rusiei
Suntem în ziua 448 a războiului pe scară largă început de Vladimir Putin în Ucraina. Ucraina a declarat că a neutralizat cea mai puternică armă hipersonică a Kremlinului, doborând șase rachete Kinjal lansate asupra Kievului. Separat, Moscova a dezminţit marţi afirmaţiile Kievului potrivit cărora apărarea sa antiaeriană ar fi doborât şase rachete hipersonice ruseşti Kinjal. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat, marţi seară, că toate cele 18 rachete pe care Rusia le-a trimis asupra Kievului în noaptea de luni spre marţi au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană şi a mulţumit cu această ocazie partenerilor occidentali care au oferit echipamentele adecvate, exprimându-şi încrederea că Ucraina va primi şi avioane, după ce a avut „un început bun” al discuţiilor în acest sens cu liderii din Marea Britanie, Franţa şi Olanda.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Ucraina nu accepta nicio propunere de cedare de teritorii către Rusia, i-a transmis Kuleba reprezentantului chinez
ACTUALIZARE 18:50 Ministrul de externe al Ucrainei i-a spus miercuri unui reprezentant chinez de rang înalt, la discuţiile de la Kiev, că Ucraina nu va accepta nicio propunere de a pune capăt războiului cu Rusia care implică pierderea teritoriului sau îngheţarea conflictului.
Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afacerile eurasiatice și fost ambasador în Rusia, a vizitat Ucraina în perioada 16-17 mai și s-a întâlnit cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, a anunțat ministerul într-un comunicat.
Armata ucraineană „face noi progrese în Bahmut”
ACTUALIZARE 18:40 Armata ucraineană spune că a făcut noi progrese în luptele din apropierea orașului Bahmut.
Unitățile au avansat cu până la jumătate de kilometru, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Serhiy Cherevatyi pentru televiziunea ucraineană.
Sugestiile conform cărora forțele ruse sunt lipsite de muniție sunt incorecte, a adăugat el.
„Inamicul caută să preia orașul, lovind cu toată puterea. Nu se poate vorbi despre niciun fel de lipsă de muniție. Ei mută noi unități acolo (la Bahmut) – în primul rând parașutiști – în încercarea de a obține un fel de succes intermediar”, a declarat acesta.
Erdogan: Acordul pentru tranzitul cerealelor la Marea Neagră a fost prelungit cu două luni
ACTUALIZARE 17:17 Acordul pentru cereale la Marea Neagră a fost prelungit cu două luni, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Pactul, care a permis exportul în siguranță de mărfuri ucrainene, urma să expire mâine.
Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul în iulie anul trecut pentru a ajuta la abordarea crizei alimentare globale agravate de războiul din Ucraina.
Miercuri, ultima navă cu cereale a plecat din Ucraina spre Turcia.
Germania spune că nu poate juca un „rol activ” în achiziționarea de avioane de luptă F-16 pentru Kiev
ACTUALIZARE 17:10 Germania nu are echipamentul militar sau capacitatea de antrenament pentru a participa la o inițiativă britanică-olandeză de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
„Nu putem juca un rol activ într-o astfel de alianță, într-o astfel de coaliție, pentru că nu avem nici capacități de pregătire, nici competențe sau avioane”, a spus Pistorius la Berlin, în urma unei întâlniri cu omologul său britanic, Ben Wallace.
Șase ucraineni au fost arestați pentru că au publicat imagini cu interceptarea rachetelor ruseşti deasupra Kievului
ACTUALIZARE 16:55 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat miercuri că a arestat şase persoane din Kiev care au postat pe reţelele de socializare imagini cu interceptarea rachetelor şi dronelor ruseşti de către antiaeriana ucraineană în raidul din noaptea de luni spre marţi, afirmând că astfel au oferit informaţii militare preţioase Rusiei, informează Agerpres.
"În noaptea de 16 mai au făcut fotografii şi au înregistrat imagini neautorizate cu funcţionarea sistemelor de apărare antiaeriană ucrainene şi au publicat aceste materiale pe reţelele de socializare. În acest mod ar fi putut să dezvăluie localizarea şi alte detalii despre funcţionarea apărării noastre antiaeriene", a transmis SBU într-un comunicat.
Șeful contraspionajului militar ucrainean îl laudă pe Prigojin: „Este purul adevăr. Adevărul gol-goluţ”
ACTUALIZARE 16:00 Șeful contraspionajului militar ucrainean, Kirilo Budnaov, l-a lăudat pe liderul mercenarilor Wagner Evgheni Prigojin, despre care spune că „80%” din ce spune este purul adevăr. Adevărul gol-goluţ”. Acesta mai spune că mercenarii lui Prigojin sunt eficienți spre deosebire de armata rusă.
„Înfricoşător e faptul că, în mare parte, ceea ce spune Prigojin e adevărat. Despre unele lucruri pe care acesta le declară nici măcar nu pot spune că sunt false, sunt doar ambigue. Adică pot fi văzute din două unghiuri diferite. Dar 80% din ce spune el este purul adevăr. Adevărul gol-goluţ. Există şi momente, să le spunem aşa, incomode. Nu e foarte plăcut să recunosc asta. Dar compania militară privată, care se numeşte Wagner – este o denumire convenţională, apropo – a dat dovadă de eficienţă maximă, spre deosebire de armata rusă, care a dat dovadă de ineficienţă maximă”, a explicat Kirilo Budanov.
Citește continuarea AICI.
În premieră, un emisar al Chinei se află la Kiev, pentru a discuta despre o ''reglementare politică'' a conflictului
ACTUALIZARE 15:00 Un emisar al Chinei se află miercuri la Kiev pentru a discuta despre o ''reglementare politică'' a conflictului dintre Ucraina şi Rusia, o vizită aşteptată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care doreşte ca Beijingul să facă uz de influenţa sa asupra Rusiei, informează AFP.
"O întrevedere este posibilă miercuri după-amiaza" între preşedintele ucrainean şi Li Hui, a declarat pentru AFP un înalt responsabil ucrainean, sub protecţia anonimatului. Această discuţie va fi o premieră între Zelenski - care încurajează Beijingul să facă presiuni asupra lui Vladimir Putin - şi un înalt responsabil chinez, după declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie 2022.
Potrivit Beijingului, Li Hui, reprezentant special pentru probleme eurasiatice şi fost ambasador chinez la Moscova, este însărcinat să discute despre o "reglementare politică" a conflictului din Ucraina, în cadrul unui turneu european ce îl va duce de asemenea în Polonia, Franţa, Germania şi Rusia.
China, partener apropiat al Moscovei, nu a condamnat niciodată public invazia rusă. Beijingul a propus în februarie un plan în 12 puncte pentru a pune capăt războiului, plan primit cu scepticism de Occident, iar preşedintele chinez Xi Jinping s-a deplasat la Moscova în martie, acordând astfel o susţinere simbolică lui Vladimir Putin în faţa occidentalilor.
"La sfârşitul lunii, (Li Hui) va veni la noi", a declarat marţi seara ministrul-adjunct de externe al Rusiei Andrei Rudenko, citat de agenţia de presă TASS, fără a da în acest stadiu o dată precisă. "Ideea este de a aduce la cunoştinţa acestor ţări propunerile chineze pentru o politică de reglementare în Ucraina şi a auzi punctele de vedere şi comentariile interlocutorilor vizaţi", a susţinut el.
Această vizită la Kiev a lui Li Hui intervine la scurt timp după turneul european al lui Volodimir Zelenski, în timpul căruia el a primit promisiunea pentru noi livrări de arme necesare pentru lansarea unei contraofensive de amploare, notează Agerpres.
Zelenski subliniază coeziunea europeană la summitul Consiliului Europei, reunit să dezbată aspecte legate de războiul Rusiei în Ucraina
ACTUALIZARE 12:58 Preşedintele Volodimir Zelenski le-a mulţumit susţinătorilor Ucrainei împotriva agresiunii ruse şi a subliniat forţa coeziunii europene într-un discurs susţinut marţi în format de videoconferinţă în deschiderea summitului Consiliului Europei la Reykjavik, potrivit DPA.
"Rusia încearcă din răsputeri să-şi îmbunătăţească capacitatea de a ucide. Noi ne străduim foarte mult să îmbunătăţim protecţia poporului nostru", le-a spus Zelenski liderilor reuniţi pentru acest summit al Consiliului Europei, vorbind prin conexiune video.
"Şi le mulţumesc ţărilor şi liderilor care ne ajută să îmbunătăţim complet apărarea noastră antiaeriană. Noi împreună arătăm ce înseamnă 100% coeziune şi ce înseamnă puterea lumii libere", a afirmat preşedintele ucrainean în ziua în care sistemele de apărare antiaeriană furnizate de ţări occidentale au ajutat Ucraina să contracareze un atac rusesc masiv cu 18 rachete de diferite tipuri.
Consiliul Europei a fost înfiinţat în 1949 ca gardian al democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept în Europa şi funcţionează independent de UE, notează Agerpres.
The fourth summit of the Council of Europe has started in Reykjavik. The leading topic of the meeting is support for Ukraine. Ukrainian President Volodymyr Zelensky addressed the audience. #StandWithUkraine pic.twitter.com/on8RnwUXjT
— Dénes Törteli 🇪🇺🇭🇺🇺🇦 (@DenesTorteli) May 16, 2023
Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei în urma invaziei pe scară largă a Kremlinului în Ucraina în februarie 2022. Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, este reprezentat la summit doar în calitate de observator. De la început, cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la întocmirea unui registru internaţional al pagubelor de război în Ucraina, subliniind că este foarte important "să creăm un registru al pagubelor care ne va permite să consemnăm în mod colectiv pagubele provocate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina".
Aceasta ar crea o bază pentru reconstrucţia Ucrainei şi pentru discuţii la nivel internaţional, a spus el, argumentând că un astfel de registru ar putea fi o cerinţă prealabilă pentru a lucra cu date comune. Respectivul instrument "ar putea să fie de cea mai mare importanţă pentru viitorul Ucrainei", a insistat Scholz, în comentarii care intervin la 15 luni după ce Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina.
De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut ideea unui registru al pagubelor de război în Ucraina. "Lansez un apel către toate statele să se alăture acestuia şi să contribuie intens la elaborarea sa", a afirmat el. Comunitatea internaţională trebuie să continue să ofere un sprijin neclintit Ucrainei, 'membră a familiei noastre democratice europene (...) atât timp cât va fi nevoie', a spus Macron.
Totodată, liderul de la Palatul Elysee a pledat pentru înfiinţarea unor centre de sănătate mintală în Ucraina cu ajutorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei "pentru a-i ajuta pe toţi cei care suferă zilnic din cauza traumelor grave cauzate de acest conflict violent, aşa cum au cerut înşişi ucrainenii'.
În acelaşi timp, cancelarul german Olaf Scholz s-a exprimat în favoarea menţinerii contactelor cu Rusia, în pofida acţiunilor preşedintelui Vladimir Putin şi ale guvernului său. Războiul Rusiei împotriva Ucraina se va încheia la un moment dat, a spus Scholz. 'Şi un lucru este cert. Nu se va termina cu o victorie a imperialismului a la Putin", a adăugat el. Ucraina va primi sprijin până la obţinerea unei păci juste, a afirmat Olaf Scholz, citat de DPA.
"Până atunci, noi în calitate de Consiliu al Europei ar trebui să menţinem în picioare punţile cu reprezentanţii unei alte Rusii, unui alt Belarus şi, în acest fel, să menţinem deschisă perspectiva unei societăţi democratice, paşnice în viitor în ambele ţări, indiferent de cât de puţin probabil ne pare o astfel de perspectivă astăzi", a declarat Scholz.
Aproximativ 30 de şefi de stat şi de guvern europeni s-au reunit marţi în Islanda pentru primul summit al Consiliului Europei în ultimii aproape 20 de ani, între care preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Giorgia Meloni. De asemenea erau aşteptaţi să participe şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, precum şi observatori din partea ONU şi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Reuniunea de la Reykjavik este primul summit al Consiliului Europei din 2005 şi doar a patra reuniune de acest fel a şefilor de stat şi de guvern din Europa. Subiectul principal al summitului de două zile este războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Membrii Consiliului vor discuta şi despre modul în care Moscova poate fi trasă la răspundere pentru războiul său împotriva ţării vecine, potrivit DPA.
Prigojin s-a filmat lângă un american mort pe front, în Ucraina. „El a venit să se întâlnească cu noi. Îl ducem în SUA”
ACTUALIZARE 11:40 Şeful grupului paramilitar rus Wagner Evgheni Prigojin s-a filmat lângă cadavrul unui militar despre care spune că este american și că lupta alături de trupele Kievului în estul Ucrainei când a murit.
Într-o înregistrare video distribuită de către bloggeri militari ruşi, Evgheni Prigojin arată marţi cadavrul unui soldat despre care afirmă că este cetățean american, în ruinele unei clădiri.
În filmare, mult prea dură pentru a fi distribuită, el apare mergând noaptea, împreună cu oameni de-ai săi, iar în jur se aud explozii surde, fără să se poată stabili unde anume se desfăşoară scena şi nici când.
Citește continuarea AICI
Foreign Policy: România și restul flancului estic al NATO, noul centru de greutate al alianței
ACTUALIZARE 09:37 Alianța NATO este acum mai relevantă decât a fost vreodată, potrivit lui Mike Rogers, președinte al Comisiei pentru Serviciile Armate în Camera Reprezentanților a Statelor Unite, dar pericolele cu care se confruntă coaliția sunt foarte diferite de cum erau ele la momentul fondării sale. Centrul de greutate al NATO, situat cândva între Paris și Berlin, s-a mutat acum spre est și se întinde de la Helsinki până la Marea Neagră.
Rogers este de părere că a venit vremea ca Statele Unite să pună pe primul loc membrii alianței care înțeleg cu adevărat pericolul pe care Rusia îl reprezintă și care tratează această problemă cu seriozitate. Națiunile est-europene, și anume Polonia, România, Finlanda și Țările Baltice, înțeleg mai bine decât vecinii lor occidentali nevoia imperativă pentru acțiuni comune cu scopul de a contracara agresiunea rusă.
Spre exemplu, poate că nicio națiune europeană nu a dedicat și sacrificat mai multe resurse pentru a răspunde provocărilor venite din partea Rusiei decât Polonia - o țară cu o populație de 37 de milioane de oameni, aproape la jumătate față de cea a Germaniei.
Citește continuarea AICI
Cum transformă „navele fantomă” ale lui Putin fundul mării în următorul câmp de luptă dintre Rusia și Occident
ACTUALIZARE 09:33 Pe fundul mării în jurul Danemarcei se întind cablurile care conectează Europa cu restul lumii, gazoductele care înainte de a fi sabotate alimentau industria germană și cablurile viitoarei „celei mai mari centrale electrice” din lume, care va lumina aproape întreaga Europă, scrie Foreign Policy. Rusia și-a trimis navele de spionaj în regiune și se pregătește să distrugă sursele de energie și căile de comunicație ale Europei de Nord în cazul declanșării unui război, avertizează experții.
Ultimul avertisment a venit din partea unui documentar din Scandinavia care a dezvăluit cum zeci de vase rusești sunt folosite în scopuri nefaste în apele din jurul Europei de Nord.
Citește continuarea AICI
Ucraina nu dispune de suficiente echipamente militare pentru a lansa o contraofensivă împotriva Rusiei, a declarat adjunctul șefului biroului președintelui Zelenski
ACTUALIZARE 09:30 Ucraina nu dispune de suficiente echipamente militare pentru a lansa o contraofensivă împotriva Rusiei, a declarat adjunctul șefului biroului președintelui Zelenski, citat de Sky News. Ihor Jovkva a declarat că țara sa are nevoie de vehicule blindate și tancuri dacă vrea să „elibereze” zonele capturate de Moscova.
El a adăugat că „obiectul principal” al vizitelor pe care Zelenski le-a efectuat în ultimele zile într-o serie de state europene a fost acela de a solicita „pachete militare suplimentare”.
Tot marți a apărut informația că atât președintele ucrainean, cât și cel rus au fost de acord să primească o misiune din partea liderilor africani cu privire la un potențial plan de pace.
Întrebat despre acest lucru, Jovkva a declarat că singura soluție potrivită ar fi una autohtonă. El a comentat „Războiul se desfășoară pe teritoriul Ucrainei. Așa că singurul plan este și ar fi planul ucrainean. Suntem gata să ascultăm propunerile unor țări. Știm despre ideile chinezești. Săptămâna trecută, reprezentantul președintelui brazilian a vizitat Kievul”.
Toate sugestiile vor fi luate în considerare, a mai spus acesta, înainte de a adăuga: „Dar singurul plan realist pe care Ucraina l-ar adopta și l-ar pune în aplicare – împreună cu partenerii noștri din întreaga lume – este cel al președintelui Zelenski.”
Coreea de Sud a semnat un acord cu Ucraina miercuri pentru un pachet de ajutor financiar de 130 milioane de dolari
ACTUALIZARE 09:24 Coreea de Sud a semnat un acord cu Ucraina miercuri pentru un pachet de ajutor financiar de 130 milioane de dolari, la o zi după vizita primei-doamne a ţării lovite de război care a cerut asistenţă militară, informează Reuters.
Ministerul Finanţelor de la Seul a anunţat că ministrul Choo Kyung-ho şi ministrul ucrainean al economiei, Iulia Svîrîdenko, aflată la Seul pentru a participa la o conferinţă, au semnat acordul asupra pachetului de ajutor, care va consta din donaţii şi împrumuturi.
Coreea de Sud, un producător major de obuze de artilerie, a anunţat că nu va furniza arme letale Ucrainei, citând relaţiile sale cu Rusia. Dar Yoon a spus într-un interviu pentru Reuters luna trecută că guvernul ar putea „să nu insiste doar pe sprijin umanitar sau financiar" dacă civilii din Ucraina intră sub un atac la scară largă sau din cauza unei situaţii pe care „comunitatea internaţională nu o poate tolera".
Războiul din Ucraina poate servi ca o lecţie pentru Taiwan, consideră şeful Pentagonului
ACTUALIZARE 09:15 Războiul din Ucraina împotriva forţelor ruseşti oferă lecţii Taiwanului, arătând cum o armată mai mică poate rezista unei forţe mai mari, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, transmite AFP.
"Am învăţat o serie de lecţii importante odată cu războiul din Ucraina (...) împotriva Rusiei", a spus şeful Pentagonului, întrebat în cursul unei audieri parlamentare asupra strategiilor de apărare ale Insulei Taiwan în cazul unei eventuale invazii chineze. "Una dintre aceste lecţii este că, dispunând de resurse asimetrice şi cu tactici şi tehnici asimetrice, o forţă mai mică se poate apăra cu adevărat împotriva unei forţe mai puternice", a mai spus acesta.
Antrenate, înarmate şi echipate de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite, forţele ucrainene nu numai că au rezistat asaltului Rusiei, dar au eliberat zone de teritoriu cucerite de ruşi. Şeful Pentagonului a estimat, în acest sens, că autoritatea de care dispune pentru a apela la stocurile americane şi a furniza arme Taiwanului este "esenţială pentru eforturile noastre de a furniza Taiwanului ceea ce are nevoie" pentru a se apăra, aşa cum este cazul pentru Ucraina.
"Lucrăm la această iniţiativă şi sperăm că vom avea ceva de anunţat în viitorul apropiat", a spus el fără a preciza ce anume sau a stabili o dată.
Beijingul consideră Taiwanul, o insulă cu 23 de milioane de locuitori, ca pe o provincie pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului său după sfârşitul războiului civil chinez, în 1949. China, care susţine că favorizează reunificarea paşnică cu Taiwanul, nu exclude, totuşi, utilizarea forţei pentru a realiza acest lucru.
La începutul lunii, China a organizat trei zile de exerciţii militare pentru a face presiuni asupra insulei, după o întâlnire percepută ca o provocare de Beijing între preşedinta sa, Tsai Ing-wen, şi un înalt responsabil american.
Moscova dezminte afirmaţiile Kievului legate de cele şase rachete hipersonice Kinjal doborâte
ACTUALIZARE 09:10 Moscova a dezminţit marţi afirmaţiile Kievului potrivit cărora apărarea sa antiaeriană ar fi doborât şase rachete hipersonice ruseşti Kinjal într-un nou atac rus, transmite AFP.
"Rusia nu a lansat atâtea +Kinjal+ câte spun (ucrainenii) că au doborât", a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, agenţiei de presă Ria Novosti. "Numărul acestor (aşa-zise) +interceptări ucrainene+ este de trei ori mai mare decât ceea ce tragem", a adăugat el în afirmaţii transmise de serviciul său de presă pe Telegram.
Racheta Kinjal ("Pumnal" în rusă) este una dintre armele prezentate drept "invincibile" de preşedintele rus, Vladimir Putin, deoarece viteza lor le permite să evite majoritatea sistemelor de apărare aeriană. Ucraina a susţinut că a doborât pentru prima dată o astfel de rachetă rusească la începutul lui mai, datorită puternicului sistem antiaerian american Patriot, livrat Kievului în aprilie, notează Agerpres.
Zelenski: 18 din 18 rachete au fost doborâte. Avem un început bun pentru o coaliţie a avioanelor
ACTUALIZARE 09:00 Volodimir Zelenski a confirmat, marţi seară, că toate cele 18 rachete pe care Rusia le-a trimis asupra Kievului în noaptea de luni spre marţi au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană şi a mulţumit cu această ocazie partenerilor occidentali care au oferit echipamentele adecvate, exprimându-şi încrederea că Ucraina va primi şi avioane, după ce a avut „un început bun” al discuţiilor în acest sens cu liderii din Marea Britanie, Franţa şi Olanda.
„Ieri, am convenit în Marea Britanie cu Rishi (Sunak), prim-ministrul, că vom lucra la o coaliţie de avioane de luptă - instruire, avioane, rezultate. Ieri, acest lucru a fost susţinut de preşedintele francez (Emmanuel) Macron, iar astăzi a fost susţinut de premierul olandez Mark Rutte. Un început bun pentru coaliţie! Vă mulţumesc tuturor!”, a transmis Zelenski în mesajul adresat marţi seară compatrioţilor, potrivit News.ro.
Ideea de bază a alocuţiunii sale a fost că împreună cu partenerii, Ucraina va face ca „apărarea împotriva terorii să fie cât mai puternică posibil” şi a dat exemplul atacului eşuat al Rusiei asupra Kievului, din noaptea de luni spre marţi, când toate cele 18 rachete - inclusiv şase rachete hipersonice Kinjal - au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.
„De aceea, lucrăm în mod constant la vizite care vor aduce mai multe oportunităţi, mai multe sisteme Patriot, IRIS-T, Crotale, Hawk, NASAMS. Încă o dată şi încă o dată, le mulţumesc tuturor partenerilor noştri din întreaga lume care au ajutat ţara noastră cu sisteme de apărare aeriană adecvate!” - a spus Zelenski. El a subliniat însă că munca de convingere a partenerilor occidentali pentru a livra arme Ucrainei nu este deloc uşoară. „Este important să mai spunem un lucru. Trebuie să ne amintim, de asemenea, cât de mult efort au costat astfel de arme pentru Ucraina. Cantitatea de timp, energie, argumente, întâlniri şi muncă de informare care ne-a permis să construim acest sistem de apărare aeriană. Este o muncă extraordinară... Şi le mulţumesc fiecărei persoane implicate! La toate nivelurile. Zi după zi, lună după lună, echipa noastră a lucrat pentru a se asigura că avem protecţie în cer”, a punctat Zelenski.
„Împreună cu partenerii Ucrainei, vom face ca apărarea împotriva terorii să fie cât mai puternică posibil”
Însă liderul de la Kiev s-a declarat încrezător în puterea Kievului de a fi persuasiv. „Obişnuiam să auzim că (livrarea de sisteme) Patriot ar fi nerealistă. Şi acum iată-l aici, Patriot”, a spus Zelenski. „Şi asta nu este tot ce vom asigura pentru Ucraina! Împreună cu partenerii Ucrainei, vom face ca apărarea împotriva terorii să fie cât mai puternică posibil”, a asigurat liderul ucrainean.
Menţionarea sistemului Patriot nu este întâmplătoare. Acest sistem fabricat de SUA ar fi permis apărarea Kievului de rachetele ruse trimise în cursul nopţii. Pe de altă parte, ruşii au susţinut că au lovit unul dintre cele două sisteme Patriot aduse în Ucraina, în timp ce americanii au spus pe surse că s-ar putea să fi fost vorba doar despre unele avarii ce pot fi reparate.
Zelenski le-a spus ucrainenilor că primul lucru pe care l-a făcut după ce s-a întors din turneul de lucru făcut în patru ţări din Europa - Italia, Germania, Franţa şi Marea Britanie - a fost să convoace o şedinţă cu conducerea Statului Major. „Raportul generalului Sîrski cu privire la situaţia din sectorul Bahmut a fost foarte important. Le mulţumesc tuturor soldaţilor noştri de acolo, fiecărui soldat, sergent şi ofiţer care face lucruri supraomeneşti în această zonă”, a transmis Zelenski, menţionând câteva unităţi care acţionează în zonă pe care le-a lăudat pentru „determinarea şi succesul în distrugerea inamicului”.
Zelenski a anunţat că a avut o intervenţie prin videoconferinţă şi la summitul Consiliului Europei, care a avut loc la Reykjavik şi unde au fost prezente „toate ţările din Europa liberă şi liderii puternici ai Europei”.
„Le-am mulţumit pentru sprijinul acordat ţării noastre şi le-am cerut să continue să acţioneze împreună 100% pentru ca noi să fim protejaţi - toată Ucraina, toată Europa, întreaga lume liberă - 100%. Nicio rachetă teroristă, niciun tun terorist şi niciun şantaj terorist nu ar trebui să ameninţe libertatea!”, a arătat Zelenski.
Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei, după invazia asupra Ucrainei. „După ce am avut astăzi mai multe întâlniri pe tema evenimentelor internaţionale, facem totul pentru a le oferi soldaţilor noştri şi mai multe oportunităţi pentru a face ca sfârşitul acestui război să fie şi mai aproape prin victoria noastră”, a asiguat Volodimir Zelenski, în condiţiile în care toată lumea aşteaptă o contraofensivă ucraineană. „Pregătim mai multe noutăţi pentru Ucraina!”, a menţionat Zelenski în încheiere, fără a da alte detalii.
Cele mai importante informații din ziua precedentă:
- SUA admit că rușii au reușit să „avarieze” un sistem antiaerian Patriot ucrainean
- Ucraina spune că a recucerit 20 de km pătrați în jurul orașului Bahmut în ultimele zile
- Rusia se retrage și din tratatul privind armele convenţionale în Europa
- Putin se confruntă cu amenințarea politică din partea mişcării „Clubul Patrioţilor Furioşi”
- Șase oameni au fost uciși în bombardamentele rusești
- Zelenski se întoarce în Ucraina cu arme mai puternice
- UE ar trebui să ia măsuri drastice împotriva Indiei care revinde petrol rusesc în Europa sub formă de combustibili rafinați
- Presa rusă: Nu există semne „încurajatoare” pentru extinderea acordului privind exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră
- Washingtonul dezvăluie arsenalul său nuclear și îndeamnă Rusia să facă acelaşi lucru
Editor : M.D.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News