Live

Un medic infectat cu coronavirus a dat în judecată 6 instituții pentru a fi externat de urgență. Judecătorii i-au respins acțiunea

Data publicării:
Foto: GettyImages

Un medic din Iași infectat cu noul tip de coronavirus a dat în judecată Ministerul Sănătăţii, Spitalul de Boli Infecțioase, Direcția de Sănătate Publică, dar și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pe motiv că a fost internat cu forța. Asta după ce a apelat de bunăvoie la Serviciul de Ambulanță pentru a fi transportat la spital în momentul în care a primit confirmarea că este pozitiv. Judecătorii au decis însă că cererea de externare de urgenţă nu se justifică.

Medicul ginecolog a fost confirmat cu noul tip de coronavirus la sfârşitul lunii iunie. Atunci a avut loc o anchetă epidemiologica în spitalul în care făcea un stagiu, după ce un alt cadru medical a fost testat pozitiv.

Ligia Pricopi, jurnalist Digi24: După ce a primit rezultatul pozitiv, medicul a sunat la 112 şi a cerut o ambulanţă care să îl transporte la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, unde sunt tratate cazurile de coronavirus. La trei zile după internare însă a cerut în instanţă să fie externat de urgenţă şi să i se permită să rămână în izolare la domiciliu sub supravegherea medicului curant.

A dat în judecată șase instituţii: Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Ministerul Sănătăţii, ISU Iaşi, dar şi IGSU, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Iaşi şi Spitalul de Boli Infecţioase.

Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase: O doctoriţă ne-a dat în judecată că a stat în spital având o formă cu noul coronavirus uşoară. Spitalul a câştigat acest proces, de unde rezultă că magistraţii de la Judecătoria Iaşi au înţeles faptul că un pacient cu o astfel de infecţie poate fi o sursă de infecţie, deci, aş spune eu, au judecat în litera şi spiritul legii.

Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iaşi: Judecătoria Iaşi, în procedură de urgenţă, pe baza probelor prezentate de către Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi a motivelor invocate a respins acţiunea ca fiind inadmisibilă.

Prin urmare, medicul a fost nevoit să îşi continue tratamentul, în spital. Medicii infecţioniști spun că au fost numeroşi pacienţi cu COVID-19 care nu înţelegeau de ce e necesar să rămână internaţi, dar este prima oară când se confruntă de la începutul pandemiei cu un astfel de litigiu în instanţă. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au fost trataţi până acum pete 900 de pacienţi cu coronavirus.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au reacționat ferm, după ce UEFA i-a spus ”NU” României în urma meciului cu Kosovo: ”Nici n-a stat pe gânduri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rămăşiţe umane şi vestigii arheologice din preistorie, descoperite pe şantierul Spitalului Regional de Oncologie Iași

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut. „Încercăm să căutam cât mai ieftin”

Procurorii cer ca Marine Le Pen să nu mai poată candida la funcții publice, în procesul de deturnare de fonduri UE

Partenerii noștri