Live

Un milion de euro, o nouă donație privată pentru Spitalul de Oncologie Pediatrică

Data actualizării: Data publicării:

O nouă donaţie privată, în valoare de un milion de euro, va fi făcută pentru construcţia primului spital de oncologie pediatrică din România.

Compania Mastercard a făcut miercuri anunţul şi spune că, de asemenea, fiecare donaţie realizată printr-un card Mastercard pe bursadefericire.ro în 2019 va fi suplimentată de companie cu 2 euro. Asta după ce, luna trecută, compania OMV Petrom a donat suma record de 10 milioane de euro.

În plus, peste 200.000 de români contribuie lunar cu donaţii în valoare de câte 2 euro, trimise prin SMS. Suma strânsă până acum din donații și sponsorizări pentru construcția spitalului a depășit 15,5 milioane de euro.

Conform iniţiatorilor proiectului, din totalul de 10 milioane de euro donate de OMV Petrom, jumătate va fi utilizat pentru achiziţia de echipamente medicale necesare pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului la copii: un aparat de radioterapie, un aparat CT (computer-tomograf) şi echipamente pentru blocul operator, precum şi pentru training-ul personalului medical şi auxiliar al spitalului. Restul de 5 milioane de euro va fi utilizat pentru lucrări de instalaţii sanitare şi electrice şi amenajări interioare, scrie Agerpres.

Spitalul de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică va fi primul spital specializat în oncologie pediatrică din România şi va funcţiona în incinta spitalului Marie Curie din Bucureşti. Pacienţii vor avea acces la toate specialităţile pediatrice necesare pentru tratarea holistică a copiilor bolnavi de cancer (chirurgie, ortopedie, cardiologie, neurochirurgie, ORL etc).

Noul spital va putea asigura tratarea, în fiecare an, a peste 300 de copii bolnavi de cancer, dar şi efectuarea a peste 9.600 de intervenţii chirurgicale oncologice şi non-oncologice.

Asociaţia Dăruieşte Viaţă a demarat, în anul 2017, proiectul de construcţie a spitalului, bazându-se pe fonduri private (donaţii de la persoane fizice şi companii), iar lucrările au demarat în 2018. Proiectul va continua cu partea de instalaţii, design interior precum şi cu achiziţia de echipamente speciale şi pregătirea personalului.

Spitalul va avea 6 etaje şi o suprafaţă totală de 12.000 de metri pătraţi, cu un nou bloc operator, cu 7 săli de operaţii, secţii de chirurgie, neurochirurgie, oncologie, hemato-oncologie şi terapie intensivă.

Asociaţia Dăruieşte Viaţă şi-a propus ca spitalul să fie inaugurat în 2020, acesta urmând să funcţioneze ca spital public, în cadrul Spitalului Marie Curie, dar după proceduri medicale şi de management specifice unităţilor similare din Occident. 

Estimările arată că, în România, sunt 5.000 de copii bolnavi de cancer şi, în fiecare an, alţi 500 de copii sunt diagnosticaţi cu această boală. Mai mult de jumătate dintre aceştia sunt trataţi în Bucureşti, în cele două centre existente (Marie Curie şi IOB)

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mastercard’s data tool shows entrepreneurs the best places to open shop in Poland

Rușii au golit bancomatele din Finlanda. O companie de ATM-uri a interzis retragerile de bani cu un card foarte popular în Rusia

Rușii nu-și vor mai putea folosi cardurile bancare. Visa și Mastercard își suspendă operațiunile din Rusia

Ajutor pentru medici în lupta cu COVID-19. Campania Digi #amgrijă a ajuns în vestul țării

Partenerii noștri