Live

Video Scandalul roșiilor coapte artificial. Daea face reclamă în loc de controale: „Iată că le mănânc. Luați-le de la români!”

Data actualizării: Data publicării:
Ancheta lui Petre Daea s-a transformat într-un adevărat clip publicitar.Foto: Digi24

Pericol în piețe, pe tarabele cu roșii. Un telespectator Digi24 spune că unii producători din Olt stropesc roșiile după ce le culeg din solarii, pentru a se coace artificial, prinzând astfel prețurile mari din această perioadă. Situația a ajuns și în atenția ministrului Agriculturii care a decis, pe loc, să mergă în control acolo. Numai că ancheta lui Petre Daea s-a transformat într-un adevărat clip publicitar. Ajuns la Izbiceni, a intrat într-o seră și a mușcat cu poftă dintr-o roșie. Prima concluzie a fost făcută de papilele gustative ale ministrului: roșiile nu sunt stropite, sunt numai bune de mâncat. Problema este că au fost ridicate probe doar din seră, nu și din halele în care sunt depozitate legumele, acolo unde ar avea loc stropirea acestora.

Roșii care par coapte, dar care de fapt ar fi crude. Este o situație semnalată de un telespectator Digi24 care susține că legumele ar fi fost date cu spray pentru a părea coapte. I-am prezentat situația și ministrului Agriculturii.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Vă rog să îmi dați locația să mă duc eu acolo, ca ministru, să văd despre ce e vorba. O asemenea cantitate de roșii care apare aici, care este mare, nu cred că este posibilă la această dată. Iar dacă este posibilă, iau cele mai drastice măsuri cu cei care au făcut acest lucru. Îi scoatem din drepturi și răspund în fața legii în momentul în care folosesc substanțe chimice, pentru că astea sunt bombe chimice și nu au voie să intre in țară.

După control, reacția a fost complet diferită:

Petre Daea: Să mâncăm roșii din România, că sunt foarte bune și sănătoase și fermierii noștri fac, iată, printr-o muncă excepțională produse bune. Mâncați, fraților, roșiile românilor! Luați-le de la români că sunt excepționale! Iată că le mănânc.

După ce s-a înfruptat din roșie, ministrul, împreună cu echipa sa au luat niște probe din seră pentru verificări. Însă nu au mai ridicat legume și din depozite, acolo unde telespectatorul ne-a spus că roșiile ar fi tratate.

- Rugămintea mea e să îi lăsăți sa ia niște probe.

- Cu mare drag!

- Și va lăsăm în pace, că aveți treabă!

Reprezentanul fermierilor din Olt spune că astfel de cazuri sunt provocate și de termenul de înscriere în programul guvernamental Tomata care anul acesta a fost doar până pe 1 aprilie.

Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt: Din teama că nu vor putea beneficia de acest program s-ar putea ca o parte din fermieri, așa cum ați zis și dumnevoastră, să folosească aceste substanțe interzise.

Anul trecut, România a avut o producție de peste 2 milioane de tone de legume și 716.000 de tone de fructe. Din toată această cantitate, au fost luate doar 2.631 de probe. Dintre acestea au fost descoperite doar 18 produse care înregistrau valori ale pesticidelor, peste limita admisă.

- Fiecare se riscă, din păcate.

- Sănătatea noastră, a copiilor, din păcate asta este realitatea și este strigător la cer.

- Fiind ceva chimic adăugat, nu are cum să fie ceva sănătos pentru organism.

În România există doar două laboratoare în care sunt verificate legumele și fructele: în București și în județul Mureș.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cercetătorii au găsit o soluție pentru a reda gustul bun roșiilor cultivate industrial

Olanda va impune controale la frontiere timp de șase luni. De când intră în vigoare măsura

Criză de specialiști în agricultură. Soluția găsită de antreprenori și ce salarii le propun viitorilor lor colegi: „Credem în tineri”

Noi reguli pentru producătorii agricoli. Fermierii care vor să-și vândă produsele la poartă, obligați să se înregistreze la DSV

Partenerii noștri