Live

Tinerețe fără bătrânețe. Ortorexia, obsesia pentru alimentaţia sănătoasă

Data publicării:

Preocuparea excesivă pentru un stil de viaţă sănătos afectează din ce în ce mai mulţi oameni. Se transmite tot mai des ideea că suntem ceea ce mâncăm, aşa că de aici până la a face o obsesie pentru tot ce este natural, nu este decât un singur pas. Astfel apare ortorexia, adică preocuparea excesivă pentru hrana sănătoasă.

Din dorinţa de a se feri de mâncarea procesată, puii injectaţi cu hormoni, legumele şi fructele care conţin pesticide, multe persoane nu mai ştiu ce să aleagă şi intră astfel într-un cerc vicios.

Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: Începem să ne văităm: vai, alimentele au e-uri, ce dracu mă fac, mă intoxic cu toate E-urile? Omul trebuie să fie obsedat de ceva. Acum e la modă să fii obsedat de mâncare şi trebuie să găsim tot felul de soluţii ca să mâncăm sănătos. E o prostie imensă. 

Unde se termină stilul de viaţă sănătos şi începe boala

Potrivit unui eurobarometru realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, europenii se tem mai mult de ceea ce mănâncă decât de accidente de maşină. Mai mult, 24% dintre ei verifică numărul de calorii şi nutrienţii alimentelor pe care le consumă.

Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice:  Apare dezechilibrul când mâncarea îţi ocupă mai mult de 80% din energie şi nu te mai gândeşti la nimic altceva decât cum să găteşti extrem de sănătos, de unde să cumperi produsele, deja lucrurile sunt duse in extrem.

Larisa Petrini, health coach: Oamenii sunt f derutaţi şi confuzi astăzi. E normal. Au întrebări şi parte de mult mai multe răspunsuri decât au nevoie, multe din ele contradictorii.

Ortorexia, obsesia pentru alimentaţia sănătoasă

Obsesia pentru alimentaţia sănătoasă se poate transforma în boală. Ortorexia este o tulburare de comportament alimentar la fel de periculoasă ca şi anorexia şi bulimia.

În spatele acestei obsesii se ascund de cele mai multe ori cauze emoţionale, spun psihologii. Cum se tratează, dar și ce reguli de bun simț recomandă medicii pentru a avea o alimentație sănătoasă, aflați duminică, de la ora 10:30, la emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

6 obiceiuri care l-au ajutat pe un bărbat de 90 să aibă forma fizică a unui tânăr de 30 de ani (Studiu)

Două metode simple care te pun pe picioare după sărbători

Gabriel Toncean: ”A învăţa despre alimentaţia sănătoasă şi a dezvolta obiceiuri alimentare corecte este un demers obligatoriu”

Ce mănâncă un dietetician pentru a se menține în formă? Programul meselor pe ore și ce includ acestea

Partenerii noștri