Live

Timiș: Spitalul „Victor Babeş” va avea o morgă mobilă COVID, pentru decedaţii ai căror aparţinători sunt în autoizolare

Data actualizării: Data publicării:
Morga din Timișoara nu mai are locuri și a fost închiriat un camion frigorific FOTO: Opinia Timișoarei

Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a încheiat, recent, un contract cu o firmă de pompe funebre, care va pune la dispoziţia unităţii sanitare o morgă mobilă cu 50 de locuri COVID, pentru trupurile celor care au aparţinători infectaţi cu SARS-CoV-2 şi care sunt în autoizolare şi nu pot ridica rudele decedate, a declarat, marţi, pentru Agerpres, managerul spitalului, Cristian Oancea.

Pneumologul a precizat că morga proprie a spitalului are o capacitate de doar cinci locuri, care a fost împărţită între cazurile COVID şi non-COVID, dar în condiţiile severităţii situaţiei şi creşterii numărului de decedaţi, trebuia găsită o soluţie civilizată de păstrare a corpurilor acestora.

„Spitalul nostru are o morgă limitată la cinci locuri, dar ţinând cont de faptul că noi avem atât pacienţi COVID, cât şi pacienţi non-COVID, a trebuit să o împărţim. Până acum câteva luni nu a fost nevoie, era doar non-COVID. Începând să fie decesele, am împărţit-o în două, cu circuite separate, COVID şi non-COVID şi am alocat două locuri pentru decedaţii COVID. Având în vedere că avem acum în spital forme severe şi foarte severe de boală şi având o incidenţă de mortalitate în creştere la aceste forme, a trebuit să găsim o formulă rapidă prin care să asigurăm un serviciu civilizat şi decent. Ţinând cont că noi nu putem să punem decedaţii pe jos, am apelat pe data de 9 noiembrie la o firmă de pompe funebre care a găsit această soluţie şi am început o colaborare pe un termen limitat. Am înţeles că are o capacitate de până la 50 de locuri. Mai este un aspect: ţinând cont de faptul că mulţi aparţinători care aveau rude internate la noi erau în izolare şi nu avea cine să preia corpurile respective, a trebuit să le depozităm într-un spaţiu civilizat, pentru că aparţinătorii nu aveau voie să iasă din autoizolare”, a detaliat dr. Cristian Oancea.

El a explicat că o soluţie civilizată trebuia luată rapid, nu s-a mai putut aştepta o licitaţie pentru achiziţionarea de containere.

„Am avut acele 10 decese, dar numai două locuri la morgă la COVID şi cu celelalte opt ce să fac? Am luat această decizie de prosecură civilizată, în care avem inclusiv proceduri interne, în care anatomopatologul se deplasează acolo pentru identificarea corpurilor cu aparţinătorii”, a precizat Cristian Oancea.

Morga mobilă va fi amplasată pe stadionul CFR, acolo unde funcţionează şi o secţie externă a Spitalului Clinic Militar din Timişoara, pentru cazurile COVID.

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu, a precizat pentru AGERPRES că până în momentul de faţă, unitatea nu se confruntă cu astfel de probleme.

În ultimele 24 de ore, Prefectura Timiş a anunţat 13 decese cauzate de COVID în judeţ.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin, lovit din toate direcțiile. Englezii au tras o concluzie greu de digerat, după Tottenham - Liverpool 3-6

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Un bătrân de 70 de ani din Timișoara, prins în flagrant după ce a preluat un colet cu 9 kilograme de cannabis primit din Spania

35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni, la aceeași oră când oamenii strigau în 1989 „Libertate”

Patru medici și o asistentă din Timișoara au recunoscut că au luat mită. Pe lângă bani, ar fi primit miere și bulion

Partenerii noștri