Live

Nicolae Ciucă rămâne șef al Statului Major al Armatei. Klaus Iohannis refuză propunerea PSD

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit vineri pentru a stabili cine va fi noul şef al Statului Major. Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru 28 decembrie şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pe ordinea de zi fiind solicitările ministrului Apărării privind unele schimbări în conducerea Armatei Române.

Foto: presidency.ro

ACTUALIZARE. Președintele Klaus Iohannis a avut cuvinte aspre pentru PSD, pe care l-a acuzat de incompetență, și a anunțat că a semnat prelungirea cu un an a mandatului actualului șef de Stat Major, Nicolae Ciucă. „PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării. Nu există o propunere valabilă pentru șeful Statului Major al Armatei”, a declarat președintele Klaus Iohannis. El a arătat că mandatul lui Nicolae Ciucă expiră la 31 decembrie, iar România nu poate rămâne fără un șef al Armatei. „Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată și am rezolvat-o după ședință”, a mai spus Klaus Iohannis anunțând că a semnat și a trimis spre publicare decretul prin care i se prelungește cu un an mandatul lui Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Armatei.

Deși Gabriel Leș, ministrul apărării, a avut cuvinte de apreciere pentru Nicolae Ciucă, el anunțase că nu îi va prelungi mandatul și va propune pe altcineva pentru acest post.

În aprilie 2017, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se arăta nemulțumit de Nicolae Ciucă. El a spus că nu i-a plăcut afirmaţia şefului Statului Major General, Nicolae Ciucă, potrivit căreia România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, aşteptându-se de la general la „foarte multă rigoare”, având în vedere funcţia pe care o deţine. Liviu Dragnea explica atunci că nu au fost încă finalizate procedurile parlamentare.

Citiți mai multe aici:  Dragnea, iritat de declarațiile despre achiziția rachetelor Patriot

„Această propunere făcută de ministrul Apărării nu respectă rigorile legii. În consecinţă, CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării. O situaţie foarte neplăcută care arată o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării”, a afirmat preşedintele Iohannis, după şedinţa CSAT.

Generalul Ciucă este „un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase şi bine ar fi fost ca această chestiune să-şi fi găsit mai repede soluţionarea, dar în continuare cred că Armata României trebuie să ştie cine o conduce şi cum o conduce”, a mai spus preşedintele.

De altfel, luna aceasta generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării (SMAp), şi generalul-maior Marian Sima, şeful Direcţiei Informaţii Militare, au primit Medalia de onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

Citiți și:  Pericolele de la Marea Neagră. Avertismentul șefului de Stat Major, Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă este şef al Statului Major al Armatei din ianuarie 2015, funcție în care a fost numit de președintele Klaus Iohannis și în care l-a înlocuit pe generalul Ştefan Dănilă.

Cine este generalul Nicolae Ciucă?

 

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A absolvit Liceul Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova, în 1985, și Școala Militară de Ofițeri Activi "Nicolae Bălcescu" de la Sibiu în 1988.

După absolvirea școlii militare, a fost repartizat comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat, iar în perioada 1989 — 1992 a fost comandant pluton cercetare și instrucție, la Batalionul 121 Cercetare. În anul 1990 a urmat Cursul de perfecționare de comandanți companii cercetare. În perioada 1992 — 1993 a fost ofițer de stat major în biroul operații, la același batalion.

A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea arme întrunite, în perioada 1993-1995, iar după absolvire a fost numit ofițer de stat major la biroul operații și pregătire pentru luptă al Brigăzii 2 Mecanizată.

Între anii 1996 și 1997 a participat la misiunea UNAVEM III, Angola, ca ofițer de stat major. În anul 1997 a urmat Cursul de stat major tip brigadă. În perioada 1998-2001 a fost șef de stat major la Batalionul 26 Infanterie. În această perioadă a absolvit Cursul de instructori pentru menținerea păcii (Turcia), în anul 1999, Cursul PSO (operații în sprijinul păcii) și Cursul de limbă engleză în anul 2000, iar în anul 2001, Cursul JOINT și operații multinaționale. În anul 2000 a participat la exercițiul multinațional "Blue Danube 2000", încadrând funcția de comandant al Componentei Terestre) și la exercițiul "Dinamyc Response" în Kosovo, încadrând funcția de șef de stat major al Batalionului 26 Infanterie — rezervă strategică SACEUR.

Între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie, cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004). În anul 2001 a participat la exercițiul multinațional "Dinamyc Response" în Bosnia și Herțegovina, încadrând funcția de comandant al Batalionului 26 Infanterie — rezervă strategică SACEUR, iar în anul 2003, la exercițiul ISAF, a fost conducătorul/directorul exercițiului (OCE/EXDIR).

În anul 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relații civili militari în Europa de Est și Asia Centrală, Hulburt Field, Florida — SUA. În perioada 2004-2006 a fost șeful operațiilor la Brigada 2 Infanterie, iar în perioada 2006-2007, împuternicit șef de stat major al aceleiași brigăzi.

În anul 2005 a urmat Cursul de limbă engleză — terminologie NATO, York University, iar în anul 2006 și-a aprofundat cunoștințele absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, și a obținut Masterul în Studii Strategice.

În perioada 2007-2009 a îndeplinit funcția de locțiitor al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, iar în perioada 2009-2011 comandant al brigăzii. În anul 2010 a participat la exercițiul Eurasian Star (NRDC-Turcia), comandant de brigadă.

La 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă, iar din ianuarie 2011 a fost numit comandantul Diviziei 2 Infanterie. În anul 2012 a absolvit cursul postuniversitar "Securitate și bună guvernare" la Colegiul Național de Apărare, București.

La 9 mai 2013 a fost înaintat la gradul de general-maior. Pentru rezultatele obținute de-a lungul carierei a fost distins cu Ordinul National "Pentru Merit", în Grad de Ofițer, Ordinul Național "Pentru Merit" în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre. 


ACTUALIZARE. Președintele Klaus Iohannis a respins principala propunere a ministrului Apărării pentru postul de șef al Statului Major al armatei.  Gabriel Leș îl propusese pe generalul Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și la Uniunea Europeană

ACTUALIZARE. Ședința CSAT a început. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă s-au întâlnit față în față la şedinţă. Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va face declarații de presă la final.


Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a anunțat de la începutul lunii că nu va prelungi mandatul actualului șef al Armatei, generalul Nicolae Ciucă. Leş a precizat că are deja o listă de trei propuneri, pe care o va prezenta preşedintelui Klaus Iohannis şi este încrezător că una dintre ele va fi acceptată.

Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu cel mai înalt rang de conducere din armată. Acesta este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul primului-ministru şi are un mandat de patru ani.

Potrivit legii, şeful Statului Major poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre cei trei șefi ai categoriilor de forțe Terestre, Navale sau Aeriene.

Citiți și:  Ministrul Apărării: Nu-i voi prelungi mandatul lui Nicolae Ciucă la şefia Statului Major

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Călin Georgescu i-a cerut lui Iohannis să părăsească funcția: „Este ultimul ceas pentru dumneavoastră”

Partenerii noștri