Live

Varianta Omicron a coronavirusului are peste 500 de subvariante. Avertismentul OMS

Data publicării:
Varianta Omicron a devenit dominantă la nivel mondial. Foto: Profimedia Images

Relaxarea strategiilor de combatere a pandemiei COVID-19 continuă să creeze condiţii ideale pentru apariţia unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2, potenţial mai mortale, deşi circa 90% din populaţie a dobândit o formă de imunitate, a declarat vineri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Scăderea vigilenţei lasă uşa deschisă apariţiei unei noi variante susceptibile să se răspândească rapid şi să înlocuiască varianta Omicron, dominantă în prezent, a explicat Tedros la o conferinţă de presă.

„OMS estimează că cel puţin 90% din populaţia mondială are la ora actuală o anumită formă de imunitate în faţa virusului SARS-CoV-2, datorită unei infecţii anterioare sau a vaccinării”, a anunţat directorul OMS, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Cu toate acestea, el avertizat asupra tentaţiei de a crede în mod prematur că faza emergentă a pandemiei s-a terminat, pentru că „încă nu am ajuns aici”, iar „lacunele de monitorizare, testare, secvenţiere şi vaccinare continuă să creeze condiţiile ideale pentru apariţia unei noi variante de îngrijorare care ar putea cauza o mortalitate semnificativă”.

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, declarată „variantă de îngrijorare” cu un an în urmă, s-a răspândit între timp în lumea întreagă, dovedindu-se a fi mai contagioasă decât predecesoarea sa, Delta, chiar dacă a provocat relativ mai puţine decese.

Potrivit directorului OMS, în prezent circulă peste 500 de subvariante de Omicron, toate foarte contagioase şi care prezintă mutaţii ce le permit să ocolească mai uşor barierele imunitare.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipa lui Trump vrea să retragă SUA din Organizația Mondială a Sănătății. Ce impact ar putea avea decizia asupra sănătății globale

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Adolescenții români, cei mai afectați de rețelele sociale. Cum luptă școala și părinții cu fenomenul. „Cum să dai vina pe copii?!”

Dialog halucinant despre Putin, extratereștri și Soros între Călin Georgescu și un reporter britanic. „Ai văzut tu cum arată Covidul?”

Partenerii noștri