Live

Vârsta la care fetele au prima menstruație a scăzut la 11 ani și 9 luni (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
Vaccinul COVID poate avea un impact pe termen scurt asupra menstruației. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Un studiu recent a constatat că fetele încep menstruația mai devreme, în jurul vârstei de 11 ani și 9 luni, și se confruntă cu mai multe perioade menstruale neregulate, care ar putea fi influențate de factori precum obezitatea și substanțele chimice din mediu.

Perioadele menstruale pot începe mai devreme la generațiile mai tinere, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul științific JAMA Network Open și se bazează pe date din Apple Women’s Health Study, care a implicat 71.341 de femei, informează Euronews.

Cercetătorii din SUA au descoperit că vârsta medie la care fetele încep să aibă menstruație a scăzut de la 12 și 5 luni pentru cele născute între anii 1950 și 1969, la 11 ani și 9 luni pentru cele născute între anii 2000 și 2005.

A existat, de asemenea, o creștere a timpului necesar pentru ca perioadele menstruale să devină regulate după primul ciclu menstrual, cu mai puține fete care ating regularitatea în decurs de doi ani și mai multe la care durează trei până la patru ani sau nu ajung niciodată la perioade menstruale regulate.

Vaccinul COVID poate avea un impact pe termen scurt asupra menstruației, arată această cercetare care a mai constatat că fetele asiatice, de culoare, hispanice și multirasale au raportat vârste medii mai mici pentru prima menstruație, comparativ cu fetele caucaziene.

„Menarha timpurie este asociată cu un risc mai mare de rezultate adverse asupra sănătății, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul”, spune Zifan Wang, cercetător postdoctoral la Harvard’s T.H. Chan School of Public Health și autorul corespondent al studiului.

„Pentru a aborda aceste preocupări legate de sănătate - despre care descoperirile noastre sugerează că ar putea începe să aibă un impact asupra mai multor oameni, cu un impact disproporționat asupra populațiilor deja dezavantajate - avem nevoie de mult mai multe investiții în cercetarea sănătății menstruale”.

Obezitatea infantilă este un factor de risc pentru pubertatea timpurie, care ar putea juca un rol în faptul că fetele se confruntă cu primele menstruații mai devreme.

Cu toate acestea, scăderea vârstei primei menstruații a avut loc înainte de epidemia de obezitate, ceea ce indică faptul că și alți factori ar putea influența această tendință.

Un studiu din 1997 asupra a aproximativ 17.000 de fete din SUA a constatat că femeile încep pubertatea la vârste mai mici, studiile din alte țări arătând, de asemenea, aceleași rezultate.

Cercetătorii de la Harvard spun că alți factori, în afară de greutatea corporală, pot contribui la debutul precoce a pubertății la fetele tinere.

Expunerea prenatală la „substanțe chimice pentru totdeauna” poate crește riscul de obezitate și hipertensiune arterială la copii.

Aceste substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin, împreună cu expunerea la metale grele și poluanți atmosferici, pot contribui la faptul că fetele tinere au menstruația mai devreme decât generațiile trecute.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

STUDIU. 81% dintre videoclipurile de pe TikTok care promovează „vindecări miraculoase” pentru cancer conțin informații false

În timp ce furia americanilor crește, directorii din domeniul sănătății se regrupează după asasinarea directorului UnitedHealthcare

Un îngrijitor de copii, închis pe viață după ce a abuzat sexual peste 60 de fete cu vârste până în șapte ani

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Partenerii noștri