Live

Un nou test de sânge ar putea ajuta la identificarea riscurilor pentru sănătatea copiilor (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Cercetătorii din Londra și Copenhaga susțin că un nou test de sânge care analizează lipidele ar putea facilita identificarea copiilor cu risc de afecțiuni grave, inclusiv diabet de tip 2, boli hepatice și cardiace, potrivit unui studiu publicat în Nature Medicine, scrie The Guardian.

Cercetătorii de la King's College din Londra au declarat că testul valorifică o legătură între lipide și bolile care afectează metabolismul la copii și ar putea servi drept sistem de avertizare timpurie pentru maladiile care pot pune viața în pericol.

Cu ajutorul aparatelor care testează plasma din sângele bebelușilor și care există deja în spitale, medicii ar putea depista mai rapid semnele timpurii de boală la copii și i-ar putea ajuta să aibă acces la tratament, au afirmat cercetătorii.

Autorul principal al studiului, Dr. Cristina Legido-Quigley, a declarat: „Timp de decenii, oamenii de știință s-au bazat pe un sistem de clasificare a lipidelor care le-a împărțit în colesterol bun și rău, dar acum, cu un simplu test de sânge, putem evalua o gamă mult mai largă de molecule lipidice care ar putea servi ca semne vitale de avertizare timpurie pentru boală”.

Dezvoltarea are implicații semnificative, a declarat Legido-Quigley, lider de grup în medicina sistemelor la King's și șef al medicinei sistemelor la Steno Diabetes Center Copenhaga.

„În viitor, acest lucru are potențialul de a fi o modalitate complet nouă de a evalua riscul de îmbolnăvire al cuiva și, prin studierea modului de modificare a moleculelor lipidice din organism, am putea chiar preveni cu totul bolile metabolice precum diabetul.”

Rezultatele contestă ideea că colesterolul este o cauză principală a complicațiilor din jurul obezității la copii, identificând noi molecule lipidice care contribuie la riscurile pentru sănătate, precum tensiunea arterială, dar care nu sunt corelate doar cu greutatea unui copil.

În mod tradițional, lipidele au fost considerate a fi acizi grași din organism, fie tipuri bune sau rele de colesterol sau trigliceride. Dar oamenii de știință cred acum că imaginea este mai complexă.

Folosind o tehnică numită spectrometrie de masă, ei au descoperit că tipurile de lipide diferite prezente în organism se numără cu miile, fiecare având funcții separate.

Pe baza unui eșantion de control de 1.300 de copii care suferă de obezitate, echipa a evaluat lipidele din sângele acestora. Ulterior, 200 dintre aceștia au fost supuși timp de un an modelului Holbaek, o intervenție privind stilul de viață pentru persoanele cu obezitate care este populară în Danemarca.

Evaluările ulterioare au arătat că, în rândul grupului de intervenție, numărul lipidelor legate de riscul de diabet, rezistența la insulină și tensiunea arterială a scăzut, în ciuda unor îmbunătățiri limitate ale indicilor de masă corporală.

Dr. Karolina Sulek, care a efectuat analiza la Steno, a declarat: „Recunoașterea timpurie a copiilor cu risc pentru aceste boli care pun viața în pericol este crucială. Studiul oferă dovezi puternice ale nevoii mari de gestionare a obezității și oferă părinților încrederea de a interveni în viața copiilor lor cu mai multă compasiune, ajutându-i să piardă în greutate.”

Următorul pas pentru cercetători este să ajute la înțelegerea modului în care genetica afectează lipidele și ce înseamnă acest lucru pentru bolile metabolice, precum și modul în care aceste lipide pot fi modificate pentru a îmbunătăți sănătatea.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Elon nu glumea!”. Mașina interzisă în Europa a explodat în fața hotelului lui Trump. Reacția autorităților

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertisment: Inteligența Artificială va putea fi folosită pentru a manipula utilizatorii online să ia decizii

Hobby-ul retro care vă poate face fericiți, potrivit oamenilor de știință

Câte minute de exerciții fizice pe săptămână sunt recomandate pentru a pierde din greutate. Ce arată un nou studiu

Care sunt cele mai puțin dorite cadouri de sărbători. Și ce e de făcut dacă, totuși, primești unul

Partenerii noștri